La ora la care scriu, potrivit worldometers.info, în România s-au consemnat 695 de decese atribuite Covid-19. Același site, dă numărul depistaților pozitiv la 11.978. În baza acestor cifre, virusul e unul deosebit de periculos, cu o mortalitate, de 5,8% din cei infectați.
Doctorul Alexandru Rafila este reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Este expert NATO și al Comisiei Europene. Rafila este șeful catedrei de Microbiologie a Universității de Medicină și Farmacie Carol Davilla din București. Rafila este șeful Laboratorului Institutului Național de Boli Infecțioase Matei Balș. Fost director al Institutului Național de Sănătate Publică, cu doctorat în medicină.
Astăzi, doctorul Rafila a făcut următoarea afirmație, preluată de întreaga presă:
„Nici nu avem mult, avem 12.000 de cazuri diagnosticate şi, probabil, că au fost de 10 ori mai multe, dar, raportat la populaţia României, 120.000 o să vedeţi că este un procent extrem de redus. (…) Este adevărat că nu ştim cifra reală a numărului de cazuri pentru că sunt foarte multe persoane care au trecut prin boală fără să fie simptomatice, nu au ştiut că au boala sau au avut simptome extrem de nespecifice care nu i-au făcut să se prezinte la medic.”
Dacă folosim această estimare, a autorității medicale numărul 1 din țara noastră, rata mortalității scade, evident, de 10 ori. Mai precis, ajunge la: 0,5%. din cei infectați. De notat, că gripa comună, care ne bântuie an de an, are o mortalitate de 0,1-0,2%.
De fiecare dată când citeam în cărțile de istorie, despre ce ravagii au făcut ciuma bubonică, gripa spaniolă sau varicela, eu nu țin minte să se fi văzut statistici raportate la numărul celor depistați pozitiv. Ar fi fost și imposibil de obținut pentru acele timpuri. Dimpotrivă, în cărțile de istorie, scria așa: „ciuma a ucis X din populația la acea dată a continentului”). Citeai procentul respectiv, te cutremurai, și înțelegeai că trăitorii acelor vremuri s-au confruntat cu ceva teribil. Că impactul trebuie să fi fost suficient de grav să răpună imperii.
De pildă, despre ciuma din vremea împăratului Iustinian, Wikipedia (citând la rândul ei 3 izvoare istorice diferite) ne spune astfel:
„Unii istorici cred despre ciuma lui Iustinian că a fost una din celel mai mortale pandemii din istorie, cauzând moartea a 25-100 de milioane de oameni, pe durata a două secole. O mortalitate, echivalentă cu până la jumătate din populația Europei la data izbucnirii epidemiei.”
Adică 50%. Dacă aplicăm această metodologie de relatare a evenimentelor istorice – pe care istoricii din toate epocile au folosit-o, procentul se schimbă dramatic. (Chiar dacă pierde tocmai din dramatism, pentru jurnalele de știri.) Mai precis, cu 695 de morți, la o populație de 19.260.372, putem consemna în stilul cronicarilor că: „Gripa lui Iohannis a avut până la sfârșitul lui aprilie o mortalitate de: 0,003% din populația de atunci a țării.”
Teoretic, da. Orice procent, ca orice fracție, se schimbă dacă modifici numitorul sau numărătorul. În cazul noastru, ori numărul celor raportați decedați, ori numărul total al celor infectați. Constant nu ar rămâne decât totalul populației, la data izbucnirii epidemiei.
Procentul celor depistați pozitiv depinde fără echivoc de numărul de teste efectuate. Cu alte cuvinte, e manipulabil de măsuri birocratice și logistice, limitat de chiar capacitățile materiale ale administrației. Tot măsuri, care perturbează rezultatele sunt și deciziile de a testa în anumite locuri. Nu trebuie să fii mare ghicitor, pentru a înțelege că la spital se prezintă persoane cu șanse mari de a fi bolnavi. Că alegând să testezi pe cei imobilizați în pat de spital, ai mai multe șanse să găsești infectați, decât în patul de acasă. Sau că în patul de spital al cuiva, conectat la aparatele de dializă sau de terapie intensivă, riscul decesului e mai mare decât în paturile de hotel.
