Ghiduri pentru înțelegerea mai în profunzime a Marii Resetări
pentru site-urile care citează articolele

Folosirea spumelor poliuretanice pentru izolatii mai economice

APARITIA SPUMELOR POLIURETANICE

In spatele aparitiei spumelor poliuretanice a stat, evident, cercetarea de laborator. Prima reactie in chimia poliuretanilor a fost realizata de catre Otto Bayer la inceputul deceniului trei al secolului XX. Dezvoltarea dinamica a numeroaselor aplicatii si tehnologii a constituit factorul-cheie pentru o crestere puternica a industriei poliuretanilor dupa 1950. Pana la inceputul anilor ’70, poliuretanii erau utilizati doar in sectorul industrial.

Poliuretanul rigid este format prin amestecul a doua substante chimice: disocianat si polyol, in prezenta unui catalizator si a unor activanti potriviti. Prin sprayere, aceasta amestecare se produce intr-o camera mica a pistolului. Pistolul este alimentat de pompe masuratoare plasate in cele doua butoaie cu substante chimice. Prin amestecare, reactia degaja caldura, care este folosita pentru vaporizarea agentului de spumare, care determina expandarea in spuma a amestecului. Datorita conductibilitatii termice scazute a gazului continut in celulele de spuma obtinute, se realizeaza valori mici ale coeficientului de transfer termic.

Spuma poliuretanica mono-componenta, in tuburi cu aerosoli, a fost inventata in 1970, in Laboratorul Imperial Chemical Industries Ltd., prin cercetarile a trei chimisti: A. Wooler, O. Bengson si Aster De Schrijver. Principala problema in producerea spumelor poliuretanice de calitate in tuburi a fost si inca este pastrarea compusilor cu inalta reactivitate (isocianati si polieteroli) sub o presiune ridicata (8 bari) si depozitarea lor pentru o perioada relativ lunga de timp (minimum 9 luni). Ea a fost rezolvata prin inovatia „indexului isocianant”. A fost, de asemenea, nevoie de tuburi speciale cu aerosoli, diferite de cele utilizate in industria cosmetica si de valve cu rezistenta chimica. In 1976, Aster De Schrijver si echipa sa au inaugurat, in Elvetia, prima fabrica de umplere si etansare pentru spumele poliuretanice. La inceputul anilor `80 este dezvoltata spuma poliuretanica bi-component, iar in 1984 a fost inventat primul pistol special pentru aplicarea spumei poliuretanice, denumit Niederdruck Beschichtungsystem – NBS.

SECRETELE POPULARITATII SPUMELOR
POLIURETANICE

Succesul acestor produse se bazeaza in primul rand pe usurinta cu care se pot aplica, practic, fara a fi nevoie de o instruire prealabila. Costul total al etansarii ferestrelor sau usilor utilizand spuma poliuretanica este cu 60-70% mai scazut decat in cazul vechilor procedee traditionale. Spuma este autoadeziva, deci adera usor la majoritatea materialelor suport. Este expansiva, asigurand foarte bine umplerea spatiilor. Se intareste doar pe baza umiditatii din atmosfera. Poate fi considerata un produs universal, caruia i s-au gasit sute de aplicatii. Cresterea costurilor energetice a fost un alt factor de promovare a spumelor poliuretanice. Cifrele vorbesc de la sine: izolatia acustica realizata de 1 cm de spuma poliuretanica echivaleaza cu 1,4-1,8 cm de polistiren. lar izolatia termica realizata de aceeasi unitate de masura a sa, suplineste un strat din lemn de 5­8 cm, unul de caramida de 12-15 cm sau unul de beton de 40-60 cm.


Pe piata de constructii din Romania se inregistreaza un consum anual de 102.000.000 de litri de spuma poliuretanica, imbuteliata in 2.000.000 de tuburi traditionale (cu
aplicator de plastic) si in 800.000 de tuburi traditionale (cu pistol). Ambalarea in aerosoli este costisitoare, dat find ca valva si tubul au acelasi pret de cost indiferent ca in urma folosirii lor se obtin 30, 45 sau 65 de litri de spuma. Un tub cu capacitate mai mare de expandare ofera avantajele unei economii de bani si de timp. Cu un singur tub se pot monta cu pana a 35-40 % mai multe ferestre sau usi. Nu trebuie neglijat nici avantajul protejarii mediului prin folosirea unj numar mai mic de tuburi cu aerosoli.

Reprezentantii companiei poloneze Selena au prezentat in cadrul unei demonstratii capacitatile de expandare ale spumelor poliuretanice din clasa Lexy, comercializate sub numele de marca Tytan. Exemplul oferit de acestia a fost acela al unei cladiri cu 12 apartamente (8 ferestre si 7 usi pentru fiecare apartament). Se vor folosi aproximativ 100 de metri liniari de spuma poliuretanica pentru un apartament si aproximativ 1.230 de metri liniari pentru intreaga cladire. Se pot utiliza 93 de tuburi de spuma traditionala de pistol, fata de 65 de tuburi cu spuma de pistol Tytan 65.

Revenind la cele 102 milioane de litri necesari consumului anual al constructiilor de pe teritoriul Romaniei, potrivit conducerii companiei poloneze, prin imbutelierea a 1.170.000 de tuburi cu spuma Tytar Lexy (cu aplicator de plastic) si a 490.000 de tuburi Tytan 65 (cu pistol), se economisesc 830.000 respectiv 310.000 de tuburi din cele doua categorii. Insumand cele doua cifre, ne putem gandi chiar la o economie de 1.140.000 de tuburi realizata doar pe teritoriul Romaniei atat in beneficiul buzunarulu cumparatorului, cat si al stratului atmosferic.

(articol publicat in revista Constructii civile si industriale, aprilie 2005)

evadare.ro
January 26th, 2008
Mai multe despre: Articole Publicate
#Facebook | #război | #pandemie | #economie | #globalism | #Spengler | #presa | #demografie | #comunism | #marea resetare | #nationalism | #cărți | #transumanism | #filme documentare | #politică | #geopolitică | #spiritualitate | #muzica | contact