Ghiduri pentru înțelegerea mai în profunzime a Marii Resetări

Cel mai mare protest de la începutul pandemiei. 3 mitinguri reunite

Înainte să plec la protest am zis că dacă nu va fi cea mai mare prezență de până acum, putem renunța la speranțe. Și asta pentru că a crescut mult numărul celor lămuriți, au scăpat și unele anunțuri despre existența protestele în talk-show-uri, iar abuzurile sunt mai mari ca niciodată. Și nu am fost dezamăgit. A fost, într-adevăr o mulțime imensă în uriașul platou din Piața Victoriei după reunirea manifestațiilor. Nu pot să fac nicio estimare, pentru că multă vreme, dinainte să înceapă să se alăture și cei din Piața Universității, am fost blocat undeva în apropierea scenei. Motiv pentru care încă îmi țiuie îngrozitor urechile și nici nu am imagini sugestive de ansamblu cu mulțimea. Dar a fost sigur vorba de zeci de mii de persoane pentru că mulțimea era compactă și se întindea cât se putea zări atât înspre Kiseleff, cât și înspre Calea Victoriei.

o dezbinare cu sprijin de la autorități

De la începutul acestor proteste au fost două probleme mari: boicotul presei și dezbinarea metodică. Primul a început să fie serios erodat. În continuare, presa stimulată de la buget se ține departe de liderii autentici, nu dă cadre aeriene (ei au bani de macara și platforme, nu ca mine). Sau și mai rău: dau imagini din piață, dar fără sonor, cu „analiștii” vorbind peste miting, împotriva celor din piață, ale căror opinii le caricaturizează.

Dezbinarea deja nu mai e în 2, între AUR și gruparea civică, e și între Șoșoacă și restul lumii. Presa e obsedată să personalizeze totul și să treacă manifestația în contul Dianei Șoșoacă sau lui George Simion. Ceea ce e un neadevăr. Numeric, grosul prezenței era în Piața Victoriei, la protestul organizat de societatea civilă, printr-o alianță de 8 ONG-uri mai mici sau mai mari. Totuși, la televiziuni s-a vorbit doar că ar fi protestul AUR – inclusiv la cele teoretic critice cu partidul respectiv.

În Piața Victoriei s-a petrecut ceva în premieră. Au fost montate două scene, cu două instalații de sonorizare, care se concurau una pe alta. Pe o scenă au defilat vorbitorii obișnuiți ai acestor proteste și câteva vedete invitate, pe care le voi pomeni. Iar pe scena mai mică, amplasată în lateral, au evoluat Diana Șoșoacă, Luis Lazarus și alți disidenți. Dinspre scena principală, unde ajunsesem împresurat de mulțime, ce se petrecea pe scena mai mică părea un bruiaj. Când am reușit să ies, pe la spartul mitingului, acolo nu vorbea nimeni, dar se încinsese o horă pe muzica din boxe.

Trebuie subliniat că o asemenea scindare a protestului nu se poate face decât cu voie de la primărie și Ministerul de Interne. Pentru că autorizațiile de protest se iau cu câteva zile înainte și legea interzice explicit organizarea a două mitinguri concomitent în același loc. Din motive evidente, de bun simț. Deci ori primăria a eliberat ilegal două autorizații, ori jandarmii s-au făcut că plouă și au lăsat să se amplaseze și o scenă ilegală. Lazarus și Șoșoacă par să aibă deci susținerea actualei puteri pentru a fi prezentată ca exponenta protestelor și a le rupe totodată.

mitingul AUR

Am fost pentru început în Piața Universității, unde am ajuns cu o coloană de maramureșeni, coborâți din autocare în fața Parlamentului, în Piața Constituției. Oameni dintr-o bucată, muncitori și energici, scandau cu convingere: „Afară, afară, cu neamțu din țară!”, „Au, au, jos Cîțu!”, „Iohannis, nu reziști, nici cu mii de securiști!”. Aveau și un banner hazliu: „În Maramureș ne vaccinăm cu horincă”. Oameni civilizați, n-au venit cu mâna goală în vizită, ci cu colaci împletiți. Iar bucureștenii i-au întâmpinat cu simpatie pentru efortul de a străbate țara. 

