Planeta întreagă e cuprinsă de isteria generală a fricii de gripă. Guvernele s-au sincronizat în a închide economia și propriii cetățeni în case, cu măsuri drastice. La acest hei-rup nu s-au alăturat țări în curs de dezvoltare, unele conduse de dictatori sceptici la panica mondială. Așa că acele exemple sunt deseori respinse, ca fiind rupte de fluxurile de circulație ale lumii globalizate sau puse pe seama netestării. Așa că nu rămân multe țări, care să fie acceptate ca „grup de control”, dinc are să aflăm ce s-ar fi întâmplat, dacă liderii nu luau aceste măsuri fără precedent.
Există, totuși, un asemenea exemplu în lumea Vestică. Surprinzător, e chiar ultra-progresista Suedie. Țara scandinavă a impus mai multe restricții de socializare, dar nu a oprit complet economia și nu a interzis adunările mai mici de 50 de persoane. Oamenii pot ieși să se plimbe liberi, cafenelele sunt deschise, la fel și transportul în comun, fabricile, școlile și magazinele. Pentru cei peste 70 de ani s-au făcut doar recomandări de a evita locurile publice, fără restricții penale. Te-ai fi așteptat ca o asemenea țară „iresponsabilă” să se confrunte cu o explozie fără egal a numărului de îmbolnăviri și a deceselor. În tot cazul, să depășească țări precum Elveția sau Marea Britanie, care au luat dintre cele mai crâncene măsuri.
Folosind datele publice ale Worldometers.info, blogul Blogmire.com a realizat următoarele grafice, care țin cont de diferența de populație între cele două țări comparate: Suedia și Marea Britanie.