evadare.ro

Obiecții la sărbătorirea tratatului de la Trianon

Împotriva marcării centenarului tratatului de la Trianon, circulă două obiecții. Una spune așa: „pentru unguri e o traumă, nu se face să treci cu alaiul de nuntă pe lângă înmormântarea lor”.

Dacă această obiecție ar sta în picioare, atunci nu ar trebui să mai aniversăm nici 1 Decembrie. Dacă se supără vecinii, de ce mai facem paradă militară, concerte, și le mai dăm și la televizor?

Pe același principiu, n-ar trebui să mai serbăm nici Ziua Independenței, că suferă turcii. Dar stai, că pe aia deja nu o mai serbăm de zeci de ani. Am înlocuit-o practic cu Ziua Europei, adică opusul ei, ziua renunțării la ideea de independență.

După aceeași logică, americanii nu ar trebui să se mai bucure de 4 Iulie, pentru că se supără englezii. Nici rușii de Ziua Victoriei, că se supără nemții. Cele mai multe zile naționale de pe glob sunt legate de declararea independenței sau de câștigarea unui război. Adică există pentru toate o parte care „a pierdut”. Dar știi ce? Țările alea s-au vindecat de frustrări și „traume”, urmașii acelor imperii nu mai plâng pentru teritorii, pe care le stăpâneau, deși nu erau ale lor. Pentru că, da, ungurii erau o minoritate în „Ungaria Mare” – n-o puteau stăpâni mai departe decât prin abuz, asimilare forțată și legi de discriminare ca Unio Trium Nationum.

Altă linie, mult mai vicleană, zice că n-ar trebui să sărbătorim tratatul de la Trianon, pentru că e ceva ce s-ar fi petrecut în culisele diplomatice. Un fel de cadou al Marilor Puteri, făcut prin intervențiile Reginei Maria sau alte unor politicieni francmasoni. Nota bene, tratative la care românii nici n-au fost primiți ca parte!

După teoria asta, Unirea e, vorba lui Paleologu, „o pleașcă”. Pe care ne-au dat-o puternicii zilei, total nemeritat. Ne-au făcut unii o țară, în spatele ușilor închise, noi fiind niște venetici, veniți cu pluta pe Dunăre și așteptând la graniță să fim cazați undeva.

Evident, această rescriere a istoriei șterge cu buretele milenii de istorie, jertfele armatei române de pe front: 800.000 de români din Vechiul Regat, 300.000 de români din armata Austro-Ungariei și 100.000 de români moldoveni din Armata Țaristă. Soldații, care au apărat o linie de front de 1.400 km, mai mare decât linia frontului ruso-german. Uită și deciziile politice, democratice și legitime ale comunităților care votaseră anterior Unirea.

Dar chiar și să fi fost așa cum zic acești cosmopoliți azi. Chiar dacă românilor li s-ar fi făcut cadou o țară de către aliați, ca răsplată pentru servicii militare sau sacrificii umane. Nu se mai putea sărbători?

Israelul e tehnic făcut cadou prin Declaratia Balfour, prin care Marea Britanie promitea unei comunități o țară pe teritoriul Imperiului Otoman. E tehnic un cadou decis de Marile Puteri după al doilea război mondial, print tratate și înțelegeri de culise. Ei și? Îi împiedică asta pe evrei să sărbătorească an de an înființarea statului? Sau anulează urmele istorice ale existenței evreiești în acele locuri? Chit că actualii locuitori pot fi proveniți din Europa, doar convertiți la o religie. Și că noua țară a apărut cu dislocări și suferințe pentru palestinieni. Nu sunt suprimate aniversările pentru că pe firul istoriei s-au suprapus și înțelegeri diplomatice.

Dacă ar fi după câte înțelegeri între Mari Puteri ne-au nedreptățit pe noi…. ar trebui să stăm mereu certați cu toți vecinii și etern îmbufnați.

un regim de ocupație

2018: Rectorul Academiei SRI, cel care îi instruiește pe „apărătorii patriei”, a dat de înțeles într-un interviu că, la nivel înalt, s-a hotărât să se marcheze cât mai discret Centenarul Unirii. El spune că naționalismul e „o otravă, care ar putea fi picurată în inimi”. Și lansează o aiuritoare teorie a conspirației, potrivit căreia rușii ar fi primii dușmani din istorie, care își propun să stimuleze patriotismul inamicului. Adică pe al nostru. Și tot ei ar vrea să ne bage în cap minciuna că nu am fi parteneri egali la sparanghel… aaa, pardon, la Uniune.

