Constantin Cosarca,
Editura MATRIX ROM, Bucuresti
Lucrarea este destinata, in special, studentilor din cadrul Facultatii de Geodezie si are ca scop completarea materialului bibliografic pentru studentii facultatilor cu profil Constructii din cadrul Universitatii Tehnice de Constructii Bucuresti. Ea poate fi utila si specialistilor din domeniu ce isi desfasoara activitatea in cadrul unor firme care au ca obiect de activitate lucrari specifice.
In contextul actual, in care evolutia tehnologiei se afla pe o curba exponential ascendenta, se poate afirma ca, in majoritatea ramurilor industriei si constructiilor, activitatea de asigurare topografica este indispensabila atat la trasarea, montajul tehnologic al unor echipamente si subansamble, la controlul acestora in timpul functionarii, cat si la asigurarea si controlul calitatii produselor finite.
Transformarea fundamentala a tehnicilor de masurare spre indrumarea, conducerea si controlul realizarii proiectelar de constructii ingineresti presupune utilizarea metodelor de masurare din domeniul geodeziei, care, la randul lor, suporta o continua modernizare si adaptare la cerintele de precizie tot mai ridicate.
Pornind de la acest deziderat, adaptarea metodelor clasice de trasare si pozitionare la tehnologiile de executie din cadrul activitatilor de constructii-montaj, alegerea mijloacelor de masurare adecvate, precum si a tehnologiilor de masurare, care devin tot mai performante prin aparitia si dezvoltarea instrumentelor moderne, presupun o cunoastere aprofundata a acestora, in asa fel incat specialistii in masuratori sa se poata adapta oricaror cerinte ale proceselor tehnologice din diversele domenii ale constructiilor.
Termeni noi precum tehnica senzorilor, tehnica masuratorilor industriale, sisteme de masurare industriale, masuratori in domeniul apropiat, masuratori in regim dinamic, etc., dezvoltati in aceasta lucrare, vin in completarea si sustinerea acestor afirmatii si pot deschide un nou orizont al domeniilor de aplicare pentru metodele clasice si mijloacele de masurare specifice Topografiei Ingineresti.
Principalele teme tratate in lucrarea de fata sunt: ridicari topografice la scari mari, aplicarea pe teren a proiectelor ingineresti, lucrari topografice speciale pentru profilul constructii, masuratori pentru determinarea deplasarilor si deformatiilor constructiilor, automatizarea tehnicii masuratorilor, tehnica masuratorilor industriale.
(articol aparut in revista Constructii civile si industriale, septembrie 2005)