Unii, tot mai puțini, încă se pasionează de problema monarhiei. În favoarea sau împotriva ei. O chestiune de organizare marginală, în raport cu demografia, cu zeii în fața cărora se pleacă supușii sau cu existența sau inexistența unei aristocrații în sensul cel mai larg, al unei elite loiale țării, animată de valori înalte. Altminteri, tronul poate fi capturat la fel de bine de un stat paralel, iar acesta de comandamente externe, ca o republică.
La ce servește un cap încoronat, un uns al lui Dumnezeu, într-o societate secularizată, chiar ostilă creștinismului, nu e clar. Doar o funcție ceremonială, confundabilă cu magia cinematografului sau a podiumului de modă. Dar și de acestea se plictisesc supușii, care trebuie să aibă totuși un grad de civilizație să accepte asemenea convenții.
Jubileul de platină al reginei Elisabeta a II-a a fost marcat în Chelsea cu un tradițional concurs al magazinelor și hotelurilor pentru cea mai înflorată vitrină. Dar vandalii au devastat aranjamentele florale, au spart ghivecele. Ba chiar au lăsat cu nădragii în vine manechinii de plastic negru multiculturalist, după cum arată pozele din Daily Mail.
În aceeași publicație găsim și povestea romanțată a cuplului princiar de Monaco. Acum 11 ani, prințul monden Albert de Monaco își lua de soție o superbitate din Africa de Sud, fostă înotătoare, participantă la olimpiadă. Care i-a dăruit și doi copii frumoși.
Dar n-au trăit fericiți până la adânci bătrâneți, pentru că pe ea a cam început s-o doară capul. Și să o deprime luxul monegasc, cu atâtea petreceri și vedete. Într-atât încât și-a luat bagajul și n-a mai revenit câțiva ani din Africa natală cu pretexte medicale.
Gurile rele spun că cei doi au un acord prin care Charlene primește 10 milioane de lire pe an ca un fel de salariu, doar să se afișeze în scârbă cu bietul prinț pleșuv. Ceea ce ar face din Albert cel mai generos plătitor al unui abonament exclusiv de tip Only Fans. Deși arată tot bine la 44 de ani, acritura se prezintă fără chef la jobul de prințesă, unde nu pare să-și merite leafa. E mereu tristă și fără chef, ca la marele premiu de Formula 1, încât experții în limbajul trupului au început să mustăcească despre semnele evidente.
Prin alte zări, problemele sunt și mai grave. Ginerele regelui Juan Carlos, fostul handbalist basc Inaki Urdangarin, căsătorit cu infanta Cristina, a fost condamnat pentru deturnare de fonduri în valoare de 6 milioane de euro. Prințesa moștenitoare a Norvegiei trăiește cu un „șaman” american, după ce fostul soț s-a sinucis. Prințesele daneze divorțează pe bandă rulantă, prințul Harry a lăsat baltă familia regală pentru a deveni brelocul progresist al nevestei dominatoare Meghan Markle.
Pentru moment, monarhia glam mai trăiește prin distincția reginei Elisabeta a II-a și prin șarmul prințesei Kate Middleton, mamă a trei copii, care și-a asumat perfect rolul de poster al unei familii regale în pas cu moda.
Victor Grigore