Anuntat cu surle si trambite de fostul Executiv, programul de construire a 400 de sali de sport este pe cale de a suferi modificari fundamentale, din cauza deficientelor de proiectare semnalate. Actualul ministru delegat pentru Lucrari Publice si Amenajarea Teritoriului, Laszlo Borbely, a lansat deja un concurs de solutii pentru proiectarea unui nou tip de sala de sport, de dimensiuni mai mari, astfel incat sa permita desfasurarea unor meciuri de handbal, tenis si volei, precum si accesul a 100-150 de spectatori. Potrivit lui Borbely, lucrarile la salile de tip nou ar putea incepe in luna mai. „Sper ca bugetul ne va permite – eventual printr-o reasezare a unor sume – sa definitivam in acest an circa 50 de sali de sport. In prima jumatate a anului vor fi finalizate 45 de sali de sport de tip vechi”, a spus Borbely.
Proiectul amintit a facut si obiectul unui controversat pariu, intre Adrian Nastase si omul de afaceri Ion Tiriac a carui miza era o limuzina Mercedes S500. Deficientele de proiectare si realizare au fost semnalate pentru prima data de un alt mare sportiv, handbalistul Cristian Gatu. Presedintele Federatiei Romane de Handbal declarase ca nici una dintre cele 400 de sali de sport realizate de fostul Guvern, condus de Adrian Nastase, nu are dimensiunile regulamentare pentru handbal. „Eu apreciez cele 400 de sali de sport construite in Romania, dar, ca handbalist, nu pot sa fiu multumit, pentru ca nici una nu are dimensiunile regulamentare pentru acest sport. Nu fac politica sau atac la persoana, dar nu pot fi de acord cu faptul ca salile sunt de 40 m pe 20 din zid in zid, cand regulamentul federatiei internationale prevede 40 m, plus spatiul de siguranta. Nu mai vorbesc de banci sau de tribune”, a declarat Gatu pentru cotidianul Adevarul, care analizeaza si conditiile in care s-au realizat salile la nivel local.
In judetul lasi au fost construite 7 sali de sport, cu o cheltuiala medie de 8 miliarde de lei pentru fiecare: la Liceul „Miron Costin”, Scoala Generala nr. 34 si cate una la Pascani (Sala de Educatie Fizica si Sport aflata in custodia primariei), la Harlau (Scoala „Petru Rares”), la Podu Iloaiei, Ruginoasa si Belcesti. Cinci dintre acestea nu au dotarile necesare practicarii handbalului, o stare de fapt ce isi va gasi destul de greu o rezolvare, dat fiind ca o parte dintre aceste sali au fost date deja in custodia unor consilii locale extrem de sarace.
In Oltenia, in judetul Dolj, s-au ridicat in total sase astfel de sali: doua sali de sport la doua licee din Calafat, una la Segarcea, una la Poiana Mare, alta la Liceul „Petrache Triscu” din Craiova si o alta la Scoala Generala nr. 2 „Traian”, tot din Craiova. Toate cele sase sail de sport construite in Dolj sunt de tip “B”, adica in ele se pot organiza numai orele de educatie fizica si nu se pot tine manifestatii sau antrenamente pentru sport de performanta.
Comentand celebrul pariu al premierului, proaspatul ministru Borbely a declarat ca tocmai graba de a fi date in functiune aceste lucrari a dus la realizarea unor sali care nu corespund nevoilor mai multor sporturi.
O buna parte din dificultatile legate de utilarea acestor sali a fost rezolvata, ele datorandu-se lipsei fondurilor la nivelul primariilor. Banii pentru urmatoarele lucrari sunt prevazuti in bugetul Ministerului. Este vorba de unele fonduri din credite externe, in special de la Banca Consiliului Europei.
(aparut in revista Constructii civile si industriale, martie 2005)