Mulți știu că internetul a apărut ca un produs secundar al cercetării militare. Creatoarea internetului, DARPA (Agenția pentru Cercetări Avansate în domeniul Apărării), a apărut simultan cu mai faimoasa agenție spațială NASA – ambele ca piese în războiul rece.
Din nevoia de a lega calculatoarele Pentagonului, a apărut ideea de rețea. Din nevoia de a coordona avioane și tancuri pe câmpul de luptă, au apărut rețelele fără fir și poziționarea GPS. Sateliții de telecomunicații au fost soluția la riscurile spionajului aviatic peste imensul spațiu sovietic. La fel cum și cuptorul cu microunde a fost inventat lucrând la bomba atomică.
Mai puțini știu că investițiile militare au creat efectiv Silicon Valley, centrul celor mai mari corporații IT din lume. Până spre anii 80, când războiul rece cam fusese tranșat și se trecea în noua paradigmă globalistă, cam 80% din finanțarea firmelor din Valea Siliconului venea de la buget. În 1971 se înființa și NASDAQ, prima bursă electronică, și începea preluarea de către capitalul transnațional a firmelor, care fructificau comercial idei dezvoltate de cercetătorii armatei.
Și mai puțini știu că FBI are capacitatea de a confisca domenii de internet. Ceea ce a și făcut anul trecut, confiscând 92 de site-uri în limba engleză, despre care susține că făceau propagandă iraniană și dezinformau. Trebuie să îi credem pe cuvânt, pentru că nu mai putem verifica ce anume conțineau acele pagini cu nume gen “U S journal .net”.
FBI a cooperat cu Google, Facebook și Twitter pentru a culege informații despre persoanele care scriau pe site-urile închise. Agenția a decretat că site-urile „se deghizau în site-uri de știri și ofereau informații false”. Adică exact același lucru pe care Trump îl spunea despre CNN sau Twitter despre Trump.
Aparent, Statele Unite pot confisca orice nume de domeniu cu terminatia .com, .net sau .org, pentru că le consideră sub jurisdicția națională, indiferent dacă sunt create și operate din alte țări.
Istoria Silicon Valley arată că mulți moguli ai tehnologiei, a căror legendă publică vorbește de tineri geniali, care ajung milionar meșterind în garajul familiei, sunt de fapt creații ale sistemului militar-industrial, care le asigură contracte generoase. Așa se face că firmele lor păstrează o legătură strânsă cu autoritățile și acceptă schimbul de date – parțial și cu țări rivale, cum ar fi China.
De cele mai multe ori, nici nu e nevoie de măsuri brutale ale autorităților, pentru că poziția celor câteva corporații e zdrobitoare. 6 companii dețin site-urile dinspre care curge 43% din traficul de internet. E vorba de: Amazon, Facebook, Google, Netflix, Apple și Microsoft. La asta se adaugă și implicarea lor în servicii de găzduire și cloud. Doar AWS, subsidiara deținută de Amazon, găzduiește 9 milioane de site-uri. Amazon are o treime din piața mondială de cloud (stocare a datelor în afara calculatorului propriu). O treime din oamenii, care intră pe internet într-o zi obișnuită, vizitează site-uri găzduite de Amazon. Indrastructura pe care o deține e de 5 ori mai mare decât a următorilor 14 competitori împreună!
Acest statut le permite coloșilor internetului chiar să își elimine competiția sau opiniile, care nu le plac, la modul cel mai brutal. Așa cum s-a întâmplat cu rețeaua socială Parler, unde se adunaseră susținători ai lui Donald Trump, după valul de cenzură de pe Twitter. În doar 24 de ore, Parler a fost ștearsă de pe servere de Amazon și respinsă de Google și Apple, care împreună controlează 99% din sistemele de operare ale telefoanelor mobile. Nici apelul la Justiție și la „primul amendament” la Constituția Statelor Unite, care protejează libertatea de exprimare, nu a avut sorți de izbândă. Zilele trecute, judecătoarea Barbara Rothstein a respins contestația făcută de Parler, spulberând astfel și soluția libertariană la problemele monopolului: „fă-ți propria rețea socială, dacă nu îți plac regulile”.
Detalii despre contribuția Pentagonului la apariția firmelor IT din Silicon Valley, puteți afla din acest documentar:
Iar despre legătura de dată mai recentă între firme ca Microsot, Oracle, Apple, Facebook și serviciile secrete, din această investigație:
https://www.youtube.com/watch?v=TbKxUYl3WSE&feature=youtu.be