Realitatea din fotbalul romanesc e sintetizata de scena descrisa in titlu, dincolo de orice comentarii. Daca ar fi sa se mai faca un film cu mafioti, inspirat din lumea fotbalului nostru, el ar putea incepe chiar cu un asemenea moment, urmat de flashbackuri din epoca de aur a Cooperativei. Doar personajele le avem deja: Nasul si Don Corleone. Daca sunteti curiosi ce faceau totusi Sandu si Dragomir in casa conspirativa a Securitatii in zilele Revolutiei, vine cu lamuriri acelasi inimitabil Mitica: “domne, eram la sprit!”.
Amintirile cu militieni si securisti care si-au impartit mai apoi puterea in fotbalul romanesc au fost depanate de Dumitru Dragomir in emisiunea lui Dan Diaconescu, in care a fost invitat sa comenteze esecul PRM-ului in alegeri.
Milioanele de dolari de la Victoria au fost preluate de Dinamo
Mitica a povestit si despre cele aproape opt luni petrecute dupa gratii imediat dupa Revolutie. Potrivit lui, in vistieria clubului Victoria se aflau peste 3 milioane de dolari in momentul Revolutiei, bani care au fost insusiti de reprezentantii clubului Dinamo, care practic si-a absorbit fostul satelit. Povestile lui Mitica trebuie insa luate cu mare precautie, fostul militian nesfiindu-se sa prezinte pe dos inclusiv lucruri stiute de mai toti telespectatorii care il priveau in acel moment. Astfel, desi clubul de fotbal Victoria e consacrat ca un club infiintat de Securitate, ca anexa a clubului Dinamo, apartinand Militiei, in versiunea lui Dragomir, clubul condus de el, impreuna cu generalii Nuta si Barbulescu, era de fapt clubul Militiei, spre deosebire de clubul din Stefan cel Mare, care, prin ministrul de interne al vremii, Tudor Postelnicu, ar fi beneficiat de sustinerea Securitatii.
Dragomir, care mai condusese in epoca si echipa infiintata la Scornicesti, in satul natal al lui Ceausescu, a sugerat ca stie si cine l-ar fi asasinat pe generalul Marin Barbulescu in decembrie ’89, dar ca evita sa pronunte nume, atata timp cat e vorba de figuri inca influente in viata publica.
Legaturile care ii tin impreuna pe oamenii fostului regim sunt in continuare numeroase, nevazute si scot la iveala lucruri terifiante. Dar tara in care se intampla toate e departe de a-si pierde umorul, atata timp cat a fost cu putinta ca in alegeri Mitica sa fie invins de un primar obscur de provincie, care si-a trecut pe afise in paranteza si porecla sub care era cunoscut de localnici: Bula.