2018: Biserica Ortodoxă e singura care ridică o clădire monumentală, dedicată unității de neam, și organizează mai multe festivități speciale în Anul Centenarului.

2020: Ministerul de Externe interzice marcarea Centenarului Trianon (validarea internationala a unirii)

2020: Președintele Klaus Iohannis refuză să promulge legea de comemorare a tratatului de al Trianon în timp util.

2020: Biserica va organiza rugăciuni pentru eroi în ziua tratatului de la Trianon.

Consilierul personal al premierului Ludovic Orban (fiul securistului torționar Emerich Orban) se luptă pe Facebook cu credincioșii ortodocși, pe care îi face „bigoți”, „ultraconservatori” și „naționaliști”.

Avem, asadar, un alt Caramitru în urechea premierului cu origini maghiare și un președinte sas, care a jucat doar o seară rolul celui interesat de Transilvania.

Suntem o țară sub ocupație, de la securiști, la clasa politică. Țara se mai ține într-o singură instituție, spirituală, necapturată, hulită din toate părțile. (De altfel, cea care a făcut unirea prin limbă și organizare ierarhică înaintea statului român.)

Mihai Eminescu, despre Biserica Ortodoxă:

„Disprețuind Biserica noastră națională și înjosind-o, atei și francmasoni cum sunt toți, ei ne-au lipsit de arma cea mai puternică în lupta națională; disprețuind limba prin împestrițări și prin frazeologie străină, au lovit un al doilea element de unitate; disprețuind datinele drepte și vechi și introducând la noi moravurile statelor în decadență, ei au modificat toată viața noastră publică și privată în așa grad încât românul ajunge a se simți străin în țara sa proprie.

Odinioară o Biserică plină de oameni, toți având frica lui Dumnezeu, toți sperând de la El mântuire și îndreptându-și viețile după învățăturile Lui. Spiritul speculei, al vânătorii după avere fără muncă și după plăceri materiale a omorât sufletele.

Biserica lui Mateiu Basarab și a lui Varlaam, maica spirituală a neamului românesc, care a născut unitatea limbii și unitatea etnică a poporului, ea care domnește puternică dincolo de granițele noastre și e azilul de mântuire națională în țări unde românul nu are stat, ce va deveni ea în mâna tagmei patriotice? Peste tot credințele vechi mor, un materialism brutal le ia locul, cultura secolului, mână-n mână cu sărăcia claselor lucrătoare, amenință toată clădirea măreață a civilizației creștine.”

(Mihai Eminescu, 14 august 1882)

„Biserica răsăriteană e de optsprezece sute de ani păstrătoarea elementului latin de lângă Dunăre. Ea a stabilit și a unificat limba noastră într-un mod atât de admirabil, încât suntem singurul popor fără dialecte propriu-zise; ea ne-a ferit în mod egal de înghițirea printre poloni, unguri, tătari și turci, ea este încă astăzi singura armă de apărare și singurul sprijin al milioanelor de români care trăiesc dincolo de hotarele noastre. Cine-o combate pe ea și ritualurile ei poate fi cosmopolit, socialist, republican universal și orice i-o veni în minte, dar numai român nu e.”

(Mihai Eminescu, 2 februarie 1879)

evadare.ro
June 4th, 2020
Mai multe despre: Politica
Economie

Jaful mileniului
Pandemia e diversiunea, nu cauza crizei

Bogații, mai îndatorați decât săracii
Ep. 1: Criza datoriilor suverane și o răsturnare, care nedumerește

Națiunile și băncile lor
Ep. 2: Economia speculativă, transferul de suveranitate și prăbușirea ei înaintea pandemiei

Trei forme de capitalism
Ep. 3: De la Roma la Wall Street, capitalismul oamenilor liberi, capitalismul înrobitor și capitalismul cazinou

Criza începuse deja
Ep. 4: Din 2008 în 2019, măsurile de avarie și prevestirile rele

Tiparnița și sforile dobânzii
Ep. 5: Când mâna invizibilă apasă pe cântar

Un răspuns disproporționat
Ep. 6: Banii din elicopter

Bancherii din umbra regilor
Ep.7: O istorie, care nu se învață la școală. Personalități discrete, pe nedrept uitate

Primul imperiu global
Ep. 8: De la Pax Britanica la Pax Americana, acordul de la Bretton Woods