Trebuie apreciată forța de mobilizare a acestui partid nou creat, care are iată filiale și un activ implicat. Erau plăcuțe cu mai multe delegații, din mai multe județe. N-am stat mult în acea piață, pentru că am plecat la mitingul mai mare de la Victoriei. Până să plec, erau doar câteva mii acolo, dar cu siguranță au fost mai mulți după, judecând după câți s-au adăugat în Victoriei spre seară. Am aflat că au vorbit la mitingul de la Universitate Dan Puric, Călin Georgescu, Cristian Terheș.

Piața Victoriei

Atât în Piața Victoriei, cât și în Piața Universității dominanta e dată de linia creștină și naționalistă. Ideologic, nu se poate spune că desparte ceva cele două – acum trei – grupări. (Probabil asta e și ideea unor clone, lansate pentru derută și demobilizare.) Poate cu un accent ceva mai apăsat spre latura mistică, în cazul mitingului societății civile – unde discursurile au balansat între apelul la credință și la constituție. Dar e limpede că nu ideologia desparte grupările, ci orgoliile persoanelor.

Amfitrion a fost și de această dată Pompiliu Diplan, de la „Starea de libertate”, pe care unii îl laudă pentru implicare, alții îl acuză că vrea să decidă cine și cât vorbește. Acum a fost secondat și de Aurelian Popa și Mihai Târnoveanu de la Calea Neamului.

Mai trebuie remarcat un aspect încurajator. Nu doar oamenii obișnuiți au prins curaj să se mobilizeze, să iasă din pasivitate. Dar și unele vedete, care poate inițial s-au temut pentru cariera lor să se afișeze la aceste proteste. Poate inițial au fost păcăliți de etichetările din presă, că ar fi niște mitinguri irelevante, ale unor nebuni extremiști cu idei ciudate. Acum devine tot mai limpede că săriți de pe fix sunt guvernanții și experții, nu cei care își apără libertatea.

Între ONG-urile organizatoare s-a aflat și Neam Unit, reprezentată de Aurelian Surulescu.  Au urcat pe scenă câțiva vorbitori „tradiționali”, cum ar fi avocata Marina Alexandru, din nou convinsă că broșurica legii fundamentale ne mai poate salva. Dat fiind că Senatul a putut vota o lege prin care Arafat primește dreptul de a anula „drepturile și libertățile fundamentale” ale tuturor, o asemenea credință pare ușor naivă. Dar a fost cel puțin convingătoare în fața jandarmilor, care își puseseră scuturile și căștile, când le-a strigat din microfon textele de lege despre suveranitatea poporului. Mă tem că acele legi pot fi oricând literă moartă, în situația în care suntem.

Tot de suveranitate a vorbit și avocatul Dan Chitic, care la finalul serii a îndemnat lumea spre Palatul Cotroceni. Era deja o oră târzie, nimeni nu știa dacă vom fi sau nu amendați de polițiști pe străzi, așa că doar o mică parte din cei prezenți i-a urmat îndemnul. Încă mai radical a fost îndemnul lui la boicot împotriva comercianților care vor persecuta vaccinișit, inclusiv la retragerea banilor din bănci.

Tot între „veterani” îi putem socoti pe inimosul Dumitru Bălan de la Alianța Părinților, sau medicul Mircea Pușcașu de la Bucovina Profundă, mereu cu intervenții inteligente, teologul Mihai Făgădaru, cu patetismul obișnuit.

O prezență cu totul de excepție a venit din partea mănăstirii Petru Vodă, un bastion al rezistenței ortodoxe, reprezentată întâi de un monah, apoi de chiar starețul Hariton Negrea, chemat să ia cuvântul. E vorba de obștea fondată de părintele Justin Pârvu, care dă dovadă că Biserica Ortodoxă e de partea poporului, chiar dacă Patriarhul preferă temporizarea în acest moment de cumpănă.

