Tucker Carlson e personalitatea politico-mediatică numărul 1 a momentului. Nu doar din zona conservatoare, ci în tot spațiul public anglofon, care are o audiență globală. Nu știu alt vorbitor care să articuleze mai limpede, pe înțelesul oricărui ascultător de bună credință, mare parte din problemele actualității politice. Recent, el a făcut o excursie în România doar pentru un interviu de 2 ore jumate cu Andrew Tate, aflat în arest la domiciliu într-o vilă de prin Voluntari.
Doar pe Twitter, interviul plin de platitudini ale golanului, cu pretenția de filosofie de viață rebel-conservatoare, a adunat 77 de milioane de vizualizări. Iar varianta repostată pe YouTube sau fragmente de pe alte si rețele și pe site-urile ziarelor au mai adunat probabil multe alte zeci de milioane de privitori. Interviul a fost semnalat tot necritic și de presa conservatoare de la noi.
O mare dezamăgire e că Tucker Carlson nu a făcut nici cel mai mic efort jurnalistic de a prezenta și cealaltă versiune – respectiv, să aloce 5 minute și discuției cu procurorii, nu mai spun, să caute una din fetele considerate victime în dosar. În schimb, nu a făcut decât să îi ofere unui infractor o uriașă platformă pentru a-și prezenta o versiune mincinoasă, publicitară. Efortul lui jurnalistic, după ce a traversat jumătate de glob, echivalează cu prestația fătucii de la RTV, care l-a intervievat pe Dincă din Caracal în arest, punând faimoasa întrebare: „Ce mai faceți, domnule Dincă, sunteți bine…?”
Dacă Dincă nu are și o linie politică, problema colaborării Tucker – Tate e că împreună nu fac decât să compromită o întreagă mișcare. Asociind-o cu faptele penale ale individului în cauză, Carlson ridică la plasă tocmai presei sistemului să zică: iată, conservatorii sunt niște misogini vulgari, care tratează degradant femeia, deci chiar există „masculinitatea toxică” și se justifică politica de efeminare.
Sigur, spre deosebire de Dincă, frații Tate n-au omorât pe nimeni. Cazul lor se aseamănă în mult mai mare măsură cu cel al azilelor de bătrâni, în care erau înfometați niște pensionari amărâți. Chiar dacă fetele fraților Tate nu răbdau de foame și-și puteau face duș după fiecare prestație filmată, e exact același tip de capitalism de pradă, în care unii se îmbogățesc inexplicabil pe naivitatea, prostia, viciile sau neputințele altora, vânzând promisiuni în stânga și în dreapta.
De fapt, dezamăgitoare nu e doar maniera în care cunoscutul om de presă a tratat subiectul. Ci chiar alegerea subiectului în sine. Înțeleg, Andrew Tate e un personaj de scandal, cu apariții în tabloide, povestea lui are sex, violență, controverse; împarte lumea în unii care-l detestă și alții care-l admiră, iar scandalul vinde. Dar să te intitulezi conservator și să faci atâta efort pentru ceva atât de lipsit de semnificație, e sub așteptări.
Tucker Carlson ar fi putut să fie măcar o zi – două curios de țara în care a aterizat, apelând la redutabila lui echipă de documentariști. Ca anti-comunist în luptă ba cu stânga Partidului Democrat, ba cu China, ar fi putut afla de sfinții închisorilor, despre „să nu ne răzbunați…”, vorbind cu ultimii supraviețuitori din Asociația Foștilor Deținuți Politic. Putea să viziteze Sighetul sau să prezinte Fenomenul Pitești.
Ar fi putut să zică: la noi, în Chicago, avem câteva împușcături pe seară, găștile de adolescenți interlopi pradă magazinele… orașele Franței sunt incendiate, cele scandinave bat recordul violurilor…. iată o țară din Est, mai puțin multiculturală, unde te poți plimba la orice oră pe stradă în siguranță! Nu arată ca Beverly Hills, dar e o viață mai potolită decât pistolarii noștri.
Ar fi putut spune: la noi, la San Francisco, trotuarele sunt pline de drogați care se injectează pe stradă și dorm sub cerul liber. Tinerii în școli nu mai știu dacă sunt fete sau băieți. Uitați țara asta mai înapoiată din Europa: au și ei săraci, încep să aibă și ei droguri, dar e cu totul altă atmosferă, elevii de liceu și studenții arată normal și au preocupările vârstei lor.
Sau putea să fie curios să prezinte ultimele vestigii ale unei civilizații țărănești, cum arată gospodăriile auto-suficiente. Ăla model bio și „off-grid” și „off-greed”.
