Jacque Fresco e un batranel care seamana cu un rocker iesit la pensie (se tine chiar bine pentru cineva nascut in 1916 !), e inventator si auto-intitulat inginer de sisteme sociale. Oricat de trist ar suna, de el se leaga sperantele omenirii pentru o lume mai buna si mai dreapta. Cel putin asta ne invita sa credem Peter Joseph, realizatorul celui mai popular film conspirationist, Zeitgeist, care i-a dedicat lui Fresco mai mult de jumatate din continuarea intitulata Zeitgeist Addendum
Cum arata lumea construita de Fresco si asistenta lui Roxanne Meadows? Grozav, cum altfel!? Depaseste chiar si sperantele paradisului marxist. E o lume in care nimeni nu trebuie sa mearga la lucru (asta i-ar fi placut si conului Leonida!), dat fiind ca in respectiva societate penuria va fi inlocuita cu abundenta. Dispar in primul rand banii, toate oranduirile de pana acum fiind, in opinia lui Fresco, sisteme monetariste.
Masura renuntarii la bani a fost propusa de un singur guvernator al unei banci centrale din lume: un anume Che Guevara, care visa la intoarcerea la o economie bazata pe troc. Ideea lui Che Guevara nu a fost pusa in practica de Fidel Castro, cel care il numise la conducerea Bancii Centrale pe tanarul absolvent de medicina. Legenda spune ca tanarul Che Guevara a ridicat mana atunci cand Fidel a spus “am nevoie de un bun economist”, doar pentru ca intelesese “am nevoie de un bun comunist”.
Dar sa ne intoarcem la utopia numita Proiectul Venus. Fresco e de parere ca lumea are in clipa de fata toate resursele necesare bunastarii, inclusiv energie si hrana, dar aceste resurse sunt acaparate de cei care controleaza sistemul monetar si de corporatiile care manipuleaza politicieni. Acestia din urma ar urma sa si dispara in lumea lui Fresco, fiind inlocuiti de sisteme computationale avansate, la fel cum robotii vor lua locul angajatilor umani.
Utopia e departe de a fi doar pe hartie, ea exista in realitate sub forma unui falanster de 85.000 mp, situat in Florida, Statele Unite si cuprinde cladiri si facilitati de transport complet automatizate.
Puteti vedea imagini, machete si alte materiale pe site-ul proiectului Venus.
Ca si Marx, Lenin si Stalin, in vremea lor, Fresco crede cu putere in iminenta prabusire a capitalismului. (L-am uitat din enumerare pe Iliescu, imi cer scuze). Criza mondiala actuala ii da incredere.
Planul de bataie al adeptilor sai seamana leit cu desfasuratorul urmat de “revolutionarii de profesie”: actualmente ne aflam intr-o faza de ridicare a constiintelor prin propaganda, va urma prabusirea sistemului monetarist, trecerea la economia bazata pe resurse, evident o faza intermediara (aici ne-am impotmolit data trecuta!) si, in fine, “the brave new world”, descrisa mai sus. O lume din care vor disparea cateva meserii (pe langa cea de politician), cum ar fi cea de broker, agent bancar sau lucrator in publicitate. Desi… dat fiind ca firmele si relatia angajat-angajator in general vor fi pe duca, poate nici nu era nevoie de precizari de genul asta. In schimb, intrebat daca drogurile vor fi interzise in societatea sa, Fresco a raspuns cam ambiguu: “noi speram ca vom putea oferi un mediu atat de interesant si de motivant, incat foarte putini oameni vor mai recurge la droguri”.