Cum spuneam, inclusiv celebritățile au început să își asume protestele. La Piața Universității a vorbit Dan Puric, în mulțime s-a aflat și alt actor, Florin Zamfirescu. Pe scena din Victoriei a cântat la nai imnul național Nicolae Voiculeț.

Tudor Sișu, fondator al formației La Familia, nu a cântat dar a avut o alocuțiune excelentă, puternică, despre rușinea de a fi mai prejos față de înaintașii noștri. Chitaristul Alex Gavril a avut cea mai bună prestație a serii, interpretând inclusiv imnul în stil Jimmy Hendrix. Soprana Alexandra Spireanu, membră a corului Madrigal ne-a cântat „Nu uita că ești român” (deși l-a înlocuit pe Traian cu Decebal în versuri, ironic pentru respectiva identitate). Asta după un discurs devastator spus din inimă.

Ziaristul Vlad Pârău de la Activenews a debutat cu emoții ca epigon al lui Vali Sterian cu o actualizare a Imnului golanilor, devenit Imnul nevaccinaților. Pe aceeași scenă a urcat mai târziu, pentru câteva fotografii și Victor Roncea, șeful lui de la Activenews, una din publicațiile cele mai active în demascarea pandemiei, din presa alternativă de la noi. Iar dacă Roncea nu a vorbit, Radu Moraru de la Nașu TV a adresat câteva cuvinte de la microfon. Și rapperul Prodigal și-a prezentat cântecul despre „plandemie”, semn că resetarea naște propriul ei folclor.

O prezență deosebită a fost cea a generalului Radu Theodoru, sosit din nou cu mari eforturi în pofida vârstei venerabile. Ca data trecută, îndemnurile sale au fost la ridicarea societății în ceasul al doisprezecelea, pentru a apăra ce s-a plătit cu sânge pe câmpurile de bătălie.

Ca experți au avut intervenții dr Anca Nițulescu, de la Asociația Medici pentru Consimțământ Informat și dr Geanina Hagima Dragnea. Venit tocmai de la Timișoara, avocatul Gheorghe Lelea a avut un discurs convingător – deși mă speriasem că e vreun parlamentar după ținuta la costum și barba care îl făcea să semene cu Ciolacu.

De la Cluj a venit Călin Goia (nu de la Voltaj, ci de la Comunitatea identitară). A vorbit bine despre adevăratele teorii ale conspirației pe care presa le prezită ca adevăruri. Reprezentarea acestei grupări mi-a amintit și o absență notabilă de la toate protestele anti-plandemie de până acum. E vorba de partidul Noua Dreaptă, activ în temele naționale și ale familiei, dar, pare-se, „credincios” covid și „prudent” cum ne sfătuia președintele.

Nu știu dacă a fost deliberat, dar probabil cele mai multe scandări au fost împotriva lui Raed Arafat – care a și îndemnat să fie amendați participanții. „Arafat, judecat, pentru cei legați de pat!” a fost doar una dintre ele. Altele s-au referit la tânăra generație: „Copiii noștri nu-s cobaii voștri!” sau „Școala normală e esențială”.

În concluzie, acesta n-a fost cântecul de lebădă al protestelor, ci semnul că se menține tendința lor de creștere. Generațiile reprezentate au fost diverse, la fel și categoriile sociale, putând vorbi de o felie aproape reprezentativă demografic. Dacă viitorul miting va fi anunțat din timp și, poate, fixat la o oră mai matinală, încât oamenii să nu se mai teamă de amenzi pentru absurdele restricții nocturne, sunt șanse mari ca în viitorul apropiat să vedem doborât și acest record de prezență.

Victor Grigore

evadare.ro
October 3rd, 2021
Mai multe despre: foto

Scriu mult mai des pe Facebook: Reacțiunea.
#Facebook | #război | #pandemie | #economie | #globalism | #Spengler | #presa | #demografie | #comunism | #marea resetare | #nationalism | #cărți | #transumanism | #filme documentare | #politică | #geopolitică | #spiritualitate | #muzica | contact