Am fost întrebat ce e cu planul marii migrații și ce o să se întâmple. (Contextul era această știre despre viitorii emigranți climatici: Un ministru din Pakistan spune că Vestul are responsabilitatea de a ajuta țara afectată de inundații, pentru că a produs schimbările climatice. 30 de milioane din cei 220 de milioane de pakistanezi sunt afectați de inundații în acest sezon musonic. În Pakistan, 55 de milioane nu au acces la curent electric. 40% din țară câștigă sub 3 $ pe zi, iar 78% sub 5,5$ pe zi.)
Am răspuns că nu e deloc greu de ghicit. Sub pretextul crizelor reale și inventate, economice, ecologice, războinice, va urma un val migrator la o scară fără precedent în istorie. (Populația de azi se apropie de 8 miliarde, iar posibilitățile de informare și deplasare disponibile sunt incomparabile celor pe care le aveau la dispoziție hunii, vandalii, pecenegii sau mongolii la vremea lor.)
În plus, populațiile care vin nu întâmpină nici măcar o putere incompetentă și în declin, cum era cazul Romei pe vremea ostrogoților și vizigoților. Nici popoare slab echipate și slab organizate să se apere în fața noii tehnologii militare a cavaleriei rapide, folosită de invadatorii din stepă, de arabi sau otomani. Ci popoare conduse de elite care cred că deschiderea granițelor e un lucru bun, de elite care interzic activ dezvoltarea simțului identitar și de coeziune; popoare convinse că nu e cazul să se apere, moleșite de pseudo-valorile consumului și interesului individual; popoare demult abandonate de elitele economice, care consideră globalizarea un fenomen profitabil.
Consecința nu e greu de ghicit: vom deveni minoritari întâi în marile orașe, apoi în cele medii, apoi în sate. („Iar asta e un lucru bun”, după cum a spus despre propria țară Joe Biden, „liderul lumii libere”, al super-puterii care ne apără, ne asigură securitatea și dezvoltarea democratică.) Iar țările Europei vor continua poate să existe ca nume, simple mărci diplomatice, unități comercial-teritoriale. Așa cum e brandul englezesc Jaguar, cumpărat de firma de automobile indiană Tata Motors.)
Nu mă credeți? Vreți să vă convingeți? Foarte simplu: vizitați orice mare capitală a Europei, la vest de Budapesta, și vă veți lămuri.
Doar că, atenție! Va trebui să faceți abstracție de arhitectură, infrastructură ireproșabilă, marile catedrale, palate, muzee, parcuri, zgârie nori, mall-uri… Acelea sunt doar moșteniri ale prosperității coloniale și munca inteligentă a popoarelor fondatoare. Noii veniți nu le vor aduce cu ei. Asta e ceva ce mulți români, care au făcut turism prin Europa nu înțeleg și confundă globalizarea cu bunăstarea.
Nouă ne lipsește experiența colonială de a gestiona mase de populații străine cu forțe de ordine reduse, ne lipsesc regulile stricte de funcționare a unei societăți, angrenajul birocratic performant, mijloacele de investit pentru „integrare”, strategiile ample de dezvoltare și bogăția acumulată anterior. Atunci visul progresist al unei „țări ca afară” trebuie ajustat puțin mai spre peisajul unor mahalale din Mumbai sau favele braziliene. Sigur, „vibrante” și pitorești, dar scăpate de sub control.
Da, sigur, vom avea în continuare metrou, blocurile lui Ceaușescu, câteva case boierești și Muzeul Satului, să le arătăm turiștilor care se vor aventura… Vom avea în continuare munți, litoral, deltă, ne vom numi tot România, vom avea tot steag în trei culori.
În comparație cu această problemă a demografiei, consider mult mai puțin relevant ce partide câștigă alegerile, dacă sunt de stânga sau de dreapta, dacă a crescut PIB-ul sau aproape orice altceva.