Ghiduri pentru înțelegerea mai în profunzime a Marii Resetări

Bogdan Glăvan și idolatria pieței

Fostul consilier al fostului premier Ludovic Orban a revenit cu o postare pe Facebook în stilul consacrat. Bogdan Glăvan face apologia liberalismului în subiectul arzător al facturilor la gaz și energie. Ca să se asigure că nu pierdem mesajul, a adăugat și o poză, în care ne repetă: „Nu liberalizarea este de vină pentru scumpirea energiei.”

„Să dai vina pe liberalizare este ca și cum ai da vina pe tensiometru că stai prost cu tensiunea. E bezna minții. Așa cum un tensiometru doar îți măsoară tensiunea, la fel piața liberă îți transmite care este realitatea din economie. Tensiunea, respectiv prețurile sunt determinate de niște factori, asupra cărora este bine să se pronunțe medicii, respectiv economiștii.”

Ce-am face noi fără experți? Noroc cu teoriile și explicațiile lor:

„Prețurile sunt determinate de cerere și de ofertă. Cererea este mare, deoarece în economie (atât în economia noastră, cât mai ales în cea globală) sunt mulți bani injectați de autoritățile monetare. Oferta este mică, fiindcă planificatorii centrali de la Bruxelles, cu pioniera Greta, au decis să închidă centralele pe cărbune, centralele nucleare etc. – drept urmare prețul certificatelor de carbon aproape s-a triplat în ultimul an. În plus, nici Rusia, de care UE și-a accentuat dependența (bezna minții, din nou), nu a mai livrat atât de multe gaze. (..) Nu vă luați după demagogi.”

Și asta-i toată explicația. Ciocu mic, că așa a decis „piața”. Tensiometrul lui Glăvan e ca testul PCR al experților medicali: zice că ești bolnav? Nu te mai da sănătos, că testul nu minte!

Doar că tensiometrul ăsta, care măsoară prețul gazului, e cum e ceasul unui taximetrist cu „maimuță”. Dar nu poți să-l strângi de gât pe cel de la Eon sau Enel. Nu poți nici să chemi poliția. Cum a spus și Cîțu, alt libertarian: „Cum să nu plătești factura? N-ai cum să nu plătești”.

Lăsând gluma deoparte, dl Glăvan prezintă o fantezie ideologică: „piața liberă”. Și ceartă bieții oameni, care îndrăznesc să scoată picioarele din patul lui Procust. El nu se luptă cu cei care împiedică fantezia liberală să fie realitate – monopoliștii, politicienii, bancherii. Îi ia la rost pe cei care se plâng de efectele contrastului dintre fantezie și realitate. Mai ales, pe cei care suferă, în postura de victime, respectiv, consumatorii captivi.

Fantezia pieței are o singură lege, mare și lată, pe care o repetă toți sectanții libertarieni: legea cererii și ofertei. O înveți p-asta și ești expert liberal. Măcar asta-i frumos la liberalism, că nu-i complicat sau ceva.

Legea respectivă e sclipitoare, fără ironie. În multe situații, se aplică. Dar cu condiția să ai o piață. Când nu ai așa ceva, și totuși insiști să o vezi ca explicație, nu mai e o teorie explicativă, e o dogmă oarbă. Și piața respectivă, un simplu idol.

Într-un singur paragraf, profesorul de la ASE a înghesuit de unul singur suficiente elemente, care îi infirmă premisa – că ar fi vorba de o piață liberă. A invocat întâi „banii injectați de autoritățile monetare”. Păi în orice tranzacție, banii sunt 50%. Bancherilor (centrali și privați) le-a fost acordat privilegiul de a înmulți printr-o potlogărie savantă banii. Doar un nebun mai crede că tot sistemul nu e trucat, când e pus să se joace cu bani de Monopoly.

După care invocă deciziile politice ale Sovietului de la Bruxelles – pe care altminteri îl susține. Deci ești într-o piață în care unii primesc un teanc de bancnote la intrare, iar altora șeful pieței le închide o parte din tarabe.

Și în final aduce vorba și de ruși. Nemernicii, n-au mai dat destul gaz! Deci șeful pieței a închis toate tarabele, mai puțin una, de la care a lăsat la vânzare doar o lădiță. Dar de vină e precupețul că a rămas nemâncat!

Cele 3 seturi de probleme, care infirmă existența unei piețe, se adaugă naturii în sine a utilităților publice. Termenul „liberalizare”, aplicat unor monopoluri, e o șarlatanie nerușinată. E un eufemism pentru scumpire, și asta nu-i demagogie. Din momentul în care ai mutat un monopol de stat, în proprietatea unui privat, limita până la care poate urca prețul e limita de suportabilitate. Exact ca recuperatorii cămătarilor, îți iau cât ai sau până te muți din localitate.

Transferul ăsta s-a făcut fără niciun beneficiu pentru utilizatorul final, ci exclusiv ca parte dintr-o ocupație politică, de tip colonial. Acele monopoluri s-au dat la presiunea puterilor tutelare din Uniunea Europeană, tocmai ca parte ocultă a acordului de aderare. Sau, dacă nu vă place explicația geopolitică, atunci e stadiul expansiunii capitalului, cu complici politici. E chiar efectul advers al presupusei piețe. Monopolul e mahmureala… ba nu, că aia mai trece… e ciroza de după beția capitalistă.

Ce ar fi avut de făcut abonatul simplu, ca să influențeze prețul, dacă n-are nicio putere de negociere reală cu monopolurile!? Să nu mai consume, eventual. Să își monteze panouri solare pe bloc? Să se mute de la un samsar la altul, din cei propuși ca o caricatură a „ofertei diverse”?

Aș fi vrut să nu-l mai atac pe domn Glăvan. Pentru că a pornit de la susținerea restricțiilor și ipohondriei covidiste (când Orban ne închidea în case), la a critica în mod constant aberațiile pandemiei. Îi acord posibilitatea „drumului Damascului”. E bine că în privința asta s-a luminat. Dar argumentul habotnic al pieței, pe care îl aduce în lipsa pieței, mi se pare perfect echivalent cu al celor care spun: regulile sunt reguli, respectăm ce ne spune Arafat.

Sau dacă Australia ține la graniță tenismanul numărul 1 al planetei, interzicându-i să muncească, să-și apere statutul de lider mondial, trebuie să susținem aberația că „legea-i lege”. Nu, aia e fărădelege. Să pretinzi că un tânăr sănătos tun îmbolnăvește vaccinații din mijlocul terenului de tenis! E aberație. La fel și dacă guvernul te pune să mergi în mâini, să nu mai intri în magazinele de hrană, să nu mai ieși din casă la anumite ore, să fii dat afară din serviciu sau școală. E la fel de necinstit să susții supunerea cu orice preț la idolatria pieței sau a legii, doar pentru că unul are putere să te abuzeze și își formulează abuzul în termeni liberali sau de legalitate.

evadare.ro
January 15th, 2022
Mai multe despre: Economie
#Facebook | #război | #pandemie | #economie | #globalism | #Spengler | #presa | #demografie | #comunism | #marea resetare | #nationalism | #cărți | #transumanism | #filme documentare | #politică | #geopolitică | #spiritualitate | #muzica | contact