Topul celor mai bogati 400 de americani, realizat de revista “Forbes”, include doar miliardari. Iata personalitatile din top 100 care isi datoreaza averea
calculatoarelor.
#1. William Henry Gates, 53 md $, Microsoft
Ce s-ar mai putea spune despre acest Terminator deghizat in broscoiul Kermit, cum inspirat l-a descris cineva? Pierde constant din avere, dar de 13 ani nimeni nu a reusit sa ii fure coroana. Hartuit de procese care il acuza de practici monopoliste, a hotarat sa se retraga treptat de la conducerea Microsoft. A promis chiar ca isi va dona 90% din avere si pare hotarat sa se tina de cuvant. Pana in prezent se estimeaza ca a donat circa 29 miliarde de dolari. Chiar si numarul doi din top, Warren Buffett, s-a raliat fundatiei infiintate de Bill si sotia sa, Melinda, printr-un plan esalonat care prevede cedarea a nu mai putin de 30 de miliarde de dolari, in actiuni. La 51 de ani, Gates pare un copil care a reusit sa cucereasca intreaga tabla de Monopoly (n-am gasit alt cuvant!) iar acum returneaza multumit jetoanele. Dovada ca totul nu a fost doar un joc ramane compania pe care a fondat-o la 20 de ani si care acum are 61.000 de angajati.
#4 Lawrence Joseph Ellison, 19,5 md $, Oracle
Excentricului CEO al lui Oracle nu ii place sa treaca neobservat, fi e ca e pe uscat, in aer sau pe apa. A cheltuit nu mai putin de 200 milioane de dolari pentru un yacht ceva mai mare decat un teren de fotbal (a treia ambarcatiune de acest tip din lume, ca dimensiuni). Cand isi doreste sa se deplaseze ceva mai repede, isi foloseste avionul cu reactie pe care il piloteaza personal. Costumele pe care le poarta sunt opera unui croitor care lucreaza in exclusivitate pentru elegantul om de afaceri. Are tot timpul cate o replica acida pentru Bill Gates si nu ascunde ca si-a propus sa detroneze Microsoft. Pentru moment, Oracle este al doilea producator de software din lume. O realizare deloc rea pentru Ellison, infiat de la varsta de noua luni de rudele mamei sale.
#5 Paul Gardner Allen, 16 md $, Vulcan Inc
A fondat Microsoft impreuna cu Bill Gates in 1975, dar a parasit compania, din motive de sanatate in 1983, fara sa se rupa total de prima lui afacere. In paralel a insufletit mai multe afaceri (nu mai putin de 50 de firme se afla in portofoliul Vulcan, care e actionar minoritar sau majoritar la acestea). E printre putinii investitori din IT-ul american care nu au scapat de microbul sportului. Detine o echipa de baschet in NBA, Portland Trailblazers, si una de fotbal american in NFL, Seattle Seahawks. Dar e departe de profilul oamenilor de fotbal de pe la noi. A finantat lansarea unei rachete care a servit ca vehicul pentru turistii spatiali, un proiect de cautare a extraterestrilor, un institut de neurologie si studii privind inteligenta artificiala, iar lista ar putea continua. In fiecare an, cheltuieste circa 30 mil. dolari pentru acte filantropice. Yachtul sau Octopus, de dimensiunile unui vapor, era, pana acum doi ani cea mai mare ambarcatiune de acest tip din lume, dar ambitia lui Larry Ellison se pare ca a fost ceva mai mare. Pe uscat, Allen se viseaza inca rebelul care parasea scoala pentru a pune umarul la nascocirea unor programe revolutionare ca MS DOS, Word sau Windows, cel putin in Europa unde poate conduce autoturismul Porsche 959 Coupe (model detinut si de Gates) pe care legile americane impotriva poluarii i-au interzis sa il aduca acasa.
#9 Michael Dell, 15,5 md $, Dell Inc.