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a fost înregistrat când spunea că se va prefera contabilizarea deceselor în dreptul coronavirus:
„Eu am solicitat ca în fiecare județ toate decesele pe care le avem să fie considerate ca deces suspect coronavirus și să avem în continuare o evaluare a lor completă”.
N-am mai auzit vreodată să se revină, scăzându-se numărul celor înregistrați ca decedați de Covid-19. Pentru simplul fapt că nu se fac autopsii celor decedați. (scuzați pleonasmul) Prin urmare, neexistând o investigație ulterioară, ce e suspect azi, rămâne consemnat ca atare pe vecie.
Mediafax scrie următoarele, citând surse INML neprecizate:
„Cazurile confirmate poziv cu COVID-19 nu se autopsiază, nici în spital, nici medico-legal. În legătură cu decesele care au loc la domiciliu se eliberează certificatul medical constatator al decesului de către medicul de familie. Deci nu ajung să fie ridicate sau autopsiate, iar după eliberarea certificatului medical constatator decedaţii sunt ridicaţi direct de către cei de la firmele de pompe funebre. Aceste persoane îi duc pe cei decedaţi la cimitir ori crematoriu.”.
Nici în această privință, nu am auzit să se fi revenit, prin noi decizii sau noi investigații. Coroborând cele două practici – de contabilizare a „cazurilor suspecte” și neinvestigare post-mortem – putem trage concluzia că nu există riscul ca numărul decedaților de coronavirus să fie mai mare în realitate. Ceea ce ar genera o rată a mortalității mai mare.
Și încă o veste bună, pe care ne-o dă Hotnews:
Bolnavii români de boli cardio-vasculare s-au însănătoșit brusc pe perioada carantinei. Ori sedentarismul îi ajută, ori starea de panică, indusă de televiziuni, le pune sângele în mișcare mai bine. Cert e că pentru cardiaci, măsura carantinei generale a fost sănătate curată:
„Numărul pacienților cu urgențe cardiovasculare, inclusiv infarct, care ajung la medic a scăzut cu 50-70%. Bolile cardiovasculare sunt principala cauză de mortalitate în România. (…) Dacă în Europa bolile cardiovasculare omoară cam jumătate dintre cetăţeni, în România lucrurile stau mult mai rău, omorând două treimi, de trei ori mai mult decât mortalitatea de 19% prin cancer.”
Articolul nu ne spune ce se întâmplă cu ceilalți 30-50% cardiaci ai României, care își fac curaj să treacă pe poarta spitalului sau să sune la salvare pe timp de epidemie de gripă, dacă sunt depistați pozitiv la testul Covid-19. Nici la ce rubrică va fi consemnat decesul.
Jaful mileniului
Pandemia e diversiunea, nu cauza crizei
Națiunile și băncile lor
Ep. 2: Economia speculativă, transferul de suveranitate și prăbușirea ei înaintea pandemiei
Trei forme de capitalism
Ep. 3: De la Roma la Wall Street, capitalismul oamenilor liberi, capitalismul înrobitor și capitalismul cazinou
Criza începuse deja
Ep. 4: Din 2008 în 2019, măsurile de avarie și prevestirile rele
Tiparnița și sforile dobânzii
Ep. 5: Când mâna invizibilă apasă pe cântar
Un răspuns disproporționat
Ep. 6: Banii din elicopter
Bancherii din umbra regilor
Ep.7: O istorie, care nu se învață la școală. Personalități discrete, pe nedrept uitate
Primul imperiu global
Ep. 8: De la Pax Britanica la Pax Americana, acordul de la Bretton Woods
Dolarul offshore
Ep. 9: Moneda globaliștilor există deja și e produsă în cantitățile pe care și le doresc
Și acum, încotro?
