Olympus SP-550 UZ, o camera cu agilitate de binoclu care bate toate recordurile.
De cand si cei mai neavizati cumparatori s-au lamurit ca daca printezi o fotografie de 10 x 15 cm facuta la o rezolutie de 5 sau 8 megapixeli nu vei vedea niste diferente dramatice, cursa megapixelilor s-a incheiat, sau cel putin si-a pierdut miza. Partea optica a unui aparat e un aspect mai putin disputat pentru ca ea nu poate fi manipulata la fel de lesne ca numarul de pixeli inregistrati de un senzor electronic. Aici marketingul ii ajuta mai putin pe noii veniti care, chiar daca isi aglomereaza camerele cu functii dintre cele mai nastrusnice sau ne consoleaza cu inutilul zoom digital, raman tot la un minimal zoom optic 3x. E teritoriul in care continua intrecerea doar producatorii care slefuiesc lentile de 100 de ani si mai bine: Nikon, Canon, Leica (pentru Panasonic), Carl Zeiss (pentru Sony), Pentax. Cu o traditie similara, Olympus arunca manusa acestei concurente selecte: prima camera compacta din lume care atinge un zoom optic de 18x, echivalent 28-504 mm pe o camera de 35 mm.
SP-550, care isi merita numele de Ultra Zoom al seriei din care face parte, e ideala pentru instantaneele din natura, fie ca e vorba de pasari care ar zbura daca te-ai apropia prea mult, sau de animale salbatice pe care nu e foarte intelept sa te apropii. Vei putea capta si detalii de arhitectura, expresii faciale naturale ale unor persoane care nici nu stiu ca sunt fotografiate si alte lucruri surprinzatoare, pentru ca un astfel de zoom e capabil sa iti dezvaluie inclusiv detalii care iti scapa cu ochiul liber.
Stim ca extinderea la maxim a zoom-ului unei camere (indiferent care e acea valoare) produce in multe situatii imagini neclare din cauza difi cultatii de focalizare.
Pentru compensarea acestei neplaceri, SP-550 e echipata cu sistemul de stabilizare dubla a imaginii, eficient si in cazul subiectilor aflati in miscare si al mainilor nesigure. La urma urmei, daca intr-adevar vei fotografi a un urs in salbaticie sunt sanse mari sa fi i destul de emotionat si ar fi pacat sa pierzi acel moment si sa te alegi cu o imagine miscata.
Nu veti pierde nicio secventa, ne asigura si functia de fotografiere in rafala care poate inregistra pana la 15 cadre pe secunda, e drept, la o rezolutie de doar 1,2 MP. Rezolutia standard a camerei e de 7,1 megapixeli,suficient pentru reproducerea fi dela a tuturor detaliilor aduse aproape de obiectiv. Daca amanuntele va pasioneaza, puteti folosi cealalta calitate a lui 550, functia super macro, de fotografiere de la 1 centimetru; dupa cum puteti opta si pentru o vedere de ansamblu a unui peisaj, un obiectiv reglat la 28 mm putand crea o perspectiva aproape panoramica a spatiului.
In ce priveste usurinta in utilizare aveti, pe langa o constructie ergonomica, 23 de moduri de fotografiere predefinite, posibilitatea de a regla manual expunerea si viteza de declansare, precum si de a urmari incadrarea pe ecranul mare, de 6,4 cm / 2,5” cu 230.000 pixeli.
(articol publicat in revista LAPTOP, februarie 2007)