Ghiduri pentru înțelegerea mai în profunzime a Marii Resetări

Al doilea cel mai mare sponsor, după Soroș, al partidului lui Biden a dat o țeapă de miliarde de dolari

Banca Națională a Ucrainei e și ea implicată în schema de spălare a banilor donați ca ajutor de război, care se întorceau în buzunarul politicienilor de la Washington.

Peste un milion de păgubiți au rămas cu ochii în soare după falimentul FTX. Oficial, firma era a treia cea mai mare bursă de cripto-monede din lume. Dar neoficial, ea se dezvăluie tot mai mult ca o uriașă schemă piramidală de tip Caritas. Fondatorul ei, Sam Bankman Fried a suferit cea mai mare pierdere de avere într-o singură zi consemnată vreodată. S-a întâmplat în urma panicii răspândite între investitorii păcăliți, care au dat buzna să își retragă banii. În culmea succesului, Bankman ajunsese la o avere estimată la 26 de miliarde de dolari, pe care se lăuda că vrea să îi doneze pentru acte caritabile.

Escrocul se prezenta în interviuri aranjate ca un mare filantrop, preocupat mai ales de trei cauze: lupta cu încălzirea globală, pregătirea cu măști pentru o nouă pandemie și salvarea animalelor. (Se declara vegan.) În realitate, dona copios doar pentru politicienii din Partidul Democrat. 

În ultimul an, doar George Soroș a donat mai mult ca el, pe persoană fizică: 128 milioane de dolari. Samuel Bankman Fried a donat partidului lui Joe Biden aproape 40 de milioane de dolari în acest an electoral. A reușit să-l depășească și pe magnatul Michael Bloomberg, fost candidat prezidențial, care a donat „doar” 28 de milioane. Căderea fondului la câteva zile după alegeri e cu atât mai suspectă, cu cât pușculița partidului era băgată și într-o schemă care rula prin Ucraina banii de donații din întreaga lume.

Sam „omul bancă” (Bankman) avea un nume predestinat să-și „prăjească” (Fried) clienții. Tânărul de doar 30 de ani înființase o foarte complicată suveică de peste 70 de firme înregistrate în numeroase țări și paradisuri fiscale, pe care le conducea din Bahamas.  Simultan, afacerea funcționa ca o bursă virtuală pentru monede tot virtuale, de tip Bitcoin – un fel de casă de schimb online. Dar în paralel exista și un fond de investiții, care administra afacerea, și în care se putea investi. Pe lângă acțiunile propriu-zise, erau scoase la vânzare și niște pseudo-acțiuni, simboluri electronice (numite token), asociate profitabilității FTX, dar care scăpau astfel de verificările și rigorile unor acțiuni cotate la bursă.

Ca și cum toată această construcție dubioasă și înșelătoare nu era de ajuns, bursa deținea și portofelele virtuale ale unor deținători de bitcoini. (Ceva similar cu contul deschis la o bancă.) Acum poliția din Bahamas îl interoghează pe Bankman să afle unde s-au evaporat 600 de milioane de dolari din conturile virtuale, vineri, când administratorii au pretins că are loc un atac al hackerilor. Dar acesta e doar vârful icebergului.

Samuel, fiul teribil al unei perechi de profesori la Stanford, a bifat și Ucraina pe lista cauzelor sale pentru o lume mai bună. Pe 25 februarie, imediat după invazia lui Putin, patronul a anunțat că va dona 25 de dolari fiecărui ucrainean înscris pe platforma lui. Și a încheiat mesajul cu o sugestie ca și alții să doneze.

Circa două săptămâni după, chiar Banca Națională a Ucrainei anunța că a încheiat un parteneriat cu FTX, prin care transformă în bani reali donațiile în bani virtuali trimise din întreaga lume. Se adunaseră deja la acea dată 48 de milioane de dolari în bitcoini. Așadar, tradusă mai clar, schema suna așa: suporterii cauzei ucrainene făceau donații pe internet. Politicienii, în frunte cu Biden, donau și ei zeci de miliarde din bugetele naționale. Iar Ucraina investea banii în fondul lui Bankman, care după aceea întorcea dolarii sub formă de donație în fondul de campanie al partidului lui Biden!

Cu asemenea cauze populare, nu e de mirare că sponsorul partidului era un răsfățat al presei. El era prezentat ca un idealist generos și nonconformist, care conduce o mașină modestă, și umblă în adidași de plastic și tricou. (La fel ca altă vedetă a anului.) Un fond de investiții a fost convins de carisma tânărului miliardar și a investit 200 de milioane de dolari în afacerea lui. Pe blogul firmei, chiar au povestit cum au purtat tratativele cu micul Mozart al finanțelor virtuale prin videoconferință. Timp în care, puștiul teribil nici nu s-a oprit din jucat pe calculator League of Legends, jocul său preferat.

Și nici n-a fost singura corporație pe care a atras-o în afacere dubiosul personaj. În mai multe sesiuni de colectare de investiții, FTX al lui Bankman a adunat o dată 400 de milioane, altă dată 420 de milioane de la tot felul de firme serioase. Între ele se regăsește SoftBank – un trust japonez cu active de peste 340 de miliarde de dolari – un fond de pensii din Canada și o companie a statului Singapore. Cum ar fi putut ei să nu-l creadă serios, dacă apărea la conferințe pe aceeași scenă cu Bill Clinton și Tony Blair!?

(foto: Trustmodes via The Guardian)

Cu puțin timp înainte să declare falimentul, firma lui anunța investitorii că are nevoie urgent de 8 miliarde de dolari pentru a continua operațiunile. Încă nu se cunoaște toată amploarea pagubelor suferite de cei peste 1 milion de utilizatori ai platformei și de investitorii instituționali. Dar toată escrocheria riscă să tragă și mai grav în jos monedele virtuale. Solana, o monedă legată de creativul Sam Bankman a pierdut 60% în ultimele zile.

Și pierderea Bitcoin e considerabilă, cu sau fără legătură cu afacerea de mai sus. În 2021, un bitcoin ajunsese să fie prețuit la 64.000 de dolari. Între timp a pierdut 75% din valoare și a coborât la 16.000. Nu e vorbă, și unele monede naționale au avut un an de coșmar – cum a fost pentru lira turcească, la o inflație anuală de 85%!

Iată și cum era prezentat Samuel ca „miliardarul cel mai generos din lume” într-un filmuleț de promovare, devenit între timp de râsu-plânsu.

https://www.youtube.com/watch?v=pVlkFW43820

Totuși, o confuzie trebuie înlăturată: nu există nicio legătură între fostul „rege al cripto-monedelor” și Nicușor Dan:

Victor Grigore

evadare.ro
November 13th, 2022
Mai multe despre: Economie

Scriu mult mai des pe Facebook: Reacțiunea.
#Facebook | #război | #pandemie | #economie | #globalism | #Spengler | #presa | #demografie | #comunism | #marea resetare | #nationalism | #cărți | #transumanism | #filme documentare | #politică | #geopolitică | #spiritualitate | #muzica | contact