Un studiu prezentat de Nokia tine sa infirme cateva idei preconcepute
legate de aparatura de ultima generatie destinata
persoanelor active
Tehnologiile mobile sunt adresate unui
grup restrans de profesionisti din cadrul
unei organizatii.
Organizatii de diferite tipuri si dimensiuni beneficiaza acum de pe urma unei flexibilitati sporite. Angajatii care se pot misca in voie pot lucra de acasa ori de la sediul clientului, crescand disponibilitatea lor si productivitatea. Cei mai multi angajati isi petrec cel putin o treime din timp in afara biroului, iar accesul lor la e-mail sau mesajele scrise le poate creste productivitatea. Firmele ai caror angajati se deplaseaza frecvent tind chiar sa renunte la liniile telefonice fixe, pentru a reduce costurile. Contrar perceptiei persoanelor din conducere care estimau la 24% procentul angajatilor care folosesc telefonul mobil in interes de serviciu, 50% dintre salariati spun ca folosesc telefonul mobil pentru firma la care sunt angajati, dupa cum releva un sondaj efectuat la nivel global de Nokia, in Septembrie 2005.
Doar putine afaceri pot profita de pe
urma beneficiilor implementarii
tehnologiilor mobile.
In realitate, raspandirea echipamentelor care faciliteaza mobilitatea angajatilor e aproape generalizata in foarte multe organizatii, indiferent de profesie. Potrivit unui studiu IDC, pana in 2009, numarul angajatilor care nu vor depinde de o locatie fixa va atinge 878 de milioane, la nivel mondial, ceea ce va face din acest stil de viata un fapt obisnuit. O alta estimare, a institutului Gartner, citata de studiul Nokia, spune ca telefoanele inteligente vor fi folosite in mai mare masura de angajatii care nu isi parasesc biroul, decat de cei care au deplasari frecvente.
Investitiile in noi tehnologii sunt un efort nejustificat
Reducand dependenta de birocratie, investitiile in mobilitate pot fi chiar profitabile. Nokia citeaza ca exemplu dotarea cu aparate Communicator 9500 cu o platforma IBM, a companiei Ricoh (Franta). Aceasta dotare a insemnat un plus de 15% pentru productivitatea lucratorilor care faceau munca de teren si care isi puteau organiza din mers programul. Pentru cei din birouri, cresterea de productivitate a fost de 40%, ei nemaifiind obligati sa raspunda la telefoane pentru a-i coordona pe cei de pe teren. Si tehnologiile fara fir, despre care se crede ca aduc doar beneficii de imagine sau de confort, pot insemna profit brut, de pilda prin cresterea posibilitatii de a fi la dispozitia clientilor mai mult timp. Desi cer unele eforturi financiare, retelele Wi-Fi pot fi folosite si pentru a efectua apeluri in sistem VoIP, care sa scada costurile folosirii unei retele celulare.
Laptopurile sunt singurele dispozitive portabile care asigura accesul la reteaua informatica a unei companii
In prezent, o intreaga noua generatie de produse mobile ofera un acces similar, in conditii de confort sporit. Telefoanele inteligente devin pe zi ce trece tot mai inteligente. Astazi ele au o tastatura QWERTY completa, ecran color, pot afisa diverse tipuri de fisiere atasate unui e-mail, navigheaza, ruleaza calendare, agende si programe de mesagerie instant. Potrivit aceluiasi studiu Gartner, amintit mai sus, in acest an, vanzarile de smartphones vor depasi PDA-urile. Cinci din cele sapte mai populare utilizari ale unui laptop sunt posibile si printr-un smartphone, inclusiv lucrul cu fisiere PDF, Excel, PowerPoint sau Word.
(articol publicat in revista LAPTOP, septembrie 2006)