Ep. 10: Opțiunile imperiului american
Marea Resetare
are în vedere toate aspectele vieții omenești
Cercetătorii, care îi contrazic pe alarmiști
Ce susțin ei și care e reputația lor în lumea științei
Dezvăluirea umflării din pix a deceselor
n-a mirat pe nimeni
Descoperirile profesorului de la Stanford
spulberă isteria coronavirus
Falsa epidemie
descrisă de New York Times în 2007
Logica distrugerii economice
Explicația implicării celor bogați și puternici în demolarea controlată a sistemului care i-a făcut așa
Rechizitoriul
Cele 21 de motive de protest față de carantină
Asimptomaticii nu transmit boala
susține doctorul Fauci, Arafat al americanilor
Cât e un coronavirus
pe lângă un spermatozoid. Ar fi eficient prezervativul textil?
Estimarea lui Rafila
Ce mortalitate are până la urmă boala și unde se plasează față de alte pandemii istorice
Coronavirus a ucis 0,003% din români
în primele 60 de zile
Două viziuni
Felul în care percepem lumea ne-a determinat reacțiile la epidemie
Cazurile cele mai suspecte
centralizarea primelor 800 de decese
Sursele globalismului
cărțile și personalitățile, care au contribuit la proiectul noii ordini mondiale
Antidot pentru frica de moarte
Mircea Eliade și moartea ca inițiere
Fundătura ateismului
și a relativismului moral
Societatea controlului
operațiunea corona, răscoalele rasiale, piese într-o tranziție postmodernă
Școala de acasă
interzisă de Macron pentru a apăra laicitatea
Rezistența spirituală anticomunistă
Pentru CNSAS, martirii închisorilor comuniste sunt încă „dușmani ai poporului”.
Despre Bartolomeu Anania și alegerea nefericită a unui preafericit
Un elogiu adus celui mai mare predicator din Biserica Ortodoxă în acest moment, care, nu întâmplător, este și cel mai virulent atacat de presa din România
Mistica iconicului la Ghelasie
o viziune speculativă în isihasmul românesc
În apărarea cămătăriei
talantul îngropat al pieței libere
Ce este un român
identitatea, între cultură, rasă, cetățenie
Discurs fulminant
al arhiepiscopului Vigano împotriva papei Bergoglio
Dezumanizare
Înmormântare cu distanțare
Îndobitocirea prin „fake news”
Dresajul corectitudinii politice
Tirania ecranului
Audiobook despre eliberarea de dependența electronică
Moment antologic
BBC prezice prăbușirea unei clădiri
În căutarea underground-ului pierdut
Dacă pe străzile din București cântă mariachi, ori ne tragem din incași, ori suntem un popor tare netalentat
Statul
făptașul neidentificat al crizei
Piața Universității
o părere la 30 de ani după
Tratatul de la Trianon
de ce merită sărbătorit
Presa sistemului
Pleacă coloneleasa, vine generăleasa
Ministrul Muncii
și înlocuirii sociale
Capturarea economiei Japoniei
cu ajutorul crizelor
Papa Francisc
a scos efigia lui Hristos de pe crucea de la gât
Jacques Attali, în 2009:
o pandemie ar permite instaurarea unui guvern mondial
FMI anunță un nou sistem monetar
cum ar putea spulbera banii digitali economiile din bănci
Argumentele împotriva imigrației
„De ce vă opuneți imigrației, dacă atât de mulți români au plecat?”
Educația sexuală în școli
proiectul de inginerie socială din spatele bunelor intenții
Cadoul de la UE
ne crește datoria de stat cu o treime
Cum funcționează imperiile
Ghici cum plătești bunăstarea altora
Unabomber
Ideile unui geniu ucigaș
Orban și Dragnea
speță identică, ignorată de DNA
Senatori americani
propun ca SUA să nu mai plătească datoria Chinei
China, inclusă pe Axa Răului
Ce urmăresc SUA prin noul război imagologic
Era nevoie de o femeie frumoasă
Să învețe omul contemporan să fie bărbat
Jean Jacques Rousseau
ideolog al tiraniei
Bogații lumii
mai bogați cu 10 trilioane de $ de la începutul crizei
Omul transformat în marfă
chiar și săracii pot fi sursă de bani în societatea controlului