evadare.ro

2.12 Tinerete fara batranete. Miturile societatii de consum

Vulgarizarea mitologiei liberale occidentale este reprezentată de noua cultură de masă. Puternic susţinută de copleşitoarea forţă a mediei omniprezente, cultivată cu ajutorul publicităţii aşa cum alte mitologii erau cultivate de propagandă, această mitologie se află în plin marş glorios. Un şuvoi de fantasme prefabricate seamănă groază în rândul tradiţionaliştilor şi autohtoniştilor de pretutindeni.

Mitul progresului este la loc de cinste, chiar cu mai multă îndreptăţire decât în ideologia comunistă. Simbolurile sale vizibile sunt marile cuceriri tehnologice: ultimele descoperiri în materie de transport de la autoturisme care susţin atitudinile de tip macho, la sondele spaţiale cu care pământenii promit să cucerească spaţiul cosmic. Calculatorul este doar ultimul venit pe lista uneltelor ce au stârnit imaginaţia omului cu promisiunea de a transfigura complet existenţa. La adăpostul descoperirilor tehnologice proliferează un efervescent cult al tinereţii şi al sănătăţii. Pentru nu încălca rigorile acestui cult, miliarde de dolari anual sunt cheltuiţi pentru operaţii estetice, produse cosmetice şi farmaceutice, în timp ce spaimele unor epidemii iau proporţii apocaliptice.
Sportul este şi el o manifestare a cultului tinereţii şi vitalităţii. Frumuseţii inaccesibile a top-modelelor îi corespund capacităţile fizice inumane ale atleţilor moderni. Culturile totalitare redescoperiseră importanţa sportului pentru mase, fapt dovedit de meticulozitatea şi grandoarea organizării festivităţilor sportive sau de scandalurile de dopaj din perioada comunistă. Sportul oferă o lume perfectă de roluri. În centrul acestei lumi se află vedeta, starul, plătit regeşte şi adulat, căci notorietatea a devenit de mult mai preţioasă decât ştiinţa de carte sau onorabilitatea. Spectatorilor le este rezervată solidaritatea tribală din cadrul grupărilor de suporteri, promisiunea de a putea trece, la un moment dat în rândul „aleşilor”, întrucât succesul devine o problemă de noroc, şi ocazia redescoperirii simbolurilor naţionale (stadionul e printre puţinele locuri unde steagurile mai însoţesc solidarizarea primară cu grupul). În fine, în înaltul tribunelor oficiale, patronii echipelor închipuie noua aristocraţie ce are privilegiul şi obligaţia pe care o aveau în trecut împăraţii romani de a oferi plebeilor spectacole cât mai grandioase. *

(inapoi la Cuprins)

* Fascinatia omului modern pentru fenomenul sportiv si simbolistica tribunei au fost comentate cu mai mult talent de Traian Ungureanu.

evadare.ro
September 30th, 2010
Mai multe despre: lucrare

Scriu mult mai des pe Facebook: Reacțiunea.