Gresia este un material foarte popular datorita durabilitatii sale si calitatilor estetice. Gresia are o rezistenta naturala la pete si umezeala. Placile sunt disponibile in numeroase variante coloristice. Glazura este in mod normal mai putin lucioasa decat faianta. Tipurile de gresie cu rezistenta inalta au grosimi mai mari si nuante mai inchise pe fata inferioara. Acestea sunt placi de dimensiuni mai mari decat cele obisnuite, tratate la o temperatura mare, dupa un procedeu similiar celui folosit in fabricarea sticlei (vitrificare). Gresia neglazurata suporta un singur tratament la temperaturi inalte.
Gresia portelanata este produsa dintr-un amestec omogen de argila caolinica, nisip cuartos, nisip feldspatic, fondanti si coloranti prin presare uscata si ardere pe rulou multistratificat la 1.250 de grade Celsius. Acest tratament permite obtinerea unui material deosebit de rezistent la impact si la ciclurile de inghet-dezghet, cu o absorbtie foarte mica a apei (sub 3%). Sunt ideale pentru pardoselile intens circulate sau cu umezeala excesiva, atat la interior cat si la exterior, dar pot fi folosite si pentru placarea peretilor din caramida, beton, BCA. etc.
Prin adaugarea de substante antiabrazive se poate obtine gresie antiderapanta.
Gresia ceramica laminata este un material ingeliv extrudat plat in mod individual si ars la temperaturi de 1.260 de grade Celsius. Gresia ceramica prezinta o rezistenta la compresiune de 10-20 de ori mai mare decat a unei sape, a mortarului de ciment sau a betonului armat, deci nu este exclus ca o astfel de pardoseala sa aiba o durata de viata mai mare decat constructia in care este asezata.
Pardoselile ceramice glazurate au 5 grupe de solicitare. In prima grupa sunt incluse suprafetele adaptate spatiilor slab frecventate, fara murdariri excesiv de abrazive (camere de baie, dormitoare); grupa a II-a: pardoseli slab frecventate (anexe); grupa a III-a: pardoseli mediu frecventate (toate partile locuintei, balcoane, logii, grupuri sanitare ale unor institutii); grupa a IV-a, pardoseli des frecventate (holuri publice, spatii comerciale, birouri); grupa a V-a, pardoseli des frecventate supuse uzurii intense (magazine, restaurante). Pentru solicitari extreme, este recomandabil sa se puna in opera placi de gresie neglazurata din ceramica extrudata sau presata.
Pentru tratarea suprafetelor se poate folosi o solutie pe baza de dioxid de titan integrat prin ardere la 800 de grade, tratament care actioneaza conform principiului fotocatalizei. Aceasta solutie descompune microbii, germenii si virusii sub actiunea luminii ultraviolete a soarelui sau a iluminatului artificial. Stratul de oxigen de la suprafata este imbogatit cu oxigen activ, care descompune microorganismele. Mirosurile provenite de la amoniac, formaldehida, fum sunt descompuse atat la suprafata glazurii cat si in aerul inconjurator. Se vor putea folosi in mod curent detergenti obisnuiti, mai putin cei continand acid fluorhidric.
Se poate obtine mai mult de la o podea pavata cu gresie folosind dale luminoase sau sisteme de incalzire prin pardoseala. Dalele luminoase au un efect spectaculos atunci cand sunt montate in piscine, fiind submersible. Tensiunea de 12 V care le alimenteaza nu este periculoasa nici daca sunt sparte si intra in contact cu apa (suporta sarcini de pane la 500 kg).
(articol publicat in revista Constructii civile si industriale, februarie 2006)