AMD si Intel au lansat programe ambitioase destinate reducerii handicapului
tehnologic al tarilor sarace
Programul celor de la AMD poarta numele 50×15 si are o tinta clara: asigurarea accesului la internet pentru jumatate din populatia globului, pana in anul 2015, cand Terra va gazdui 7,2 miliarde de suflete. Dintre cei peste sase miliarde de locuitori ai planetei, doar 15% au acces la reteaua globala in acest moment. In ritmul actual de crestere, rata de acces la internet va atinge 50% abia in 2030. Intr-un clasament mondial al utilizatorilor de internet, oferit de InternetWorldStats.com, America de Nord este lider detasat, cu o rata de acces care tinde sa se apropie de 70% din populatie. La polul opus se situeaza Africa, unde mai putin de 10% din populatie are acces la informatiile de pe web. Media statelor membre ale Uniunii Europene se situeaza la aproape 50%, in vreme ce rata de penetrare a internetului in Romania atinge un nivel de 23,2% din populatie, dar cu un ritm de crestere absolut spectaculos (de 5 ori, in intervalul 2000-2005).
Laptopul de 100 de dolari
Printre solutiile propuse de AMD se numara programul Un laptop pentru fiecare copil, in asociere cu OLPC si MIT Media Lab. Calculatoarele vor opera pe baza de Linux, la 500 de MHz. Un alt dispozitiv, deja disponibil in tari precum Turcia sau Brazilia, este Personal Internet Communicator. PIC este o cutie de 15×20 cm, cu o grosime de nici 7 cm, dotata cu tastatura si mouse care poate fi conectata la internet. Opereaza un sistem bazat pe Windows si are preinstalate diverse programe educationale si drivere, dar nu mai permite instalarea de programe noi, ci doar actualizarea prin internet a celor existente. PIC inlocuieste doar unitatea unui calculator, deci are nevoie de un monitor pentru a functiona si costa mai putin de 200 de dolari. Alte programe sustinute de AMD sunt Inveneo, care ofera solutii de acces la internet pe baza energiei solare, sau HCL, un parteneriat cu producatorul indian de calculatoare capabil sa produca, in acest moment calculatoare de 232 de dolari. La acest pret sistemele (disponibile doar pe piata de pe subcontinent) includ: monitor de 15 inch, procesor de 1,6 GHz, 128 MB RAM, hard de 40 GB si CD de 52x.
Intel ofera un miliard de dolari
Programul rivalului Intel este si mai spectaculos prin suma pe care corporatia e dispusa sa o investeasca. Solutia Intel pentru tarile in curs de dezvoltare este un calculator a carui unitate are cam o treime din dimensiunile unui sistem obisnuit. Acesta este special construit astfel incat sa fie accesibil persoanelor care nu au mai folosit un calculator. Sistemele vor fi dotate cu procesoare Intel cu FSB de 400 MHz, 128 – 256 MB DDRAM si unitati optice care vor putea include chiar si inscriptoare de DVD-uri. O parte din eforturile Intel se va indrepta si in directia dezvoltarii retelelor WiMax de internet broadband wireless in marile orase ale lumii, dar si in zonele rurale, care nu ar avea acces la web. Pe viitor, retelele WiMax ar putea transmite date chiar si la 50 de km, fata de retelele Wi-Fi a caror putere e limitata la cateva sute de metri.
(articol publicat in revista LAPTOP, august 2006)
Victor Grigore