În urmă cu aproape doi ani, Facebook și Instagram anunțau că își schimbă temporar politica privind „discursul urii”. În contextul declanșării războiului din Ucraina, internauților li se dădea frâu liber să posteze inclusiv apeluri la violență și pentru moartea rușilor în general și a soldaților în special. Reuters nota chiar permisiunea de a cere să moară Vladimir Putin și Alexander Lukașenko. Președintele din Belarus, care a sfidat pandemia ca niciun alt lider din Europa, nici nu ia parte la război mai mult decât alte țări, care trimit armament, tancuri, avioane, rachete, antrenează soldați și furnizează mercenari.
Dispensa era dată unei liste anume de țări, care includea România și Polonia. Iar între exemplele furnizate de propoziții îngăduite era și: „moarte invadatorilor ruși!”.
Au devenit banalitate postările pline de imprecații la adresa „orcilor”, muscalilor si mujicilor. (Termeni pamfletari care cred ca ar trebui să rămână parte din libertatea de exprimare, ca și dreptul oamenilor de a fi părtinitori sau implicați emoțional după cum simt.) Nu e ceva neobișnuit nici ca analiști politici respectabili să se refere la ruși la modul generic, reproșându-le fapte și din secolele trecute. (Iarăși, nu lipsite de temei, sau care ar trebui trecute sub tăcere.)
Federațiile sportive au exclus echipele și atleții ruși din multiple competiții. La fel și festivalurile muzicale, ca Eurovision. Primarul din Munchen l-a concediat pe dirijorul Filarmonicii nu pentru ceva ce a spus, ci pentru ceva ce nu a spus – anume pentru că a refuzat să îl denunțe public pe Putin. Soprana Anna Netrebko, un superstar al operei, a căzut pradă epurărilor pe același motiv, judecată ca etnic rus, deși deține și cetățenie austriacă. Ba încă unii au mers și mai departe: Filarmonica din Cardiff l-a scos din repertoriu pe „rusnacul” de Ceaikovski.
Cu totul altfel se prezintă lucrurile pe frontul din Orientul Apropiat. Acolo unde nu se înfruntă două armate, susținute cu uriașe cantități de muniție și tehnică de luptă de pe câteva continente. Ci o armată profesionistă, a Israelului, aprovizionată de SUA cu tehnică de ultimă oră, și populația civilă din Gaza.
Știm deja că mai mulți rectori ai celor mai faimoase universități americane, în frunte cu Harvard, și-au pierdut postul pentru că au permis studenților să protesteze pentru oprirea focului.
O pensionară din Anglia a fost arestată pentru că a scris lucruri urâte despre israelieni, înfuriată de veștile privind genocidul din Gaza.
„Iată ce fac evreii, sper că sunteți mândri de voi, sunteți o rușine pentru lumea aceasta” – a scris Pat Marsh, probabil însoțind imagini de la fața locului, unde au murit 29.000 de persoane în ultimele patru luni.
Foarte urâtă generalizarea. Veți zice că e probabil o extremistă de dreapta. Ei bine, nu. Pat Marsh e de 33 de ani consilieră locală din partea partidului Liberal Democrat. E cel mai progresist partid englezesc, de stângă liberală, pro-migraționist și pro LGBT, un fel de USR al lor. Pensionara a fost la un moment dat și primăriță într-un sector din Harrogate, un oraș mediu din nordul Angliei.
Alte postări ale bătrânei pe o rețea de internet sunt la fel de intransigente:
„Sper că voi evreii sunteți mândri de voi. Pentru un grup religios, sunteți malefici.”
Desigur, e greșit să acuzi toată etnia pentru faptele criminale ale regimului condus de Netanyahu, judecat pentru genocid la Haga. Există și voci critice în sânul comunității, ca Norman Finkelstein sau John Mearshmeir, care critică dur politica respectivă.
E drept și că aceste voci sunt rarități. După cum relevă un sondaj din decembrie anul trecut, după două luni de bombardamente crunte, sub 2% din israelieni considerau că ele sunt prea mult ca replică la atacul din 7 octombrie. În același sondaj, 57,5% considerau că loviturile militare sunt prea puțin și 36% că sunt potrivite ca proporționalitate.
Consiliera progresistă a lansat și o „teorie a conspirației”, pentru a justifica pasivitatea altor țări față de dezastrul umanitar din Gaza:
„Banii vorbesc mai tare decât cuvintele. Sunt total de acord că evreii controlează SUA”.
Alt exemplu de mesaj, care a adus-o pe pensionară în spatele gratiilor, oferit de Daily Mail face o paralelă interzisă de lege: „Acesta e un holocaust. Nu-și amintesc evreii când li s-a făcut același lucru!? E scandalos” – scrisese Pat Marsh pe Twitter.
Colegii conservatori din Consiliul Local i-au cerut să demisioneze și au acuzat-o de antisemitism. Ei socotesc dezgustătoare postările ei repetate pe acest subiect. În replică, doamna Marsh a spus: „Sunt împotriva a ce fac ei oamenilor din Gaza. Încerc doar să fiu o ființă umană. Nu sunt anti-semită.”
Cu toate acestea, partidul Liberal – Democrat a exclus-o, ea figurând acum ca independent. „Ne bucurăm că e anchetată de poliție” – a spus și conducătorul grupului de combatere a antisemitismului. După câteva zile de arest, consiliera a fost eliberată pe cauțiune, procesul urmând să continue.
(Ursul Haverbeck, foto: New York Daily News)
Cazul e similar cu al „recidivistei” Ursula Haverbeck, acum în vârstă de 95 de ani. Pensionara a suferit multiple condamnări la închisoare în Germania pentru „negarea Holocaustului”. Prima dată a fost condamnată la 10 luni de închisoare, când avea 87 de ani. La 90 de ani a fost ridicată de acasă pentru altă pedeapsă de 2 ani. Eliberată la 92 de ani din penitenciar pentru declarațiile și textele răspândite, în 2022 a mai primit o sentință pentru un an de închisoare, din partea justiției germane.