Să zicem că nu găsea politicieni de calibrul lui Viktor Orban, care l-a dat pe spate. Dar găsea ceva mult mai tare pentru un conservator: găsea mănăstirile unde s-au retras niște mii de persoane, în cea mai radicală frondă la adresa lumii contemporane. Acolo sunt povești de viață și concepții mult mai tari decât orice Dalai Lama, guru, tele-evanghelist american sau vorbitor motivațional.
Dacă tot predică întoarcerea la credință, Tucker Carlson a ratat întâlnirea cu acest subiect în profunzime, pentru gablonțurile rudimentare ale unui golănaș convertit ba la creștinism, ba la islam. Chiar și în discuția cu acela a mai răzbătut din loc în loc aroganța ignorantă a americanului față de țara aia de la fundul pământului, despre care nu știe nimic.
Dar să revenim la caz. Un puști de pe internet cu audiență mult mai mică a făcut o treabă infinit mai bună decât Tucker Carlson de data asta, „cu materialul clientului”. (video mai jos) N-a făcut decât să livreze fragmente de interviuri anterioare, în care Tate se dă de gol povestind că face exact ce e acuzat că face.
În interviul cu Tucker Carlson, Andrew Tate a încercat să își spele imaginea pozând în victimă a sistemului juridic românesc și al unei conspirații globale contra lui. Care, chipurile ar fi un mare pericol mondial pentru „Matrix” spunând mai vulgar lucruri pe care le-au spus alții mult înaintea lui. În interviu, Tate susține că e acuzat că a păcălit fete să vină în România ca să le ia banii din Tik Tok și că asta ar fi tot dosarul. (Ca să păstrăm comparația de mai sus, e ca și cum Gheorghe Dincă ar fi întrebat pentru ce e arestat și ar răspunde: „sunt acuzat de distrugere de probe.”)
Pusă astfel, acuza sună ridicol, iar mielușelul pare nevinovat, căzut într-o confuzie sau rea-voință. Doar că nu despre Tik Tok e vorba. E acuzat de lucruri mult mai grave – de la viol, instigare la violență și trafic de femei. Nu ne vom referi la partea cu violul (cum nu a făcut-o nici el în interviu), care rămâne să se confirme sau infirme prin investigații ce nu au cum să fie publice. În schimb, Tate însuși oferă suficiente probe auto-acuzatoare pentru activitatea de trafic.
După cum explică un avocat, traficul de persoane adulte poate fi făcut prin trei modalități: prin forță (adică violență, sechestrare, răpire), prin fraudă (adică înșelăciune) sau coerciție (constrângere prin alte metode mai puțin violente, cum ar fi șantajul emoțional, amenințarea, intimidarea, constrângeri prin inducerea dependenței de droguri).
Procurorii îl acuză în dosar pe Tate că a folosit metoda lover-boy – a cuiva care pretinde că e îndrăgostit de o fată, îi promite că o ia de soție sau că vor trăi împreună, după care o determină să lucreze pentru el în studiouri de videochat sau pe alte site-uri, exploatându-le profiturile astfel generate. Nimic din lucrurile astea nu sunt povestite de Tate în șueta cu Tucker Carlson, dar s-a lăudat cu ele în alte filmări anterioare.
Pentru cei care nu știu limba engleză, trebuie traduse câteva jocuri de cuvinte pe care Tate le folosește. „PHD” e acronimul pentru „doctorat” din limba română, similar cu „dr.” (vine de la doctor în filosofie, dar a fost extins pentru toate studiile doctorale). „Pimp” înseamnă „pește”, „proxenet”. Tate se laudă într-un interviu că a lansat programul „doctoral” PHD („diplomă de pește de târfe” -„pimping hoes degree”).
Pentru a ascunde sensul limpede pe care îl are cuvântul „pimp”, Tate a inventat un acronim propriu și pentru acesta – „persoană care inspiră și motivează pozitiv”.
El e foarte explicit în a descrie „procesul de recrutare” – „similar cursului PHD”. „Le dau mesaje pe Instagram. Nu menționez sub nicio formă camerele web, decât după ce fac sex cu fetele. Dacă ești la o întâlnire și aduci vorba (de videochat) pur și simplu nu funcționează. Le taie cheful (zic) : „eu nu fac așa ceva, e dezgustător! nu-s o curvă!” Nu o să funcționeze (dacă le spui de video-chat dinainte.) Dar dacă trece testul PHD și vrea să fie cu tine….”
(Reiese limpede caracterul înșelător al întâlnirilor și promisiunilor. Că Tate avea din capul locului ideea de a le exploata pentru bani pe fete, nu era ceva pentru care ele îl căutau pe el. Și că le ascundea mobilul adevărat al aducerii în România, să lucreze pentru el producând pornografie online.)
