Ghiduri pentru înțelegerea mai în profunzime a Marii Resetări

Cum a fost la cele 3 proteste pentru aceeași cauză (imagini și impresii)

Suntem sub blestemul de a nu fi în rândul lumii. Ziua mondială a protestelor împotriva dictaturii globale a fost marcată ca la noi, la nimenea. Printr-o zi a orgoliilor mai mari decât mitingurile. Păcat, pentru că însumați au fost poate mai mulți ca niciodată, chiar dacă puțini la scara țării. Serviciile au lucrat și de data asta – alt specific al țării. Dacă n-ar fi întoarsă împotriva nației, cu așa Securitate diabolică, am putea cuceri planeta numai din diversiuni și manipulări. 

Câți am fost?

Am aruncat o privire peste reflectările din presă, mincinoase până la obscen. Scriau cu tupeu de „câteva sute” și mediatizau un singur personaj, căruia îi atribuiau tot. Cu totul, cred că s-a depășit de 10.000, după momentul reunirii de la Izvor, pe seară. Cum au fost împărțiți între cele două piețe? Inițial am zis că în mod egal. După niște imagini video ulterioare, înclin să cred că în Victorie s-a adunat mai multă lume. Au beneficiat de mediatizarea puțin mai bună. Chiar dacă o prezintă negativ, totuși pentru televiziuni nu există alt personaj decât Diana Șoșoacă.

Am optat pentru Piața Universității, pentru că la Victoriei se prefigura o distribuție stil Realitatea TV (OTV), cu Adriana Bahmuțeanu, Luis Lazarus (am văzut pe înregistrări că a vorbit bine), Diana Șoșoacă, Oana Lovin. Totuși, au fost și personalități mai moderate ca Dan Chitic (organizatorul), Iulian Capsali (nu a vorbit, am impresia).

Am făcut efortul să mă duc întâi în Piața Victoriei, unde am stat puțin. Încă nu aveau sonorizare și se vorbea la portavoce, cam dezorganizat. La momentul respectiv să fi fost 3.000 de persoane în piață. Ulterior, am văzut pe înregistrări, că s-au adunat între 5.000 și 7.000 de persoane, aș estima. (Corelat și cu totalul, pe care l-am văzut la Izvor, după reunire.)

Apoi am mers în Piața Universității. Aici am avut inițial aceeași impresie că ar fi to circa 3.000 în jurul fântânii. Când s-a format coloana pentru plecare mi s-au părut semnificativ mai mulți, să zicem, 5.000.

cine a trădat?

Spinoasă întrebare. Lucrătura a fost atât de măiastră, încât nici după nu pot să spun cu certitudine. Orgoliile liderilor sunt atât de mari, că mi-au lăsat un gust amar. Tehnic, Pompiliu Diplan a fost organizator la manifestația din 7 martie, când a anunțat de la tribună evenimentul de pe 20. Pentru care a primit autorizație miercuri. Dan Chitic a vorbit la evenimentul de pe 7 și putem considera că s-a ambiționat să facă alt eveniment. Diplan s-a ambiționat să n-o primească pe Șoșoacă și pe cei de la AUR, ca să rămână protest al societății civile. Ideea e corectă în sine, vedem că politicienii sunt mari amatori să speculeze și să confiște orice. Dar în practică, e o idee proastă, care trădează alte planuri personale.

Un efect a fost și boicotul din partea AUR. (Aud că au participat în alte orașe, în nume propriu, unii lideri.) Dar partidul nu și-a folosit deloc infrastructura puternică de pe net pentru a populariza vreunul din cele două mitinguri. Și site-ul lui Mihai Șomănescu, R3 Media, aproape arondat partidului, a ignorat promovarea mitingurilor înainte, chiar dacă după a reflectat evenimentele. Din nou, regretabil, pentru că are atâtea merite în presa alternativă.

reunirea – lovitura de maestru

Cele două grupări aveau câte două evenimente programate. Diplan: la Universitate și la Izvor (Parlament). Iar Chitic – Șoșoacă: la Victoriei și Cotroceni. Deci conform autorizațiilor, nu trebuiau să se întâlnească. După ce ne-am deplasat de la Universitate la Izvor, am constatat că am ajuns mult mai mulți la sosire decât la plecare. Coloanele s-au urmat una pe alta aproape insesizabil. Participanții nu erau diferiți și n-aveau cum să-ți dai seama care unde fusese.

Până în momentul când în mulțime a început să se scandeze: Diana, Diana! Și toate privirile au fost atrase de baia de mulțime pe care senatoarea o făcea. Cei care scandau erau preponderent cei care veniseră cu ea de la Victoriei, un nucleul de fani foarte pătimași. Dar e posibil să fi fost întâmpinată cu aceeași simpatie și de participanți din Piața Universității. Recunosc, în momentul ăla am simpatizat-o și eu, pentru că prima senzație a fost că a venit singură la mitingul „nostru”.

