Cele mai mari companii din IT isi apara interesele prin site-uri care promoveaza libertatea de expresie si se acuza reciproc de intentii necurate
De la aparitia sa, internetul a reprezentat un spatiu al libertatii de comunicare ce a depasit granitele diverselor sisteme politice, exprimand opinii de o diversitate direct proportionala cu numarul utilizatorilor sai. Tocmai aceasta crestere exploziva a popularitatii net-ului a ridicat si problema puterii sale greu de controlat atat de guverne cat si de corporatii. Trusturile din domeniu sustin puternice activitati de lobby impreuna cu vedete de la Hollywood si aduc ca argument interesul public, acelasi de care uita imediat ce interesele o cer. Reglementarea care dereglementeaza Baietii buni si baietii rai sunt destul de greu de deosebit atunci cand vine vorba de binele public.
O parte din utilizatorii americani de internet s-a grupat in jurul asociatiei Hands Off The Internet, un grup care avertizeaza asupra pericolului reprezentat de reglementarile legislative ale acestui mijloc de comunicare. Miscarea nu trebuie confundata cu o initiativa anarhista care pune in discutie sistemul juridic in general, fiind vorba doar de o orientare liberala careia i-au subscris inclusiv companii consacrate cum sunt Alcatel, AT&T sau Cingular. Rezumatul mesajului acestei organizatii poate fi urmarit in varianta flash la adresa www.dontregulate.org. Tinta filmuletului sunt rivalii de la Yahoo, Google si Microsoft. Membrii gruparii Hands Off The Internet sustin dreptul consumatorilor de a alege modul cum evolueaza internetul, deci renuntarea la initiativele de legiferare a continutului din retea si de impozitare a comertului electronic. Sustinatorii acestor idei arata ca progresele tehnologice ale ultimilor ani, cum ar fi conexiunile prin cablu, DSL sau wireless sunt exclusiv rodul concurentei si nu a unor directive guvernamentale. Adversarii coalitiei Hands Off the Internet spun ca ei nu fac altceva decat sa sustina interesele providerilor si propria varianta de lege, nicidecum o dereglementare. Daca legile pietei sunt lasate sa isi faca datoria asa cum sunt intelese ele de providerii de internet, acestia vor putea favoriza anumite site-uri si servicii, fi ltrand indirect si continutul. In prezent, principiul traficului pe internet poate fi rezumat prin formula „primul venit, primul servit”. Alternativa propusa de firmele de cablu este aceea a unor abonamente diferentiate de tipul „pay per speed”. Cu alte cuvinte, site-urile companiilor care nu platesc astfel de suprataxe s-ar putea deschide mai greu, favorizand continutul oferit chiar de furnizorii de net.
The Great Firewall Google, AOL si Microsoft se numara printre cei ce au facut concesii semnificative pentru a patrunde pe piata chineza. Autoritatile comuniste au pus bazele a ceea ce se numeste The Great Firewall, o replica virtuala a Marelui Zid. Acesta filtreaza paginile care sunt returnate in urma unei cautari cu ajutorul unui motor de cautare, excluzandu-le pe cele stanjenitoare pentru membrii de partid (cum ar fi cele care contin obscenitati precum „democratie”, „drepturile omului” sau date despre reprimarea manifestatiei din Piata Tien An Men). si site-urile unor trusturi cum sunt CNN sau New York Times devin inaccesibile frecvent, atunci cand continutul lor este „needucativ”. Yahoo a pus si ea umarul la arestarea unor dizidenti prin dezvaluirea identitatii clientilor sai, la solicitarea autoritatilor din China
Neutralitatea internetului
In schimb, in Statele Unite, Google, impreuna cu eBay, Intel, Yahoo si Amazon au sustinut includerea in legislatie a unei prevederi explicite referitoare la neutralitatea netului. Din pacate, politicienii din Camera Reprezentantilor au respins acest amendament, permitand providerilor de internet sa trateze in mod diferentiat continutul pe care il distribuie prin infrastructura proprie. Practic, firmele de cablu detin din acest moment puterea discretionara de a selecta ce va mai ajunge si ce nu la modemurile abonatilor. Mai mult, dupa cum avertizeaza activistii (www.savetheinternet.com), companiile de cablu pot infl uenta si gradul de accesibilitate al unor site-uri fata de altele, putand decide chiar si ce site-uri se vor incarca mai rapid decat altele. Dupa votul negativ din Camera, disputa se va muta acum in Senatul american. Interesul pentru jurisdictia spatiului virtual exista si in Romania, studii foarte bine documentate putand fi regasite la adresa www.legi-internet.ro.
(articol publicat in revista LAPTOP, iulie 2006)