„Profesorul” Tate descrie cursanților interesați să îi copieze metoda de îmbogățire rapidă ce înseamnă „o femeie de calitate”. (Cu totul altceva decât gogoșile vândute lui Carlson despre fata serioasă. Aici se referă la calitățile care o fac potrivită să fie folosită ca „mijloc de producție” în proxenetismul online.)
„Iată testul: o femeie de calitate, după ce te-ai culcat cu ea, când îi acorzi mai puțină atenție… va face orice e nevoie să-ți atragă din nou atenția asupra ei. să te rețină ca bărbat. Deci o femeie de calitate va face compromisuri de la regulile ei normale.” (Dă un exemplu banal, că nu ți-ar cumpăra o cafea înainte, dar miza lui nu de o cafea era legată.)
Până să fie arestat anul acesta, Andrew Tate avea pe propriul site sinteza „programului”: jobul meu era să mă duc la câteva întâlniri cu ele, să mă culc cu ele, să le testez calitățile, să le fac să se îndrăgostească. Iar apoi să le pun să se filmeze ca să ne îmbogățim împreună.” După arestare, Tate a șters conținutul respectiv de pe site, care putea fi găsit până recent în arhivele web, de unde a încercat, de asemenea să îl elimine.
Fanii lui susțin că videochatul nu era sursa bogăției fraților Tate, că Andrew a fost un mare boxer profesionist. Dar, din nou, după propriile relatări, la ceva timp după ce și-a încheiat cariera în box, a constatat într-o zi că era aproape falit, cu doar 3.000 de dolari în cont. Deci milionar a devenit chiar din studiourile de videochat, la care se încurcă în minciuni când spune că a renunțat de zece sau de câțiva ani. Chiar și în 2020, încă se mai lăuda că mai are câteva fete care lucrează la videochat.
De fapt, nu a renunțat deloc la afacere în sine, doar a mutat „producția” pornografică pe OnlyFans și pe alte site-uri de promovare ca TikTok, Instagram și Twitter, unde fetele trebuie să adune abonați dispuși să le trimită sume de bani. Cât de mari? Până la un milion, de la un singur fan, se lăuda el odată; dar în tot cazul, cam o medie de 3-4.000 de dolari pe zi doar câștigul lui. Și se lăuda chiar că îi învață pe alți băieți să trăiască din afacerea cu OlyFans.
În rechizitoriul procurorilor, faptele sunt descrise cu totul altfel decât în interviul dat lui Carlson. Patru persoane sunt acuzate de constituirea unui grup infracțional organizat, care să facă trafic de persoane în România, SUA și Marea Britanie. „Părțile vătămate erau recrutate cu promisiuni înșelătoare că vor avea o relație de căsătorie sau concubinaj și că există sentimente reale de iubire (metoda loverboy). Apoi erau transportate în Ilfov unde erau găzduite și se exercitau asupra lor acte de violență fizică și constrângere mentală (prin intimidare, supraveghere permanentă și invocând presupuse datorii) erau puse să producă materiale pornografice distribuite online.”
Procurorii identifică 7 victime în dosar „supuse muncii forțate pentru a extrage beneficii financiare”.
Singurul regret pe care Tate îl exprimă în filmări e că erau bărbați care le trimiteau fetelor și 200.000 de dolari și cerșeau o întâlnire cu ele. Deci, dacă laudele lui sunt reale, sclavele lui sexuale erau la fel de iscusite ca și el în manipularea altor persoane pentru bani.
Tot procurorii rețin în culpa fraților și un viol, care s-ar fi petrecut în două rânduri în martie 2022 prin violență fizică și presiune mentală.
În prelegerile lui, Tate vorbea despre folosirea altor femei în procesul de recrutare a angajatelor – un fel de schemă piramidală sau recrutare în lanț. Primele racolate deveneau nu doar angajate, dar și recrutau mai convingător alte tinere care să practice aceeași activitate online. (De altfel, putem vedea din reclamele la videochat că niciodată oferta nu e prezentată de bărbați, care sunt patroni ai afacerii, ci de alte femei, care câștigă mult mai ușor încrederea fetelor și se prezintă pe sine ca modele de reușită „profesională”, etalând bogăție și luxul unei vieți de „vedetă online”.)
Pe lângă aceste acuze, apar și dezvăluiri ale unor mesaje schimbate de fete, care vorbesc de alte victime aflate în locația respectivă de 5 ani sau de 1 an, care s-au obișnuit că meseria lor e să se dezbrace online pentru câștigul fraților Tate. Mai mult, apare și povestea unor fete care luau legătura cu familia pentru a evada, după ce povesteau că fetele din casă sunt spălate pe creier, nu ies din respectiva vilă, ca dintr-un fel de penitenciar. Părăsirea lagărului de muncă a fost posibilă doar ca un favor special, după ce au pretins la rândul lor că sunt foarte îndrăgostite și de încredere că se întorc.