Ghiduri pentru înțelegerea mai în profunzime a Marii Resetări

America frumoasă avea nostalgia Europei

Câteva din cele mai frumoase reușite ale arhitecturii americane sunt elogii subînțelese aduse istoriei Europei. În special neoclasicismul coincidea cu proiectele politice: construirea unei națiuni, care să fie o formă superioară a celor mai avansate de pe vechiul continent, dar cu înțelepciune extrasă de la stoicii Romei și democrația ateniană a lui Solon. Unii dintre așa numiții „părinți fondatori” se implicau personal în alegerea proiectelor sau chiar în desenarea lor.

1772 Casa lui Thomas Jefferson de pe plantația lui de la Monticello, Virginia; după ideile arhitectului renascentist Andrea Palladio
foto: wikimedia.org

1800 – Capitoliul, sediul legislativului american, stil neoclasic. Domul, care imită cupola Catedralei Sfântul Pavel din Londra, a fost adăugat mai târziu.
foto: wikimedia.org

Coloanele au capitel în stil corintic.
foto: whitehouse.gov

1788 – Capitoliul statului Virginia, proiectat de Thomas Jefferson și de arhitectul francez Charles Louis Clerisseau. Sursa de inspirație a fost un templu roman din sec IV, din Franța, Maison Caree din Nimes. Coloane în stil ionic.
foto: wikimedia.org

1943 – Jefferson Memorial, mausoleu aflat pe râul Potomac, în Washington DC. Proiectat de John Russell Pope. Aspect de maximă eleganță și sobrietate, inspirat de templele ionice.
foto: wikimedia.org

1871 – Academia de Arte Frumoase din Pennsylvania, arhitecți Frank Furness și George Hewitt. Din păcate, a fost înghesuită între două clădiri mai noi, mai puțin valoroase. Fațadă neogotică, influențată de stilul victorian.
foto: wikimedia.org

 

Muzeul de Istorie a Presbiterienilor din Philadelphia amintește de conacele englezești.
foto: Google Maps

 

1768 – Carpenter’s Hall, Pennsylvania, stil georgian, arhitect Robert Smith
foto: carpentershall.org

Casa Albă  – arhitectul irlandez James Hoban a creat o clădire incomparabil mai bună decât cea din Dublin, pe care o luase drept model
foto: wikimedia.org

Ridicarea sediului președinției a început în 1800, dar a fost reconstruit și modificat mai bine de un secol, de mai multe ori.
foto: Georgina Coupe, Crown Copyright

1795 – Prima Bancă Națională a SUA, autorul nu se mai cunoaște cu certitudine
foto: Google Street View

1881 – Smithsonian, Palatul Artelor și Industriei, Washington, arhitecți Adolf Cluss și Paul Schultze, stil renascentist
foto- Google Street View

1869 Franklin School, Washington, stil neo-renascentist cu elemente germane și folosirea arcadei rotunjite bizantine
foto: wikimedia.org

1792 Tribunalul din Charleston, Carolina de Sud, replică a Parlamentului din Dublin
foto: wikimedia.org

1768, Asociația Americană de Filosofie, în care au fost membri mai mulți părinți fondatori ai Americii cu pilaștri ionici și cărămidă aparentă.Combină două forme de ferestre.
foto: wikimedia.org

Grant Memorial – are capiteluri ionice pentru susținerea domului și dorice, jos. A fost inspirat de mai multe monumente funerare între care Mausoleul din Halicarnas și Domul Invalizilor din Paris, unde e depus Napoleon. Forma acoperișului amintește și de monumentele dedicate victoriei de romani, ca Tropeum Traiani de la noi din țară.
foto: wikimedia.org

 

1903 – Bursa din New York, cealaltă fațadă decât cea dinspre Wall Street. Arhitect: George Post. Fațadă impresionantă cu coloane corintice și fronton sculptat.
foto: wikimedia.org

1897 – Biblioteca Universității Columbia, New York, proiectată de Charles Follen McKim, cu pavilion octogonal și coloane ionice în stil neo-clasic
foto: wikimedia.org

1891 – Campusul Universității Stanford, California, folosește elemente specifice stilului romanic. A fost proiectat de Frederick Law Olmsted. În centrul campusului este o biserică proictată de Henry Richardson și Charles Coolidge. Pe fațada bisericii e o scenă cu Mântuitorul predicând.
foto: wikimedia.org

1906, Facultatea de Medicină a Universității Harvard, Boston, proiectată în stil neo-clasic de Shepney, Rutan și Coolidge
foto: Google Street View

1966 – Tribunalul Curții Supreme din New York, stil corintic neo-clasic, arhitect Guy Lowell
foto: wikimedia.org

1907 Arc de Trumf, Philadephia, după Arcul lui Titus de la Roma; a fost ridicat în amintirea intrării armatei conduse de George Washington, pe un câmp în afara orașului. Proiectant Paul Philippe Cret
1892 Arc de Triumf în Brooklin, New York. Deasupra are sculptată o cvadrigă romană similară cu cea dusă la Veneția de la Constantinopol. În interior are basoreliefuri cu Lincoln și Ulyses S Grant.

Victor Grigore

evadare.ro
December 29th, 2021
Mai multe despre: foto

Scriu mult mai des pe Facebook: Reacțiunea.
#Facebook | #război | #pandemie | #economie | #globalism | #Spengler | #presa | #demografie | #comunism | #marea resetare | #nationalism | #cărți | #transumanism | #filme documentare | #politică | #geopolitică | #spiritualitate | #muzica | contact