Am trecut din intamplare pe la Universitate si am vazut o expozitie foto ce are loc pe gardul Palatului Sutu (care functioneaza si ca Muzeu al Municipiului Bucuresti). Pentru cei care nu stiu care e Palatul Sutu, e cladirea aceea frumoasa aflata fata in fata cu biserica si spitalul Coltea, respectiv in diagonala cu Teatrul National.
Expozitia e o idee care merita felicitata. Sunt prezentate in paralel imagini alb-negru din arhive si imagini color ale acelorasi cladiri sau strazi in momentul actual. Comparatia mi s-a parut pur si simplu dureroasa. Exceptand amenajarea cursului Dambovitei, care acum a fost transformat intr-un canal cu malurile de beton, niciuna dintre ipostaze nu prezenta un progres ci o uratire dusmanoasa a orasului. Parca si masinile s-au uratit: de la trasuri si automobile de epoca am ajuns la coloanele de masini pestrite si fara nicio eleganta. Zone animate si cu cladiri valoroase au ajuns in ruina si mizerie, cum e cazul Lipscanilor sau al Garii de Nord. In schimb, Bulevardul Magheru arata neschimbat. La Universitate si la Romana, in locul unor grupuri statuare cu adevarat monumentale au aparut meschine troite si aglomerari peisagistice fara cap si coada.
Ca si cum saracia si promiscuitatea strazilor n-ar fi fost de ajuns, multe cladiri de patrimoniu sunt acoperite de reclame gigantice stridente si fara niciun haz. Primaria ar trebui de urgenta sa interzica asa ceva pentru cladirile cu importanta istorica. Sunt atatea blocuri urate pentru care o asemenea forma de camuflaj ar fi chiar benefica, dar nu are rost sa ascundem si putinele cladiri frumoase pe care le mai avem, chiar asa, cu fatadele nerenovate.
Ai zice ca niciun sistem politic nu mai prieste Bucurestiului de la 23 August incoace. De pilda somptuosul Palat Sturdza a fost pus la pamant pentru a lasa locul in Piata Victoriei actualului sediu al Guvernului, o cladire in stil stalinist, fara nicio valoare estetica, apropiata in mod nefericit de alura la fel de neinspiratului Teatru National. Ce a inceput comunismul lui Ceausescu a terminat “capitalismul de cumetrie” al lui Iliescu: in spatele impecabilului Palat al CEC-ului s-a itit ca o teapa data tuturor turnul defunctei BANCOREX (nu neaparat urat, dar nelalocul lui). Iar masacrarea Bucurestiului e continuata de kitschul comercial al unui simulacru de capitalism. Ca exemple pozitive pot fi amintite lucrarile de reabilitare si renovara facute la Palatul Telefoanelor de pe Calea Victoriei, la Muzeul de Istorie, cladirea Universitatii si a Facultatii de Arhitectura, la Ateneul Roman si la alte cateva cladiri bine intretinute peste timp.
Expozitia poate fi vazuta si in forma sa virtuala, pe site-ul www.orasul.ro. Intrati si veti fi cuprinsi de nostalgie sau de indignare.