Cel mai mare producator de calculatoare din lume ii poarta numele. In copilarie, a demontat un computer Apple pentru a vedea daca poate sa il monteze la loc. A reusit. Mai tarziu, a urmat acelasi model al abandonarii studiilor de dragul afacerilor. Faptul ca nu a fost un elev stralucit nu l-a impiedicat, mai tarziu, sa doneze 50 de milioane unei universitati texane. Traieste intr-un palat estimat la aproape 19 milioane de dolari. Cand se grabeste, conduce un Porsche Boxter, dar cand vrea ca toata lumea sa stie cu cine are de-a face, urca la volanul unui zdrobitor Hummer H2 SUV.
#12, #13 Sergey Mihailovici Brin si Lawrence Edward Page, cate 14 md $ fiecare, Google
Reprezinta noua generatie de pusti teribili: ambitiosi, inteligenti si de neoprit. Parintii lui Sergey, un profesor universitar si o actuala angajata a NASA, au emigrat din fosta Uniune Sovietica pe cand el avea sase ani. Inca mai poate vorbi fl uent limba lui Dostoievski. Larry Page e un american obisnuit a carui viata s-a schimbat dupa ce a hotarat, impreuna cu colegul lui de la Universitatea Stanford, sa creeze un instrument cu ajutorul caruia sa se poata gasi informatii relevante din cantitati uriase de date. De atunci experienta folosirii internetului s-a schimbat pentru toti utilizatorii, iar povestea de succes a companiei nu a incetat sa uimeasca analistii financiari. Parintii lui Google au ramas insa discreti ca pagina de start a celui mai popular motor de cautare. In topul Forbes, Sergey Brin e departajat de prietenul sau Page de cele o suta de milioane pe care le are in plus fata de acesta. Un maruntis, pentru acest clasament care include doar miliardari.
#16 Steve Anthony Ballmer, 13,6 md $, Microsoft
Ballmer e primul salariat din lume ajuns miliardar de pe urma actiunilor oferite de firma la care lucreaza. Un tocilar in toata legea, a absolvit „magna cum laude” Harvard-ul abandonat de colegul sau de camera, Bill Gates. E in prezent cel mai vechi angajat al Microsoft, de ale carei finante se ocupa. De altfel, el este creierul din spatele programului de recompensare a salariatilor cu optiunea de a cumpara actiuni, care a sporit numarul de milionari din Redmond. Dar nu se poate spune despre el ca nu e un angajat devotat locului sau de munca. In timpul unei reuniuni desfasurate in Japonia a strigat de nenumarate ori „Windows”, atat de tare, incat a avut nevoie de o interventie medicala asupra corzilor vocale, dupa aceea. Acest atasament si aversiunea sa fata de Apple si Google au facut din Ballmer cel mai parodiat miliardar de pe internet in nenumarate filmulete, caricaturi si trucaje foto.
#32 Pierre M Omidyar, 7,7 md $, e-Bay
Ce-ar fi daca mi-as deschide eu cel mai mare magazin din lume? Hm, pacat ca nu am si marfa necesara pentru el… dar nu e nimic, poate cumparatorii isi vor aduce propria lor marfa si rafturile se vor umple. In lumea internetului, un asemenea plan de afaceri nu mai pare chiar atat de fantezist. Si chiar a devenit realitate, cu toate ca fondatorului eBay nici nu i-a trecut prin minte un asemenea deznodamant cand s-a apucat sa scrie codul celui mai faimos site de licitatii. Omidyar s-a nascut la Paris, dar parintii sai, de origine iraniana, s-au mutat in Statele Unite pe cand Pierre avea sase ani. De profesie programator, a avut partea lui de contributie la MacDraw pe cand lucra pentru o subsidiara a lui Apple, dar lovitura a dat-o la 28 de ani, cand a lansat un site care intermedia vanzarea de produse noi si vechi. Pe vremea aceea, Omidyar avea un loc de munca, iar site-ul era doar hobby-ul care ii umplea timpul liber.
