Cisco Expo 2007 a cuprins prezentari de solutii prin intermediul carora retelele cu sau fara fir devin mai sigure si se integreaza mai natural in viata de zi cu zi a companiilor.
„The human network este o notiune care trece dincolo de prezentarea specifica a unui set de produse sau solutii si chiar de o discutie la nivel de industrie, deoarece de acum vorbim deja de o schimbare la nivel social, spune Bogdan Constantinescu, director general Cisco Romania.
„De exemplu, termenul Web 2.0, aparut in 2003, si care se foloseste de multe ori in contextul discutiilor despre reteaua umana, este deja o referinta care a trecut din sfera IT in zona sociala si de media, deoarece termenul se refera la platforme si tehnologii bazate pe web, care permit utilizatorilor sa genereze continut si sa ofere feedback la alte continuturi in timp real. Serviciile web 2.0 se bazeaza pe participarea activa si interactiunea sociala, adica sintetizeaza inteligenta colaborativa pe web.”
Cisco Expo, eveniment desfasurat in luna mai la Hotelul Marriott din Bucuresti, a reunit cei mai importanti jucatori din domeniul IT&C pentru a dezbate subiecte de interes pentru intreg mediul de afaceri.
Cisco Expo 2007 a fost organizat in jurul a cinci grupuri principale de solutii: Network Systems, Unified Communications, Security, Data Center si Wireless & Mobility. Au fost expuse studii de caz cu implementari de solutii Cisco in companii din Romania si Europa, in fata unui public numeros format din peste 700 de reprezentanti ai unor companii cu renume in industrie.
Un exemplu de colaborare la nivel inalt in industria de IT&C il constituie parteneriatul dintre IBM si Cisco. Aceasta colaborare a condus la producerea aplicatiei de telefonie IP, VoiceRite. O alta solutie prezentata a fost modalitatea de implementare a unei retele wireless intr-un mediu urban. O noutate pentru piata romaneasca ar fi in acest caz modalitatea de autentificare – cu ajutorul unei cartele SIM, eliberata de operatorii de telefonie mobila care sunt si provideri de internet.
Conceptul Cisco de Self- Defending-Network presupune omniprezenta securitatii, mai ales la nivelul de acces, astfel incat reteaua wireless sa functioneze intr-un mod sigur. E o modalitate de protectie in fata mai multor tipuri de atacuri: MiTM (Man in the middle), Dictionary/Brute force sau MAC spoofi ng. Securitatea cu chei WEP e o prima solutie pentru a impiedica furtul de banda, dar nu e o criptare imbatabila. O extensie WEP este TKIP din suita 802.11i, care introduce un timp de expirare pentru cheile de criptare. Cadrul 802.1x/EAP reuseste sa perfectioneze simtitor cheile WEP.
Arhitecturile wireless in mediu outdoor prezinta structuri point-topoint, intre AP-uri, care functioneaza ca bridge-uri, precum si structuri point-to-multipoint, ce duc la formarea unor asa-numite solutii mesh, compuse din: Cisco wireless control system; Cisco wireless LAN controller; roof-top access point (gateway-ul retelei wireless); mesh access point – asigura accesul utilizatorilor, se conecteaza direct la roof access point. S-a prezentat si o viziune a noului mediu metropolitan, in care sistemele automate executa diagnostice si monitorizari permanente asupra diferitelor elemente antropice sau naturale, care centralizeaza si interconecteaza aceste puncte de achizitie de date cu diverse device-uri, mergand pana la smartphone-uri sau PDA-uri.
Cisco Systems organizeaza anual Cisco Expo in peste 20 de tari oferind participantilor posibilitatea de a acumula noi cunostinte in domeniul celor mai recente tehnologii si solutii de afaceri dezvoltate in sprijinul companiilor, intreprinderilor mici si mijlocii si organizatiilor de dimensiuni mari.
(articol publicat in revista LAPTOP, mai 2007)