Ghiduri pentru înțelegerea mai în profunzime a Marii Resetări

O imprimanta pentru fotografi

Celebra pentru aparatele sale foto, Canon ataca in forta un domeniu controlat de HP

Dictonul „axeaza-te pe ce stii sa faci cel mai bine” nu mai pare sa intre in codul conduitei in afaceri a multinationalelor. HP produce camere foto de 10 megapixeli, iar Canon iese pe piata cu o gama foarte larga de imprimante. Modelul Pixma iP 4200 are un aspect in ton cu monitoarele sau tastaturile negre-argintii si un design compact. Atunci cand nu este folosita, imprimanta poate sta perfect inchisa, fapt ce protejeaza mecanismul de patrunderea prafului.


Urmarind la lucru aceasta imprimanta este imposibil sa nu te gandesti la experienta in materie de fotografie a companiei Canon, cu ajutorul careia reuseste sa atinga rezultate impecabile, dar si la faptul ca detaliile pot fi adesea o lovitura sub centura pentru cei ce se aventureaza in domenii noi. Ceea ce se dorea a fi unul dintre punctele tari ale imprimantei, posibilitatea de a o alimenta cu hartie atat prin partea superioara (capacul care se ridica devine suportul pe care se aseaza foile), cat si printr-o tavita, bine ascunsa la baza ei, se transforma in prima dezamagire. Alegand prima varianta, am fost uimiti de zgomotul care a acompaniat alimentarea cu hartie dar, ce e mai grav, si de faptul ca s-a intamplat ca hartia sa fie preluata atat de stramb, incat scrisul ameninta sa iasa din pagina. Folosirea tavitei e atat de complicata incat te intrebi de ce au insistat cei de la Canon sa includa aceasta dotare, in loc sa o perfectioneze pe prima. Pentru a tipari pe hartie A4, trebuie sa scoti tavita, sa tragi de un mic mecanism care ii permite sa isi dubleze suprafata si sa asezi deasupra un capac dintr-un plastic transparent elegant. Tavita extinsa, va iesi cam 15 cm in afara imprimantei deci, daca doresti sa mai salvezi din spatiul ocupat pe birou, va trebui sa scoti hartia din tavita dupa fiecare utilizare.
Dar sa ajungem la partea esentiala a evaluarii unei imprimante: calitatea tiparirii. Rezultatele aici au fost ireprosabile. Tehnologia de o fi nete remarcabila (picatura de cerneala are 1 picolitru) si rezolutia mare (9600 x 2400) produc printuri deosebit de fidele. Cand suportul folosit este hartia foto (Canon include in pachet cinci mostre de astfel de hartie pe format 10 x 15 cm) ai sanse sa ramai mut de uimire. Pur si simplu diferenta dintre o fotografie developata la un centru specializat si una printata e inexistenta, iar acesta e un compliment peste care nu se mai pot adauga multe. Poate doar amanuntul ca, pe o astfel de hartie, imprimanta este capabila sa tipareasca fara margini, inclusiv in formatul A4.
Pentru aceste rezultate, iP4200 nu are nevoie de un cartus foto pe care sa il cumperi separat. Ii sunt suficiente cele cinci cartuse din dotarea standard. E vorba deci de o imprimanta CMYK, un sistem economicos, care permite schimbarea doar a cartusului terminat (nu va trebui sa schimbati cartusul color, daca sa spunem doar verdele s-a terminat). Celor patru culori, cyan, magenta, galben si negru (un cartus dublu ca volum), Canon le-a adaugat un cartus special pentru negrul de contrast, util pentru redarea mai fidela a umbrelor. Cartusele sunt dotate cu cip care fac ceva mai dificila (desi, se spune, nu imposibila) reumplerea. Avantajul este ca cipul transmite informatii despre nivelul umplerii cartuselor fie pe ecranul calculatorului, fi e prin intermediul unor leduri colorate, vizibile cand ridici capacul.
Partea cea mai enervanta a acestei imprimante esteintrarea in standby a cartuselor.La aproximativ un minut de la terminarea unei printari, cartusele se retrag zgomotos la adapost, pentru a reveni cand sunt solicitate. Nu ne indoim ca imprimanta poate atinge vitezele din cartea tehnica (29 de pagini pe minut), mecanismul de printare fiind unul foarte rapid si silentios. Numai ca in viata de zi cu zi, nimeni nu printeaza sute de pagini o data; presupunand ca vrei sa si previzualizezi ce tiparesti sau sa mai faci unele modificari, intre printuri va fi o distanta de cateva minute, suficient pentru cartusele in cauza sa intre si sa iasa din standby. Daca la acest du-te-vino adaugam si problemele amintite de alimentare cu hartie, avem toate sansele sa plecam acasa cu o durere de cap dupa 50 de printuri date intr-o zi.
Canon Pixma iP 4200 poate tipari si pe alte suporturi, cum ar fi pe tricouri sau pe CD-uri, pentru acestea din urma fiind inclus si un soft special. Atentie, e vorba despre anumite CD-uri (cu specificatia „printabile” pe pachet) si despre un material plastic special, care se aplica pe tricouri cu ajutorul fierului de calcat. IP 4200 beneficiaza de o tehnologie de varf care o face tentanta (la un pret sub 350 RON). Doar detaliile suparatoare, despre care am vorbit, o impiedica sa fi e o imprimanta de vis.


(articol publicat in revista LAPTOP, august 2006)

evadare.ro
May 2nd, 2008
Mai multe despre: Articole Publicate
#Facebook | #război | #pandemie | #economie | #globalism | #Spengler | #presa | #demografie | #comunism | #marea resetare | #nationalism | #cărți | #transumanism | #filme documentare | #politică | #geopolitică | #spiritualitate | #muzica | contact