În martie 2022, senatorul Lindsey Graham stârnea rumoare după ce a scris că „cineva ar trebui să îl elimine pe Putin”. Apelul interpretat ca o instigare la asasinat politic a fost criticat de ambele partide americane. Parlamentarul face parte din nucleul intervenționist al partidului republican. Alături de cei mai buni prieteni ai săi, John McCain și Joe Liebermann, a susținut toate războaiele ultimelor decenii – Irak, Libia; a cerut o prezență permanentă în Afganistan, lovituri preventive împotriva Iranului, atacarea Venezuelei și Nigerului, înarmarea Arabiei Saudite în războiul genocidar din Yemen.
În decembrie 2016, Lindsey Graham și John McCain au fost împreună în Ucraina, unde Graham a primit și o decorație de la președintele de atunci, miliardarul Petro Poroșenko. Filmarea vizitei cu inspecția trupelor, care luptau în războiul civil, a fost pusă pe internet chiar de administrația prezidențială în primele zile ale lui 2017. Pe atunci, războiul era dus de armata statului ucrainean cu forțele paramilitare și civilii din regiunile separatiste din bazinul Donului. Acestea din urmă aveau susținerea mascată a Moscovei, iar politicienii de la Washington instigau tabăra adversă spunând „lupta voastră e și a noastră”.
„Lupta voastră e și lupta noastră. 2017 va fi anul ofensivei. Noi toți vom merge la Washington și vom pleda împotriva Rusiei. Destul cu agresiunea rusă! E timpul ca ei să plătească un preț mai mare.” (Lindsey Graham)
„Cred că veți învinge, sunt convins că veți învinge. Și noi vom face tot ce putem pentru a vă asigura cele necesare să câștigați.” (John McCain)
Momentul seamănă izbitor cu o secvență celebră, pe care am mai prezentat-o. Vizita lui Zbigniew Brzezinski, șeful diplomației SUA la acea dată, în Pakistan, la trupele de mujahedini afgani, care luptau împotriva Uniunii Sovietice. Atunci apelul a fost mai mistic, acum, doar patriotic.