„Acest om nu poate rămâne la putere!” – a spus Joe Robinette Biden despre Vladimir Putin, citind de pe prompter un discurs pregătit în fața unei mulțimi de polonezi. A fost un discurs pregătit meticulos de administrația prezidențială – doar nu își imaginează cineva că bătrânului i-a venit din memorie citatul din Kierkegaard dintr-o carte a filosofului danez, citită în avion peste ocean… Declarația a fost chiar punctul culminant, ultimul mesaj al unui discurs de 27 de minute.
Câteva minute mai târziu, aceeași administrație de la Casa Albă a lansat un comunicat cu un fel de detractare, în care spunea că planeta trebuie să înțeleagă altceva decât s-a auzit. Anume că „lui Putin nu i se poate permite să exercite puterea asupra vecinilor...”. Cum să nu, exact asta se deduce de prima dată… 🙂
Când două țări sunt în război și aliatul uneia dintre ele afirmă că liderul celeilalte trebuie răsturnat, se cheamă declarație de război. Ce altceva își propune o armată, care invadează altă țară? decât lucruri de genul: obținerea unei capitulări, răsturnarea conducătorului, eventual capturarea și judecarea lui sumară, ocuparea capitalei… De la declarații de război și apeluri la scoaterea din joc a unor conducători de țări nu prea se dau dezmințiri, reformulări. E ca atunci când înjuri pe cineva de mamă sau îl ameninți cu moartea, după care spui că ai vrut doar să-l faci prost. E ridicol.
Cine nu înțelege că despre o declarație de război de vorba, de o provocare neasumată, lăsată ca o bombă cu ceas polonezilor și vecinilor de „flanc NATO”? Exact cei care „n-au înțeles întrebarea de la referendum”. Între timp sunt setați „să nu scape Putin”. Dacă nu-ți pui steagul galben-albastru, scapă Putin.
Pe lângă ei sunt și liderii de opinie, care doar se fac (iarăși) că nu înțeleg întrebarea. Respectiv, provocarea. N-au cum să fie atât de aerieni să își imagineze că războiul „justițiar” și democratic, „împotriva autoritarismului”, îl vom da prin zona Stalingrad sau prin cartierele de la periferia Moscovei. Nu. Se va da în satele și orașele românești. Și va fi de cu totul altă natură decât cel din Ucraina, unde armata rusă atacă obiective din zone populate de ruși, într-o țară pe care vrea să o captureze și să o păstreze în zona ei de influență, pe care o consideră parte a spațiului ancestral rus. Va fi ceva nimicitor.
Joe Biden va vedea acel război de la televizor. La fel și Boris Johnson și Justin Trudeau. Din când în când vor trimite lăzi cu armament, poate și ceva mercenari, sperând că vom rezista mulți ani pentru a slăbi și împotmoli Rusia. Până când Putin, îmbătrânit și impopular să fie răsturnat de ruși sau de generalii lui.
Ba îmi pot imagina și cum o să ne explice Iohannis că ajutoarele în arme pentru rezistența dârză urmează să vină, ca fondurile de la UE, cu miliardele. Dar că nu sunt destule deocamdată că Washingtonul trebuie să ajute și Lituania, Estonia, Polonia, Slovacia… nu suntem doar noi. Dar să rezistăm cât mai mulți ani pe Prut, pe Siret, pe Carpați…
Brusc, vom deveni iar pentru CNN „eroicul popor român”, în loc de potențialii cerșetori și hoți, care nu merită vize nici de turiști, spre deosebire de puhoiul din Honduras, Mexic sau Bolivia, pentru care e ca și deschisă granița de sud. Cum s-a metamorfozat Ucraina din „țară coruptă”, nereformată, în țară bibelou, așa vor deveni și politicienii noștri eroi de toată isprava. Doar să reziste cât mai mulți ani, cum spuneam.
Discursul lui Biden din Polonia s-a vrut unul istoric. Poate a și fost, dacă e urmat de extinderea războiului. Președintele progresist a pedalat pe tema religioasă mai ceva ca un pocăit. De unde până recent se ferea să fie auzit până și pronunțând pasajul din Declarația de Independență despre cum oamenii sunt creați de Dumnezeu. Zicea sunt creați de… știți voi….
În discursul din Polonia, Biden a prezentat conflictul ca lupta dintre democrație și autoritarism, pentru „libertatea presei și o societatea liberă”. Caraghioase pretenții după ani de zile în care dezbaterea a fost suprimată, când regimul lui și trusturile private prietene au practicat „cultura anulării”, eliminarea din rețelele de socializare, ostracizarea criticilor. Autoritarism? Tocmai cel care a decretat vaccinarea obligatorie și a proferat atâtea amenințări la adresa celor nesupuși tratamentului experimental!? „Alegeri libere”? Tocmai cineva care nu e nici acum clar dacă a fost votat de 81 milioane de americani, cum pretinde…
Biden a spus că Putin a mințit când spunea lumii că trupele masate la granița Ucrainei sunt acolo doar pentru exerciții, nu pentru a invada țara vecină. Aici are dreptate. Dar imediat după a spus că trupele americane aduse în Europa de Est sunt acolo să apere NATO, nu să atace, că „NATO e o alianță defensivă”. Normal, toate ministerele militare nu se mai numesc „de război”, se numesc „ale apărării”. Că dă mai bine. Putin adusese 180.000 pentru „exerciții”, America a adus 100.000 în Europa tot pentru „aplicații militare”.
Președintele american s-a lăudat și cu miliardele cu care a înarmat Ucraina și ce eficiență are armata țării de la est. Mă tem că așa vom auzi și de strălucitele achiziții de avioane, elicoptere, blindate și sisteme de rachete făcute de gloriosul Minister al Apărării din România. Cu participarea nu mai puțin gloriosului general Ciucă.