Un guru al piețelor speculative și al predicțiilor financiare, Marc Faber, vorbește despre ce a stat la originea recesiunii globale. În opinia sa, strategia Rezervei Federale (Fed) de a încuraja economia prin reducerea dobânzilor de referință la împrumuturi a condus la un surplus de lichidități pe piață. Fenomenul aduce fonduri suplimentare celor care „licitează” pentru diverse bunuri și servicii, conducând la atingerea unor prețuri nerealiste. Astfel se formează bulele speculative, de tipul NASDAQ, din imobiliare sau de pe bursa clasică.
Faber amintește că valoarea dolarului, ca putere de cumpărare, s-a redus cu peste 90% în ultimul secol, deci o formă de stabilizare monetară e foarte posibilă, fără a preciza și un orizont de timp. Dar dolarul are încă marele avantaj de a fi monedă de referință la nivel mondial, astfel încât și alte guverne urmează politici inflaționiste similare, de devalorizare a propriilor monede. Prin acest export de inflație, America poate să mențină un nivel de trai mediu ridicat și poate încuraja apariția de bule în alte zone ale globului.
O astfel de zonă în care crizele nu sunt excluse în viitorul apropiat este China. Faber atrage atenția asupra dimensiunilor Chinei, ca populație și teritoriu, capabile să permită o dezvoltare și pe viitor. Dar, în opinia sa, datele de creștere economică sunt deja falsificate de oficialii chinezi, pentru a ascunde bula imobiliară și declinul cererii de materii prime pentru construcții și industrie.