UPDATE: M-am mutat și de pe Netvibes, care are un bun site de mobil, dar încă nu dezvoltă o aplicație separată pentru Android. Am ales Feedly, cu ajutorul căruia poți organiza listele de feed-uri și le poți importa / exporta în format OPML/XML.
O modalitate foarte bună de a fi în contact cu blogurile interesante, peste care dai întâmplător, sau cu site-urile de știri ori de nișă, pentru subiecte de interes, este să te abonezi la fluxul RSS (celebrul icon portocaliu).
Cea mai populară unealtă pentru citit feed-uri, adică fluxuri de știri și articole postate pe site-urile la care ești abonat, așa cum primești pe mail newsletter-uri, era Google Reader. Zilele astea, cei de la Google au anunțat fără motiv că suprimă acest serviciu, deci până în iunie, milioanele de utilizatori Google Reader trebuie să își caute altă platformă.
Care ar fi alternativele? Cititul unor titluri nu e cine știe ce tehnologie, deci variantele sunt numeroase, dar două categorii se disting. Fie un cititor integrat în browser, fie un cititor aflat pe un site. Mai toate browserele au așa ceva, deci indiferent că folosești Mozilla Firefox, Google Chrome sau Opera, ai și cititor RSS. (Internet Explorer e tot mai bun de la IE 9 și IE 10 încoace, dar coșmarurile anterioare nu pot fi uitate ușor.)
Avantajul folosirii RSS-ului din browser e evident. Nu trebuie să-ți mai amintești să te loghezi pe un site, te abonezi dând doar un click, acolo unde vezi iconul portocaliu RSS, și primești notificări în timp real, oarecum ca notificările de e-mail din Yahoo Messenger. (Mi-aș fi dorit ca messengerul să fi integrat ca lumea această tehnologie, ca și conectarea cu rețelele sociale, gen Facebook, dar rezultatele au fost nesatisfăcătoare.)
Personal, nu mă împac cu un RSS integrat în browser. Ca să păstrezi toate listele create, ar trebui tot să ai un cont pe site și să faci sincronizări, ca să nu pierzi abonamentele între dezinstalări și reinstalări. Fluxul consider că ar îngreuna navigarea și te distrage de la alte activități, când nu ai chef de citit.
Așa că m-am decis pentru varianta online. Am dat târcoale mai multor site-uri și, fără să am pretenția că am făcut alegerea cea mai bună am decis: mă mut pe Netvibes.com. E site-ul firmei care are și Bloglines, n-am prea înțeles de ce l-au dublat și colo și colo, deci indiferent pe care din cele două îl alegeți, e același lucru. Serviciul e gratuit, chiar dacă oferă și părți contra cost, de care nu ar trebui să aveți nevoie în mod normal.
Și acum, partea frumoasă. Fiind un maniac, obsedat să pun toate lucrurile în ordine, în foldere împărțite meticulos, m-am trezit că adunasem vreo zece foldere în Google Reader, pe care tot le mai aranjam și regrupam. Inițial, m-am apucat să fac operațiunea de re-abonare la feed-uri manual, copiind adresa fiecărui site. Trecuse o jumătate de zi și nu eram mai departe de cel mai mic dintre foldere, că mă și oprisem să și citesc, ce vroiam să nu pierd. În ritumul ăsta, ar fi durat multe zile.
Până când am constatat că toată operațiunea se poate face într-un minut! Tot ce aveți de făcut este să mergeți la această pagină, (logat fiind în contul de Google) de unde puteți exporta abonamentele RSS. Acolo, apăsați pe CREATE ARCHIVE.
Se va crea o mică arhivă .zip, conținând abonamentele și folderele lor. (Se pot exporta și alte date, dar nu ne preocupă acum.)
Din toată arhiva respectivă, noi nu vom folosi decât fișierul SUBSCRIPTIONS.XML, pe care îl dezarhivăm undeva.
Vom presupune că ne-am creat deja un cont pe Netvibes sau Bloglines (durează câteva zeci de secunde). Foarte importantă e comutarea din modul Widget, în modul RSS, care se face din banda de sus a paginii. (Modul widget e mai sofisticat, dar ceva mai aiuritor.) Apoi dăm click pe butonul verde: ADD CONTENT. De acolo se vor adăuga pagini noi, și tot de acolo vom face și importul.
În acea porțiune de ecran aveți linkul IMPORT, unde veți putea adăuga fișierul SUBSCRIPTIONS.XML, obținut anterior. Și tot acolo veți putea adăuga orice feed RSS, de pildă, feed-ul pentru blogul meu.