În ajunul Crăciunului din 1979, armata sovietică invada Afganistanul, începând o aventură militară de un deceniu, încheiată abia în 1989. La fel ca americanii mult mai târziu, și sovieticii au trebuit să se retragă jenant fără câștiguri concrete. Pierderile umane suferite au fost între 15-25.000 de partea lor și posibil de zece ori mai mari de partea afganilor și altor musulmani. Dar efortul acelui război și pierderea de prestigiu internațional pentru sovietici au contribuit la prăbușirea comunismului în Est în același an, iar apoi la destrămarea URSS în 1991.
Implicarea americanilor în susținerea adversarilor sovieticilor a fost în genere cunoscută. Dar timp de un deceniu s-a crezut că CIA a înarmat și antrenat fundamentaliști musulmani începând din 1980. Acele baze de antrenament din Pakistan au fost locul unde și-a făcut ucenicia faimosul Osama bin Laden, ulterior acuzat fără dovezi prea clare de dărâmarea turnurilor gemene.
Doar că în ianuarie 1998, fostul șef al diplomației americane, Zbigniew Brzezinski, dădea un interviu în publicația franceză Nouvel Observateur. În el, se lăuda că ajutorul american a fost anterior invaziei sovietice și că s-a făcut deliberat cu scopul de a dărâma comunismul.
Iată câteva pasaje din traducerea în engleză a interviului:
Rep: Fostul director CIA, Robert Gates, a scris în memoriile sale că serviciile secrete americane au început să ajute mujahedinii din Afganistan cu șase luni înainte de intervenția sovietică. În această perioadă erați consilierul pentru securitate națională al președintelui Jimmy Carter. Deci ați jucat un rol în această afacere. E corect?
Z.B. Da. Potrivit versiunii oficiale a istoriei, CIA a început să ajute mujahedinii în 1980, deci după intervenția sovietică din 24 decembrie 1979. Dar în realitate, un secret păzit până acum, altul e adevărul. Într-adevăr, pe 3 iulie 1979, președintele Carter a semnat prima directivă pentru ajutor secret dat oponenților regimului pro-sovietic de la Kabul. Și în acea zi i-am scris o notă președintelui, în care explicam că, în opinia mea, acest ajutor va induce intervenția militară sovietică.
Rep: În ciuda acestui risc, ați fost un avocat al acțiunii. Dar poate vă doreați intrarea sovieticilor în război și căutați un mod să o provocați?
ZB: N-a fost chiar așa. Nu i-am împins pe ruși să intervină, dar am știut că vom crește probabilitatea să o facă.
Rep: Când sovieticii și-au justificat intervenția, spunând că au vrut să se lupte cu intervenția secretă americană în Afganistan, nimeni nu i-a crezut. Totuși era un sâmbure de adevăr acolo. Regretați asta acum?
ZB: Ce să regret? Acea operațiune secretă a fost o idee excelentă. A avut efectul să îi atragă pe ruși în capcana din Afganistan și vreți să regret? În ziua în care URSS a trecut oficial frontiera, am scris președintelui Carter în esență: „Avem acum oportunitatea să dăm URSS propriul ei Vietnam”. Într-adevăr, pentru aproape 10 ani, Moscova a treubit să ducă un război nesustenabil pentru regim, un conflict care a demoralizat și în final a rupt imperiul sovietic.
Rep: Și nu regretați că ați susținut fundamentaliștii musulmani, care au dat arme și sfaturi viitorilor teroriști?
ZB: Ce e mai important în istoria lumii? Talibanii sau căderea imperiului sovietic? Câțiva musulmani agitați sau eliberarea Europei Centrale și sfârșitul războiului rece?
Rep: „Câțiva agitați musulmani”? Dar se tot spune azi: fundamentalismul islamic reprezintă o amenințare pentru pacea lumii de azi.
ZB: Prostii! Se spune că Vestul are o politică globală în ce privește Islamul. Asta e o prostie. Nu există islam global. Priviți islamul într-o manieră rațională, fără demagogie și emotivitate. E religia dominantă în lume, cu 1,5 miliarde de credincioși. Dar ce au în comun fundamentaliștii din Arabia Saudită, cu moderații din Maroc, militariștii din Pakistan, egiptenii pro-occidentali și seculariștii din Asia Centrală!? Nimic mai mult decât țările creștine între ele…
*
De remarcat că Zbigniew Brzezinski are origini evreiești, de prin Polonia și că interviul se dădea cu mult înainte de atacurile de 11 septembrie și ca George Bush să proclame „războiul global împotriva terorismului”. El face parte din curentul neocon, care susține expansiunea militară americană pe glob.
Am mai inclus pe site faimoasa filmare cu Brzezinski vorbindu-le islamiștilor afgani în taberele de antrenament din Pakistan. Atunci le spunea într-un limbaj foarte mistic că își vor recupera pământurile, pentru că au pe Dumnezeu de partea lor.
De asemenea, am prezentat cu altă ocazie o cronologie a evenimentelor care au marcat conflictele din Afganistan. În ea apărea și pregătirea de către CIA încă din 1979 a unui alt lider militar terorist, de astă dată de nuanță secularistă. Gulbuddin Hekmantyar era chiar comunist de nuanță maoistă. El a fost cel care l-a adus în Afganistan pe Osama bin Laden. Pentru masacrele făcute asupra populației civile, Hekmatyar avea să fie poreclit „măcelarul din Kabul”. El a ajuns chiar de două ori prim-ministru în Afganistan, după ce americnaii investiseră în el 600 de milioane de dolari.
Brzezinski a prezentat o viziune asemănătoare și privitor la Ucraina, în care vede un teritoriu decisiv pentru răpunerea Rusiei de azi. Într-un mod similar cu vizita lui de îmbărbătare a mujahedinilor, în 2016, doi senatori americani – John McCain și Lindsay Graham – inspectau trupele din Ucraina și le pregăteau pentru o luptă prin intermediar cu Rusia.