O stranie coincidență: unele din cele mai mari companii din lume au directori de origine indiană. Acționariatul e altă mâncare de pește, acolo sunt alte coincidențe. Dar când vine vorba de persoanele alese să conducă firma, cei proveniți de pe subcontinent au un succes neașteptat.
Sundar Pichai – conduce Google, firma fondată de un evreu american, Larry Page și un evreu rus, Serghei Brin. Are de gestionat active de 359 md $ și încasări de 257 md $ pe an. A studiat ingineria metalurgică în India, după care a făcut un masterat la Stanford. Provine dintr-o familie bogată de antreprenori.
Satya Nedella – directorul Microsoft, e probabil cel mai faimos de pe această listă, dat fiind că ocupă de mai mult timp postul de conducere al firmei fondate de Bill Gates. Și pentru că e un fel de guru al tehnologiei, ale cărui predicții despre evoluția informaticii sunt ascultate la conferințe. Are pe mână active de 365 md $, cu încasări anuale de 198 md $. În India a făcut facultatea politehnică, iar în SUA un masterat în informatică. Citește poezie indiană și patronează un club de fotbal european în SUA.
Arvind Krishna – gestionează IBM, un nume care a făcut istorie, firmă la care lucrează încă din 1990. A avut un parcurs identic cu al celor menționați mai sus: inginerie în India și apoi doctorat în același domeniu în America. Chiar dacă IBM nu mai e colosul de odinioară, are active de 190 md. $ și venituri de 57 md.
Ram Krishnan – nu e numărul 1 în firma Pepsi. (Acela e un spaniol, Ramon Laguarta.) Dar conduce partea cea mai importantă: divizia internațională de băuturi, fiind și directorul comercial. Are diplomă de inginer și MBA în Michigan. A mai lucrat și la alt nume pur american: Cadillac.
Ajay Bhalla – e numărul 2 în corporație MasterCard, cel mai important emițător de carduri de credit, firmă cu active de 37 md $. Postul lui are titlul de președinte și se ocupă cu partea informatică și de intelligence. A studiat comerțul la facultatea din Delhi. A mai avut posturi de conducere la Xerox și la banca engleză HSBC.
Shantanu Narayen – conduce firma Adobe, cunoscută pentru softurile sale ca Adobe PDF Reader sau Photoshop. Firma are active de 27 md $ și venituri de 16 md $ pe an. Același parcurs previzibil: inginerie în India, studii post-universitare în SUA. A înființat una din primele firme pornind de la ideea de distribuție de imagini pe internet. Barack Obama l-a cooptat în administrația prezidențială și face parte și din consiliul de administrație al Pfizer.
Parag Agrawal – la doar 38 de ani, conduce Twitter, a doua rețea de socializare după Facebook, și mult mai influentă în America. Rețeaua are peste 200 de milioane de utilizatori, deși Elon Musk a contestat acest aspect când a încercat să o cumpere. Imediat ce și-a luat diploma în calculatoarea la Mumbay, s-a mutat în SUA pentru un doctorat la Stanford, unde a și rămas.
Nishand Batra – e doar numărul 3 la Nokia. Marea firmă de telefonie finlandeză e doar o umbră a colosului, care domina autoritar piața telefoanelor mobile acum două decenii. Dar are încă active de 40 md euro. Batra e născut în Delhi și la Nokia e director pentru strategii și tehnologie. El are de selectat cele mai promițătoare tehnologii spre care trebuie să se îndrepte firma pe viitor. Are pregătire în computere și telecomunicații în India și SUA.
Raj Subramaniam – deși deține titulatura de „președinte și CEO” e doar numărul 2 în cadrul FedEx. Brandul a devenit sinonim cu livrările, încă de pe vremea când la noi existau doar poștași. Are active de 83 md $ și încasări la fel de mari în fiecare an. Raj are diplome de inginer chimist atât în India cât și în SUA. Întreaga lui familie lucrează în companie.