#45 Eric Schimdt, 5,2 md $, Google
Absolvent al reputatei universitati Princeton si cu un doctorat la Berkley, Schmidt se potriveste portretului tipic al mercenarului lumii IT. A trecut printr-o sumedenie de companii de renume din domeniu, pana cand Brin si Page, fondatorii Google, au apelat la el pentru a le conduce imperiul care luase proportii nebanuite. Cei trei formeaza acum un triumvirat care decide directiile de dezvoltare ale firmei. Dar sa enumeram companiile pentru care a mai lucrat Schmidt: a fost cercetator la Xerox si Bell. La Sun Microsystems, a condus proiectul care a dezvoltat popularul limbaj Java. Timp de patru ani s-a aflat la conducerea Novell. Ca si Ballmer, nu isi datoreaza averea vreunei mosteniri sau vreunei initiative de afaceri sclipitoare, ci perseverentei si seriozitatii sale ca angajat. Calitatile sale i-au determinat pe cei de la Apple sa ii ofere un loc si in consiliul lor director, din aceasta vara, post pe care il ocupa fara a renunta la conducerea Google.
#49 Steve Paul Jobs, 4,9 md $, Apple
In garajul parintilor sai s-au fabricat primele computere Apple, rod al inventivitatii tanarului Steve si ale tizului sau, Wozniak. Desi a facut o revolutie informatica si s-a imbogatit foarte rapid, Jobs a fost inlaturat din companie. Dar, ca intr-un scenariu demn de „Razboiul stelelor”, a revenit 11 ani mai tarziu cand Apple a achizitionat firma pe care si-o crease intre timp. Si ce revenire, am putea spune, caci Steve Jobs a ajuns rapid la conducerea companiei, uimind publicul cu produse ca iMac sau iPod. De altfel, rasturnarile spectaculoase par a fi specialitatea lui Steve, crescut de o familie adoptiva, care a reusit chiar sa se refaca dupa ce a fost diagnosticat cu cancer. Referirea de mai sus la filmul lui George Lucas nu e chiar intamplatoare, caci de la acesta a cumparat compania „Pixar”, una dintre cele mai neasteptate succese ale sale. Casa producatoare a filmelor de animatie Toy Story si Monsters a fost cumparata de Disney, care i-a cedat actiuni in valoare de peste sapte miliarde de dolari.
#70 Jeffrey P Bezos, 3,6 md $, Amazon
„Ai carte, ai parte” pare sa se confirme in cazul acestui absolvent de Princeton care a renuntat la slujba sa de consultant financiar pe Wall Street pentru a vinde carti pe internet impreuna cu sotia sa. Parea o idee nebuneasca, dupa cum singur recunoaste, dar avea sa fie o decizie care a schimbat modul in care multi oameni isi fac cumparaturile, dupa ce Amazon a trecut la vanzarea a mai mult decat carti si CD-uri. Cunostintele economice solide ale lui Bezos au ajutat firma sa treaca cu bine peste crize, chiar daca averea lui personala a ajuns cam la o treime fata de acum sapte ani. Dar Jeffrey are mereu cate o oferta sau o reducere in maneca pentru atragerea cumparatorilor. Iar acum si-a propus sa cucereasca si ultima frontiera: noua sa firma, Blue Origin va oferi doritorilor palpitante calatorii in spatiu.
#77 Gordon Earle Moore, 3,7 md $, Intel
In varsta de 77 de ani, e cel mai batran dintre primii 100 de oameni de afaceri selectati de Forbes. Si-a dorit sa fie profesor, dar n-a avut noroc. Toate posturile erau ocupate. Dar desi a influentat dramatic lumea in care traim, nu si-a tradat vocatia academica intrucat de numele sau se leaga postulatul care spune ca numarul de tranzistori de pe un circuit integrat (altfel spus, puterea procesoarelor) se va dubla in fiecare an. Zece ani mai tarziu, in 1975, "legea lui Moore" a fost corijata chiar de autorul ei, care a dublat intervalul de referinta, dar ramane si astazi o dovada a personalitatii sale vizionare. Co-fondatorul Intel a pastrat dragostea pentru invatamant, dovedita si prin generozitatea cu care a donat 600 de milioane de dolari unei universitati.
(articol publicat in revista LAPTOP, septembrie 2006)