Plăcerea mea vinovată e să scriu despre libertarieni și să savurez reacțiile, din mai multe motive:
Ei bine, un libertarian nu e departe de o asemenea naivitate. Pentru că și el a fost convins că există o forță ocultă denumită „colectiviștii”, care au toată puterea. Și că tot ce înseamnă oligarhie bancară, corporatistă, nu are nicio însemnătate pe fața pământului, fiind terorizată și persecutată de hoardele de „colectiviști”. Săraci, dar mulți și infinit mai capabili să se organizeze și coordoneze între ei într-o conspirație împotriva libertății.
Un libertarian e atât de vrăjit de această gogoriță, încât a pierdut capacitatea de a observa că liberalismul e ideologia dominantă la ora actuală. Că niciun politician nu se poate abate de la pretențiile ei tot mai mari decât cu prețul unei riposte uriașe, imposibil de încasat de o țară mică sau medie fără sacrificii colosale. De asemenea, că nicio opinie, care contrazice presupozițiile individualismului liberal, nu e tolerată azi nici în mediul academic, între vedetele populare, în mediul de business. Restul aberațiilor „woke” decurg din acele supoziții.
E foarte grav să nu ai o percepție realistă a lumii înconjurătoare și îți va afecta concluziile, oricât de bune ți se par ideile. De-asta merită să depun acest efort în beneficiul fraților mei libertarieni, ca să-i ridiculizez și astfel să-i aduc pe calea cea bună.