Energia folosita pentru incalzirea locuintelor reprezinta circa 80% din totalul consumului casnic. Cladirile neprotejate termic risipesc aceasta energie si, o data cu ea, banii cetateanului (figura 1).
Coeficientul de transfer termic k, folosit in calculele termotehnice, exprima sintetic cantitatea de energie calorica care se pierde printr-un metru patrat de perete la o diferenta de temperatura de 1° Kelvin. Valoarea acestui coeficient este deci proportionala cu pierderea de caldura.
Analizand consumurile anuale de combustibil conventional necesare incalzirii unui spatiu de locuit vom observa ca o termoizolare corecta a cladirilor poate diminua consumul de energie cu pana la 85%. O concluzie in acelasi timp incurajatoare si stimulativa.
Termoizolarea corecta a peretilor, atunci cand se face la fata exterioara a acestora, asigura, pe langa confortul termic si economisirea energiei, alte avantaje importante:
– pozitioneaza punctul de roua (punctul in care vaporii de apa condenseaza) in afara structurii de rezistenta, asigurand astfel un perete in permanenta uscat (figura 2).
Prin aceasta se elimina:
– posibilitatea aparitiei condensului;
– eventualele degradari ale structurii ca urmare a variatiilor de temperatura si umiditate.
– conduce la disparitia puntilor termice (grinzi, stalpi etc.) cu efect in reducerea pierderilor de caldura;
Ofera posibilitatea renovarii fatadelor cu finisaje specifice, care fac parte din sistemul termoizolant Baumit EPS, perfect compatibile cu celelalte componente constructive ale acestuia.
Reabilitarea termica a cladirilor conduce la substantiale reduceri ale consumului energetic si, in acelasi timp, la cresterea confortului termic si estetic al locuintelor noastre.
(aparut in Constructii civile si industriale aprilie 2005, redactat pe baza materialelor prezentate in cadrul seminarului de reprezentantii BAUMIT)