Anul trecut, cel mai mare stadion din tara a beneficiat de lucrari de amploare ce au vizat refacerea gazonului, a sistemului de drenaj si incalzire, precum si a pistei de atletism.
Lucrarea a fost executata in mai multe faze, grupate in trei mari etape:
– sistemul de drenaj;
– sistemul de incalzire;
– amenajarea gazonului.
Amenajarea sistemului de drenaj
Prima etapa, amenajarea sistemului de drenaj, este cel mai important pas in reabilitarea unui stadion. Eficienta acestui sistem depinde, in egala masura, de proioectare, executie si calitatea materialelor utilizate. Viabilitatea instalatiilor de drenare este demonstrata in cazul precipitatiilor abundente. Prima faza a amenajarii sistemului de drenaj consta in decopertarea terenului la cota impusa de proiect, urmata de excavarea canalelor. In timpul acestor lucrari sunt folosite numai utilaje specializate. In canale, se aseaza o patura geotextila cu functie de drenare, filtrare si separare a straturilor, apoi se pozeaza tuburile de drenaj care sunt acoperite cu pietris de o anumita granulatie. Ulterior, se realizeaza imbinarile tuburilor de drenaj la inelul colector. Apa adunata in aceste tuburi este directionata la caminele colectoare si evacuate in sistemul de canalizare cu ajutorul unor pompe.
Pentru a raspunde cerintelor de planeitate si de inclinare extrem de stranse, impuse de proiect, masurarea acestor parametri s-a facut cu un sistem laser. Eficienta sistemului de drenare depinde in mare masura de realizarea unor inclinatii exacte, atat la suprafata, cat si in cazul straturilor subterane.
In cadrul lucrarilor la sistemul de drenaj s-au utilizat aproximativ 2 km de tevi pentru apa, 3 km de teava de protectie, 3 km de teava de drenaj si 8.000 de mp de folie geotextila.
Sistemul de incalzire a terenului
A doua faza a lucrarilor, montarea sistemului de incalzire a terenului, este indispensabila pentru mentinerea unor conditii bune de joc pe timpul iernii, impiedicand inghetul si deteriorarea gazonului. Sistemul de incalzire cuprinde mai multe elemente. Primul dintre acestea este instalatia de producere a agentului termic, centrala termica, dimensionata corespunzator suprafetei terenului. Aceasta alimenteaza reteaua de incalzire printr-o conducta conectata la distribuitorul Tikelman, un element metalic, tubular, dispus pe una dintre laturile lungi ale suprafetei de joc. La acest distribuitor sunt conectate circuitele de incalzire care acopera transversal terenul si asigura incalzirea efectiva a gazonului.
Primul pas in amenajarea acestui sistem este montarea unor sine suport pentru circuitele de incalzire, in cazul terenului de la Stadionul National, lungimea insumata a sinelor ajunge la 4 km. Ulterior se instaleaza distribuitorul Tikelman. Acesta este compus din 22 de piese asamblate prin sudura pe santier. Toate piesele sunt izolate pentru a preveni pierderile de caldura printr-o tehnologie speciala, iar lungimea desfasurata a distribuitorului este de aproximativ 300 m.
Circuitele de incalzire sunt produse din polietilena reticulata de tip A, un material cu memoria formei. Teava este speciala pentru circuite de acest tip. Fiecare circuit de teava este fabricat la lungimea circuitului respectiv, conform proiectului si, ulterior, testat.
Dupa fixare, circuitele sunt acoperite cu nisip. Aceasta este o operatiune delicata, realizata cu utilaje speciale, printr-o singura trecere, pentru a nu pune in pericol tevile. Lungimea totala a circuitelor de incalzire utilizate la Stadionul Lia Manoliu a fost de aproximativ 26 de km. Au fost folosite 180 de circuite si aproape 400 de imbinari. Durata de viata a tevilor si a imbinarilor Rehau este de 100 de ani.
Dupa acoperirea circuitelor cu nisip se pozeaza rigolele, acestea alcatuiesc un sistem inelar in jurul terenului, care permite colectarea rapida a apei acumulate pe teren si, mai ales, pe pista de atletism, in cazul unor ploi abundente.
Amenajarea gazonului
Amenajarea gazonului necesita sortarea humusului, care serveste drept suport. Pamantul este curatat de corpuri straine, crengi, pietre, vegetatie moarta, si este granulat cu ajutorul unui utilaj special.
Humusul se aseaza peste stratul de nisip care a acoperit circuitele, fiind masurat si nivelat pana la obtinerea planeitatii si inclinatiei necesare.
Lucrarea se incheie prin fixarea covorului de gazon. Special conceput pentru stadioane, gazonul a fost transportat in conditii de temperatura si umiditate controlate.
Punerea in functiune a sistemului de irigatie a permis atat buna functionare a acestuia, cat si udarea gazonului. Proiectul, realizat cu know-how si material Rehau, este primul de acest tip din Romania. Din punctul de vedere al infrastructurii, terenul corespunde acum normelor europene.
Numele companiei care a realizat lucrarea vine de la cel al orasului bavarez Rehau, unde firma a luat fiinta, in 1948. Astazi, compania are aproape 14.000 de angajati, cu expertiza in cinci domenii principale de activitate. Ferestre si fatade – geam termoizolant, obloane, gradini de iarna; industria mobilei – canturi ABS, rulouri glisante, profile estetice; produse industriale – furtune si tuburi flexibile, componente pentru industria auto si cea a produselor electrocasnice; infrastructura – sisteme moderne pentru evacuarea apei uzate, drenaje, aductiuni de apa potabila, transport de gaz metan, infrastructuri pentru drumuri; instalatii – instalatii termice, sanitare si electrice, fiind lider in domeniul sistemelor de incalzire prin pardoseala si pereti.
(articol publicat in revista Constructii civile si industriale, aprilie 2006)