Creditul ipotecar e un motor suficient de puternic pentru a asigura o crestere apreciabila constructiilor de vile. Pe langa problema terenurilor tot mai scumpe, din cauza tendintelor speculative ale pietei, antreprenorii au in fata si conceptia conservatoare a cumparatorului roman care vrea locuinte cu aspect american dar din materiale europene, asa cum doar cei mai bogati dintre americani isi permit. Folosirea unor materiale fara traditie la noi ar putea cobori preturile noilor vile suficient cat sa ajute clasa de mijloc sa se desparta de batranele apartamente de bloc. In plus, dezvoltatorii sunt tot mai sensibili la nevoia clientilor de locuri de agrement si cumparaturi, depasind etapa in care se ridicau doar locuinte pe diverse parcele de teren.
Cine, unde construieste
Triumf Construct are pe planseta un nou ansamblu rezidential ce va cuprinde 40 de vile tip duplex si insiruite in zone Bucurestii Noi. In portofoliul firmei se mai afla trei cartiere care au primit nume de culori. Blue Village e situat in sectorul 1, in zone Baneasa-Sisesti, si cuprinde 90 de vile tip calcan in patru variante, punct sanitar, gradinita, magazin alimentar, piscine, teren de tenis, pe o suprafata totala de 65.000 de mp. Pretul, in 2004, a fost de 245 euro/mp construit, 45 euro/mp de teren cu utilitati, plus 4500 de euro pentru proiectare, avizare si autorizatiile aferente. Green Village are 15.000 de mp si este situat in Baneasa. In fine, White Village are doar 18 vile si este situat in apropierea Restaurantului Doi Cocosi si a Institutului de Geriatrie Ana Aslan.
Rotary Constructii are in lucru un cartier elegant pe malul lacului Straulesti. Baza de agrement cuprinde terenuri de baschet, tenis, piscine, etc. Cele 39 de case ale complexului sunt construite in stil englezesc, cu fatade dotate cu luminator de aluminiu pe intreaga inaltime a imobilului. Firma a mers chiar un pas inainte, livrand locuinte cu bucatarii utilate deja cu electrocasnicele necesare.
Unul dintre greii constructiei de cartiere de vile este Impact. Firma si-a concentrat lucrarile pe mai multe ansambluri din zona strazii Iancu Nicolae, preferand atfabetul grecesc pentru denumiri: Alfa, Beta, Delta, Gama. Epsilon, etc. In oferta este indusa si asigurarea pazei in zona. Sunt disponibile cateva tipuri de vile. Junior, locuinte insiruite, cel putin cate patru vile fiind alipite. Structura de rezistenta este cu stalpi, grinzi si plansee din beton. Peretii sunt din caramida cu goluri verticale. Pentru zugraveala se foloseste vopsea lavabila (vinarom). Izolatia la exterior este din polistiren expandat, profilele de tamplarie sunt marca Plustec. Pe langa clasica gresie si faianta, casa e livrata si cu centrala termica.
Vilele din clasa Deluxe au structura de rezistenta portanta cu samburi si centuri din beton armat; peretii portanti din caramida cu goluri. Tigla e fumizata de Bramac. Dormitoarele si camerele de zi au parchet din lemn triplu stratificat. Sunt vile de lux dotate cu: centrala terrnica, jacuzzi, semineu, alarma antiefractie si garaj cu acces din locuinta.
Evrika Haus a ales ca locatie pentru cele doua cartiere Reveria (de 5000, respectiv 7500 de mp) malul lacului Snagov. Avantajul este ca oferta contine chiar si accesul la debarcader. Casele au intre 242 si 380 de mp si terenuri de pana la 1.200 de mp. Au zidarie portanta cu samburi de beton si pereti de caramida, izolatie din polistiren la exterior si vata minerala la interior.
Regatta este agent exclusiv pentru ansamblul Lotus, situat aproape de DN1, la 15 minute de Bucuresti. Sunt disponibile trei tipuri de locuinte. Casa Duplex, de 255 mp si 480 mp de teren, la maxim 190.000 de euro; Casa Individuala, de 220 mp si 550 mp de teren cu gradina amenajata, pret, 215.000 de euro si Casa Lac, de 470 mp si 920 de mp de teren. Acest din urma model are inclus si accesul la debarcader, pentru ca la cei 350.000 de euro platiti pentru casa, barca cu motor nu ar trebui sa fie o problema.
Cel mai ambitios proiect de acest tip este si cel mai controversat. Este vorba de proiectul Baneasa, un proiect mamut care va insemna 1 milion de mp construiti pe 220 de hectare, cam 1 % din suprafata Bucurestiului. Cele 3.000 de vile reprezinta doar o parte din proiectul care include un centru de afaceri si zone de agrement. "Detaliul" care nu e in totalitate cert e asigurarea celor 1,2 miliarde de euro necesari ducerii la bun sfarsit a ambitioasei intreprinderi. Pentru moment, proiectul este si sursa de controverse pe marginea potentialei finantari a infrastructurii rutiere de catre municipalitate.
(articol publicat in revista Constructii civile si industriale, februarie 2006)