S-a spus că referendumul e o problemă lipsită de importanță, chiar o diversiune. S-a mai spus că n-ai niciun motiv să „votezi iubirea” altora sau să te intereseze ce face fiecare. Doar că implicațiile schimbării de mentalitate sunt multiple și au implicații în mai multe sfere ale vieții. Inclusiv, în chiar supraviețuirea unei societăți, atunci când generațiile noi nu se mai reproduc.
Din 2009, pentru prima dată în istorie, în Statele Unite sunt mai multe femei nemăritate, decât măritate.
Aproximativ 30% dintre femeile americane până în 25 de ani spun că sunt LGBT. De 6 ori mai mult decât cele peste 60 de ani, ceea ce atestă schimbarea de mediu cultural. Sunt discuții legate de ce e inclus în acronimul curcubeu, dacă e doar o declarație de punere la adăpost în anumite cercuri sociale, față de presiunea modei. Totuși, segmentul în cauză reprezintă perioada cea mai fertilă a vieții, iar pentru o treime, perspectiva unei familii cu copii pare improbabilă.
Grafic: împărțirea pe grupe de vârstă (de la 18 la 88 de ani), a celor, care spun că sunt atrași exclusiv de sexul opus (cu albastru, eșantionul masculin, cu galben, femeile).
Presiunea media a schimbat dramatic mentalitățile. Din 1996, până în 2019, susținerea pentru căsătoriile homosexuale cu drepturi depline (implicit și adopție) a crescut de la 27% la 63%, potrivit Gallup. După cum se observă, multiplicarea de 6 ori a aderenților la așa numitele minorități sexuale în rândul femeilor a mers în tandem cu „toleranța”. Putem adăuga aici și cu educația sexuală în școli.
Grafic: Evoluția susținerii pentru căsătoriile de același sex în Statele Unite, între 1996 și 2019.
Evoluția mai rezonează cu un alt grafic, pe baza datelor Wikipedia din 2019, care constată că între un sfert și o treime dintre americani nu se mai identifică cu nicio credință religioasă.