Dolarul offshore
Ep. 9: Moneda globaliștilor există deja și e produsă în cantitățile pe care și le doresc

Și acum, încotro?
Ep. 10: Opțiunile imperiului american

Marea Resetare
are în vedere toate aspectele vieții omenești

Coronavirus

Cercetătorii, care îi contrazic pe alarmiști
Ce susțin ei și care e reputația lor în lumea științei

Dezvăluirea umflării din pix a deceselor
n-a mirat pe nimeni

Descoperirile profesorului de la Stanford
spulberă isteria coronavirus

Falsa epidemie
descrisă de New York Times în 2007

Logica distrugerii economice
Explicația implicării celor bogați și puternici în demolarea controlată a sistemului care i-a făcut așa

Rechizitoriul
Cele 21 de motive de protest față de carantină

Asimptomaticii nu transmit boala
susține doctorul Fauci, Arafat al americanilor

Cât e un coronavirus
pe lângă un spermatozoid. Ar fi eficient prezervativul textil?

Estimarea lui Rafila
Ce mortalitate are până la urmă boala și unde se plasează față de alte pandemii istorice

Coronavirus a ucis 0,003% din români
în primele 60 de zile

Două viziuni
Felul în care percepem lumea ne-a determinat reacțiile la epidemie

Cazurile cele mai suspecte
centralizarea primelor 800 de decese

Spiritualitate

Sursele globalismului
cărțile și personalitățile, care au contribuit la proiectul noii ordini mondiale

Antidot pentru frica de moarte
Mircea Eliade și moartea ca inițiere

Fundătura ateismului
și a relativismului moral

Societatea controlului
operațiunea corona, răscoalele rasiale, piese într-o tranziție postmodernă

Școala de acasă
interzisă de Macron pentru a apăra laicitatea

Rezistența spirituală anticomunistă
Pentru CNSAS, martirii închisorilor comuniste sunt încă „dușmani ai poporului”.

Despre Bartolomeu Anania și alegerea nefericită a unui preafericit
Un elogiu adus celui mai mare predicator din Biserica Ortodoxă în acest moment, care, nu întâmplător, este și cel mai virulent atacat de presa din România

Mistica iconicului la Ghelasie
o viziune speculativă în isihasmul românesc

În apărarea cămătăriei
talantul îngropat al pieței libere

Ce este un român
identitatea, între cultură, rasă, cetățenie

Discurs fulminant
al arhiepiscopului Vigano împotriva papei Bergoglio

Media

Dezumanizare
Înmormântare cu distanțare

Îndobitocirea prin „fake news”
Dresajul corectitudinii politice

Tirania ecranului
Audiobook despre eliberarea de dependența electronică

Moment antologic
BBC prezice prăbușirea unei clădiri

În căutarea underground-ului pierdut
Dacă pe străzile din București cântă mariachi, ori ne tragem din incași, ori suntem un popor tare netalentat

Statul
făptașul neidentificat al crizei

Piața Universității
o părere la 30 de ani după

Tratatul de la Trianon
de ce merită sărbătorit

Presa sistemului
Pleacă coloneleasa, vine generăleasa

Ministrul Muncii
și înlocuirii sociale

Capturarea economiei Japoniei
cu ajutorul crizelor

Papa Francisc
a scos efigia lui Hristos de pe crucea de la gât

Jacques Attali, în 2009:
o pandemie ar permite instaurarea unui guvern mondial

FMI anunță un nou sistem monetar
cum ar putea spulbera banii digitali economiile din bănci

Politică

Argumentele împotriva imigrației
„De ce vă opuneți imigrației, dacă atât de mulți români au plecat?”

Educația sexuală în școli
proiectul de inginerie socială din spatele bunelor intenții

Cadoul de la UE
ne crește datoria de stat cu o treime

Cum funcționează imperiile
Ghici cum plătești bunăstarea altora

Unabomber
Ideile unui geniu ucigaș

Orban și Dragnea
speță identică, ignorată de DNA

Senatori americani
propun ca SUA să nu mai plătească datoria Chinei

China, inclusă pe Axa Răului
Ce urmăresc SUA prin noul război imagologic

Era nevoie de o femeie frumoasă
Să învețe omul contemporan să fie bărbat

Jean Jacques Rousseau
ideolog al tiraniei

Bogații lumii
mai bogați cu 10 trilioane de $ de la începutul crizei

Omul transformat în marfă
chiar și săracii pot fi sursă de bani în societatea controlului