Investitorii de pe piata imobiliara se plang de lipsa de viziune a dezvoltarii urbane bucurestene. Desi un lucru necesar, dezvoltarea periferica a Bucurestiului nu e totusi un fenomen controlat. Inclinatia pentru zona de nord a Capitalei are deja o traditie istorica, din perioada interbelica si a regimului comunist cand Snagovul era printre preferintele mai marilor zilei. Zona are atuul peisajului natural, dar si pe cel al utilitatilor. Potrivit lui Bogdan Manea, secretar general al Asociatiei Consultantilor Imobiliari, un control al dezvoltarii este posibil prin dirijarea utilitatilor, pentru ca dezvoltarea urmeaza infrastructura. Prin aceasta modalitate de dirijare a investitiilor se pot reduce sau echilibra preturile terenurilor. In replica, presedintele Camerei de Comert Imobiliar, Emil Giurgiu, considera ca statul nu are simtul pietei atunci cand face investitii. Acest simt al pietei este mai dezvoltat la agentii imobiliari, prin informatiile pe care le acumuleaza din contactul nemijlocit cu vanzatorii si cumparatorii.
In cadrul mesei rotunde initiate de Sphera Building Center, a fost atinsa si problema deontologiei agentului imobiliar. Competitia acerba este cel mai puternic stimulent pentru dezvoltarea unei conduite oneste a agentului imobiliar. Dupa cum au remarcat participantii la dezbatere, competitia nu a avut efectele scontate in cazul pietei materialelor de constructii unele exista o cerere crescanda, dar si o oferta foarte bogata care, din motive obscure, nu atrage si o ieftinire a materialelor. Intelegerile intre ofertanti sunt excluse pe o piata de peste 15.000 de actori, asa cum este cazul pietei imobiliare.
Explozia preturilor la terenuri, apartamente si sedii nu e efectul unor speculatii ale agentilor imobiliari. Discount-urile acordate de acestia merg pana la 30%, in conditiile in care, cu cateva exemple care se pot numara pe degete: este vorba de intreprinderi mici si mijloi care au fost afectate de noul sistem fiscal.
Pozitia agentului imobiliar a fost reglementata diferit in Statele Unite unde acesta are obligatia de a reprezenta o singura parte pentru a nu se gasi in conflict de interese. Spre deosebire de sistemul romanesc, s-a optat pentru o pozitie similara unui avocat care nu poate incerca sa obtina un pret ridicat pentru vanzator si unul scazut pentru cumparator in acelasi timp.
Agentii imobiliari au in plan chiar un proiect de lege de impozitare a speculatiilor imobiliare, printr-o impozitare drastica, de 95% a diferentelor mari de vanzare obtinute pe perioade scurte.
(articol publicat in revista Constructii civile si industriale, octombrie 2005)