În Georgia natală, Stalin (Ioseb Djugașvili, după una dintre transcrierile posibile din alfabetul gruzin) se ocupa cu jafuri armate şi aduna taxe de protecţie de la patronii locali, dezvăluie o carte inedită realizată cu sprijinul actualului preşedinte georgian, Saakaşvili.
“Cine refuza să plătească primea un prim avertisment prin incendii organizate de Giukașvili pe proprietăţile lor, provocând pagube mai mari decât taxa de protecţie cerută anterior. După acest avertisment urmau răpiri de persoane din familia patronilor. Baronul Rotschild, care avea întreprinderi petroliere în Caucaz, avea un angajat cu salariu a cărui unică atribuţie era să asigure plata la timp a sumelor cerute de Giukașvili drept taxă de protecţie.”
scrie revista Historia, într-o recennzie a cărţii Tânărul Stalin, de Sebag Montefiore.
Uzurpatori ai unei revoluţii care se produsese cu ei în exil, bolşevicii au trăit sub identităţi false, cu biografii fabricate, domnind peste o ţară care era străină pentru câţiva dintre ei. De pildă, copiii lui Stalin nu au putut vorbi cu bunica lor decât prin translator, pentru simplul fapt că mama teribilului dictator nu ştia limba rusă.