Președintele Forumului Mondial de la Davos, Klaus Schwab, vorbea în urmă cu 4 ani despre „A patra revoluție industrială”. (am detaliat anterior ce presupune proiectul)
La minutul 7 spune:
„M-am întâlnit practic cu toți liderii lumii. Doar 3-4 personalități m-au marcat și, într-un fel, mi-au schimbat felul de a gândi. Unul a fost Nelson Mandela. Al doilea, profesorul meu de la Harvard de acum 50 de ani, prof Henry Kissinger. Și altul a fost marele om de stat Lee Kuan Yu”.
De primii doi a auzit toată lumea. Lee Kuan Yu a fost prim ministru în Singapore, în total la putere 56 de ani. A contribuit la miracolul economic al insulei, care și-a crescut PIB-ul per capita de 18 ori sub conducerea lui. Se pare că l-a influențat și pe Deng Xiao Ping să încerce politici liberale, pentru început în zonele economice speciale.
LKY a susținut și politici eugenice pozitive prin încurajarea natalității în rândul absolventelor de facultate. Dar și negative, oferind sume consistente femeilor cu IQ scăzut sau venituri mici pentru sterilizare.
În interviu, Schwab isi expune conceptul de „capitalism cu acționari multipli”. (O viziune elastică asupra proprietății și suveranității naționale. Adică unii pot fi titulari de drept, dar alții pot lua decizia în numele unor valori mai înalte. Similar activiștilor PCR, dar concomitent cu oligarihia financiară.)
Spune: „Nu avem acum un guvern mondial. Poate nu vom avea mulți ani de-acum. Nici nu vreau. Dar dacă vrem să rezolvăm marile probleme… guvernele singure nu pot, firmele nu pot, societatea civilă nu poate. Deci avem nevoie de efortul colaborării.” (În traducere, aveți nevoie de ceva ca Forumul Davos să tuteleze toate astea și să decidă sau să vă învețe.)
Ne vom concentra pe proiectarea de sisteme globale de cooperare, pe diverse domenii. De exemplu, există o integrare acum a medicinei cu informatica și cu marile arhive de date. Vrem să fim arhitecții unui sistem informatic de cooperare globală, vrem să folosim inteligența artificială.
Klaus Schwab prezice că jumătate din locurile de muncă din SUA vor fi pierdute în urma robotizării, inteligenței artificiale și imprimării 3D. De asemena, pe actualul format, notează, doar o elită va beneficia de a patra revoluție industrială, în timp ce „proletariatul” va pierde, dacă nu se iau măsuri.
Dă ca exemplu „uberizarea forței de muncă”. (Adică preluarea unor activități de sub capacitatea de impozitare a statelor naționale, prin firme multinaționale. Ceea ce lasă nu doar statele cu mai puține impozite pentru cheltuielile bugetului, dar și angajații fără protecție socială și stabilitate. Ei se întorc într-un sitem feudal – au proprietate pe unele mijloace de producție, dar nu independență față de organizator, marele capital.) La fel, numește explicit si clasa de mijloc, ca amenințată să cadă în pătura de jos.
Henry Kissinger a acționat ca un liant atât în China cât și în Singapore, contribuind la liberalizarea acelor țări. El a pledat încă din timpul comunismului, din anii 70, pentru convergența celor două sisteme și pentru globalizare. Spre deosebire de ucenicul său, Schwab, Kissinger e mult mai explicit în favoarea unei noi ordini mondiale. Fosta eminență cenușie a politicii externe americane vorbește de necesitatea ca generațiile actuale să facă sacrificii în numele unor beneficii viitoare.
Într-un interviu de anul trecut, își amintește cum s-a dus în mare secret, prin Pakistan, să se întâlească cu prim ministrul lui Mao, Ciu Enlai, chiar în timpul Revoluției culturale din China. Marele diplomat e și acum admirator al modelului asiatic, care pune datoria față de societate deasupra interesului individual.
Intr-un interviu din 2007, Kissinger spunea: “Avem nevoie de o noua ordine mondiala. (…) Acum ai la o extremă globalizarea și la cealaltă extremă, religia. Și între ele e statul tradițional (național). (…) Poate nu cu aceasta presedintie. (Bush jr). Dar imediat ce incepe urmatorul mandat (a fost Obama, din 2008) vom putea fi martorii creării unei noi ordini mondiale. Pentru că și cei din lumea islamică trebuie să înțeleagă că nu te poți trezi în fiecare dimineață să te întrebi ce va urma.”