Olympus E 400 dovedeste ca si fotografii cei mai exigenti s-au saturat de carat gentile cu scule.
Cei care nu suporta sa vada imagini neclare, noise sau expuneri necorespunzatoare si nici nu ar concepe sa surprinda un instantaneu cu telefonul mobil, fi e el si de 3 megapixeli stiu in general la ce sa se astepte. Vor avea de carat genti sau rucsacuri doldora de obiective, acumulatori si blitzuri externe insumand cateva kilograme bune. Desigur, o imagine tiparita care e ireprosabila chiar si la dimensiuni A4 merita asemenea eforturi. Dar iata ca Olympus si-a propus sa contrazica ideile preconcepute legate de dimensiuni, lansand modelul E 400 al carui nume vrea parca sa ne sugereze ca aparatul nu depaseste patru sute de grame. Dimensiunile reduse nu inseamna un compromis al calitatii produsului. Rezolutia maxima a senzorului CCD e de 10 megapixeli. Ceea ce inseamna ca se pot realiza fotografii de pana la 3648 x 2376. Formatele fotografiilor pot fi comprimate JPEG sau EXIF, PIM si DPOF.
Una dintre grijile fotografului profesionist care foloseste camere dSLR e impiedicarea patrunderii prafului in spatele obiectivului. Pentru a lupta impotriva acestui fenomen care afecteaza calitatea imaginilor, gama E de la Olympus are implementata tehnologia Supersonic Wave Filter. Camera are un mic generator de unde care scutura particulele de praf de pe fi ltrul din fata senzorului. Aceasta procedura inlocuieste curatarea periodica a senzorului intr-un service. Inainte de printare, fotografiile pot fi admirate pe un ecran LCD HyperCrystal suficient de mare, de 2,5 inci cu sapte trepte de reglare a stralucirii. Chiar daca toti parametri unei fotografii pot fi modificati manual, nu lipsesc nici scenariile predefi nite: Portret, Peisaj, Sport, Copii, Apus de soare, Artificii, Lumanari, Plaja, Zapada, etc. In total sunt nu mai putin de 31 de moduri de fotografiere in ocazii diverse, inclusiv pentru fotografi a subacvatica, pentru care e nevoie fi reste de un kit special care se cumpara separat.
Plaja senzitivitatii ISO garanteaza ca nu vor fi probleme pentru fotografi chiar si atunci cand lumina ambientala e insuficienta. Sensibilitatea poate fi reglata atat manual cat si automat, intre 100 si 1600. In cazul in care aceasta metoda nu e satisfacatoare, aveti la dispozitie un flash integrat de tip pop-up sau o patina pentru un blitz extern TTL. Camera se comercializeaza in doua variante, in functie de care pachetul poate include un obiectiv ED 14-42 mm sau si un alt obiectiv, ED 40-150 mm. Olympus E 400 nu are un zoom digital, detaliu ce nu va deranja vreun fotograf profesionist. In schimb, s-ar putea sa deranjeze absenta oricarei tehnologii de stabilizare a imaginii. Cardul folosit pentru inregistrare e in formatul xD, propriu camerelor Olympus si Fuji. Un alt punct slab al acestei camere ar putea fi interfata USB 1.1 care are o viteza de transfer insuficienta pentru fotografii de asemenea rezolutie care trec de 5 MB. Solutia o constituie un cititor de carduri cu USB 2.0.
(articol publicat in revista LAPTOP, octombrie 2006)