Apoi am văzut că erau prezenți și Capsali și Chitic și Adina Cerva. I-am mai recunoscut pe Mihai Rapcea și Mihai Tociu, care pare-se optaseră pentru Victoriei. În tot cazul, ideea de a veni și a ni se alătura, la cel de-al doilea eveniment de pe autorizația lui Diplan, mi s-a părut absolut lăudabilă și o lovitură de imagine. Cel mai inteligent cedează.

Din acel moment, s-a văzut ambiția oarbă a lui Pompiliu Diplan, care a refuzat să o lase pe Șoșoacă să ia cuvântul de la microfon. I-a permis, în schimb lui Dan Chitic. Care, spre surpriza mea, nici el nu a invitat-o la microfon pe cea cu care venise împreună din piață. Mi s-a părut un gest deplasat din partea lui Diplan, care de altfel îi pică bine avocatei, care se va victimiza. A venit cu ramura de măslin și i s-a refuzat.

Ce avea dacă i se permitea să vorbească 10 minute, cum au vorbit și alții lucruri nu grozave!? Știu, e un personaj care spune când lucruri așezate, când enormități penibile. E o combinație de inteligență și lipsa auto-controlului. Poate să confiște un eveniment cum se teme Diplan. Cu o complicitate suspectă din partea televiziunilor, cum am subliniat. (Digi, Antena susțin sus și tare că e „mitingul lui Șoșoacă” sau al AUR. Ambele, neadevăruri.) Dar pus în fața unui asemenea pas spre împăcare, Diplan nu trebuia să se comporte ca un copil, care își strânge mingea la piept și pleacă acasă.

La urma urmei: de ce alungăm puținii politicieni, dispuși să ne susțină!? Da, sunt oportuniști (cum poate sunt și cei „în civil”), profită demagogic de câte un curent. Dar nu poți refuza binele pentru că îi e folositor și celui dispus să îl facă. În privința asta, îl consider vinovat pe Diplan, care a ratat un moment de împăcare și unitate, pe oamenii simpli din piață o doreau.

alte impresii – misticismul cu două tăișuri

Pierduți printre orgolile „vedetelor”, alții poate sunt nedrept ignorați. În primul rând, laud încă o dată efortul enoriașilor din județele Moldovei, care fac un efort uriaș bănesc și de oboseală, pentru niște oameni preponderent săraci și femei credincioase. Se adună de fiecare dată cu mai multe autocare din Bacău, Iași, Vaslui, Suceava, funcționează ca o adevărată societate civilă. Spre rușinea noastră, a bucureștenilor, care venim în număr infim.

Caracterul pronunțat mistic al protestelor românești anti-plandemie e aproape un unicat pe glob. (Tot în țările ortodoxe se mai regăsește.) Dacă am început prin a spune că nu scăpăm de un blestem, în privința asta, avem și o binecuvântare. Niciun alt protest de pe glob nu merge atât de profund la esența lucrurilor, denunțând caracterul anti-creștin al urzelii. Destul de limpede, prin atacul la sărbătorile creștine și slujbe.

Totuși, consider că se face exces. Fiecare vorbitor simte nevoia să devină neobișnuit de religios, se cam abuzează și de imageria creștină. E o unicitate românească, de care mă bucur că există. Dar tocmai de aceea, parcă ar trebui să o folosim mai cu prudență.

alți vorbitori

La Universitate au fost reprezentate mai multe organizații creștine și naționaliste. Au luat cuvântul: Anca Nițulescu de la Asociația Medicilor pentru Consimțământ Informat (care luptă împotriva obligativității vaccinurilor de mulți ani), Mihai Târnoveanu din Covasna, de la Calea Neamului, Mircea Pușcașu din Suceava de la Bucovina Profundă, Dan Grăjdeanu de la Frăția Ortodoxă, Marina Alexandru, avocat, Cristina Vasiliu de la Axa Neamului (soția regretatului Mugur Vasiliu), Mircea Făgădaru, Adrian Aciu. Au fost și reprezentanți (care nu au vorbit) de la Noua Dreaptă, Camarazii și Honor et Patria.

Un derapaj a venit de la solistul Rafael, care după ce a cântat a insistat să își prezinte teoriile daciste, permițându-și să schimbe imnul de stat, pentru a-l scoate pe Traian. Au mai cântat solistul Prodigal, un cor de psalți și copii talentați.

La final, Dan Chitic a îndemnat o parte din participanți să îl urmeze la Cotroceni să strige „Jos Iohannis!”. Iar Șoșoacă și-a încheiat baia de mulțime, retrăgându-se fără să i se dea cuvântul.

 

Piața Victoriei

no images were found

Piața Universității

no images were found

Marș prin București

no images were found

Palatul Parlamentului (Parcul Izvor)

no images were found

 

Victor Grigore

evadare.ro
March 21st, 2021
Mai multe despre: Politica

Scriu mult mai des pe Facebook: Reacțiunea.
#Facebook | #război | #pandemie | #economie | #globalism | #Spengler | #presa | #demografie | #comunism | #marea resetare | #nationalism | #cărți | #transumanism | #filme documentare | #politică | #geopolitică | #spiritualitate | #muzica | contact