Sorin Ovidiu Vantu isi traieste mai departe fantasmele de despot luminat al presei. Ar vrea sa ii iasa bani din media la fel de usor cum ii ies lui Sarbu din telenovelele cu coviltir si sa aiba acelasi succes la muncitorul de la saiba ca Badea si Ciutacu. Da, dar in acelasi timp sa fie apreciat si de publicul fin care degusta fraza eleganta a lui Hurezeanu sau scapararile ghiduse ale catavencilor. Daca nu ati realizat inca, SOV traieste o tragedie antica: e sfasiat intre un popor de tarani care nu-l merita, dar i-ar putea tine in viata imperiul media, si misia sa de protector al artelor. Cand militienii si procuratura anilor ’80 il bagau la puscarie pe tanarul contabil al unei tutungerii pentru probleme in gestiune, prea putin stiau ei ca in pieptul lui Vantu bate inima generoasa a lui Lorenzo de Medici.
Pentru moment, istoria e triviala cu Sorin Magnificul. N-are incotro si trebuie sa sustina un Prostanac, daca vrea sa mai aiba cu ce se juca de-a imperiul media. A transferat ziaristi de la Jurnalul national, a deschis larg portile pentru ciuvici, SeReSei si alti fanatici antibasesciei, si-a facut Cotidianul pres in fata unui Nistorescu inspumegat impotriva lui Basescu. Financiar, reteta ar putea da roade si banii sa curga de unde trebuie, daca nu de la telespectator, macar de la cei carora le inchiriezi televiziunea sa faca ce vor cu ea. Dar apar efecte adverse.
Dupa ce Nistorescu a intrat cu jeepul in libertatea de expresie, fostii analisti cu staif ai Cotidianului au plecat oripilati. Unii din incompatibilitate personala si orgoliu (Emil Hurezeanu, Robert Turcescu, Mircea Dinescu) altii pentru ca nu vroiau sa injure la Basescu (Ioan T Morar, Eugen Istodor, Cristian Teodorescu), altii poate pentru ca simteau ca ramanand si-ar fi tradat profesia (Costi Rogozanu, Simona Tache, Cristian Patrasconiu, Costin Ilie, Daniel Oanta, Mirela Corlatean, Pavel Lucescu). In fine, oricare ar fi fost motivele (amestecate, desigur), la momentul respectiv acele demisii au fost demne de aplaudat, insemnand de fapt refuzul de a fi mercenar in loc de gazetar.
Dar, cum spuneam, Vantu se imagineaza Lorenzo Magnifico, ii vrea in curtea sa cu papagali, fazani si vulturi si pe Adrian Paunescu si pe Mircea Dinescu. Pagina de media ne anunta induiosatorul sau gest de a le face un site si comentatorilor rebeli, care nu s-au putut alinia “noii politici a trustului”. Ma rog, daca as fi carcotas as spune ca lansand Vox Publica, Vantu nu a cheltuit macar 30 de euro pe un nume de domeniu, ci le-a facut comentatorilor amintiti un subdomeniu al site-ului Realitatea.net. Dar sa nu fim malitiosi, e criza si mustaciosul le plateste salariile.
O, intelept si darnic esti tu, Vantule, ca un pasa (n-am vrut sa zic mogul)! Si cat de bogata e curtea miracolelor pe care o conduci, acum mai bogata cu o ograda in care cocosii sa se poata plimba tantosi bucurandu-se de libertatea blogosferei, unde Rogozanu sa-si poarte tricoul guevarist anti-corporatist, in timp ce tatulicii si paunestii sa rame fericiti plescaind din troaca doldora de euroi, pe care le-o umpli in fiecare dimineata.
Pe site-ul Vox Publica vor publica opinii: Cosmin Alexandru, Liana Alexandru (fosta Patras), Alexandra Badicioiu, Doru Buscu, Laura Cernahoschi, Diana Coman, Lucian Davidescu, Mihai Dinu, Alin Fumurescu, Costin Ilie, Edwin Keleti, Ionel Lespuc, Adrian Lobontiu, Pavel Lucescu, Ioan T Morar, Daniel Oanta, Cristian Patrasconiu, Cosmin Popan, Costi Rogozanu, Daniel Spataru, Dragos Stanca, Filip Standavid, Cristian Teodorescu, Teodor Tita, Robert Turcescu, Razvan Vintilescu.
Site-ul a fost lansat de F5, divizia de New Media a trustului Realitatea Catavencu.