Interviu cu prof univ dr Dan Stematiu, rector UTCB
Prin profilul publicatiei noastre suntem in permanent contact cu firmele din constructii. Considerati ca universitatea dumneavoastrs are un feed-back suficient din partea angajatorilor pentru a va adapta continuu oferta educationala?
As imparti raspunsul la intrebarea dumneavoastra in doua sectiuni. Daca e vorba de relatia cu firmele ca angajatori, atunci relatia este una excelenta. Organizam periodic targuri de joburi pentru orientarea profesionala a studentilor si in urma acestor actiuni, practic nu avem absolventi someri la finele unei serii. In plus, sunt si recomandarile pe care profesorii le fac pentru angajarea celor mai buni absolventi la firmele din domeniu. In ceea ce priveste relatia antreprenoriala cu firmele ca activitate directa, avem inca motive de nemultumire, fie ca e vorba de greseli sau de structuri prea greoaie. Firmele nu au cultura cererii de studii care le-ar putea educe economii. Altfel spus, tot romanul stie doua lucruri: fotbal si constructii. De multe ori chiar si sfatul arhitectului arhitectului ramane un simplu sfat. Inclusiv firmele mari nu realizeaza importanta consultantei si a cercetarii.
Exista totusi firme care si-au manifestat interesul pentru programe de pregatire continua?
Avem o gama foarte larga de cursuri post-universitare, peste 20 de specializari. Cele care efectiv functioneaza sunt cele care lucreaza cu intreprinderi de stat: Administratia Nationala a Drumurilor, Agentia Nationala Apele Romane, Hidroelectrica, etc. Firmele private nu au gasit pentru moment solutii pentru o pregatire suplimentara. Ne-am fi asteptat ca in cazul ARACO sa se constituie o grupare de firme care sa solicite cursuri postuniversitare sau de reconversie profesionala, si ea deosebit de utila; in special pentru domenii care sunt de mare interes la ora actuala: cladiri inteligente, energetica si constructiile, cladiri cu grad ridicat de protectie antiseismica, reabilitarea constructiilor vechi, pe fondul crizei locative actuale.
Ne-am dori ca aceasta relatie, in care scoala ofera servicii de consultanta si pregatire sa fie mai active. Exista aici si lacune legislative: in tari precum Germania sau Franta firmele sunt obligate sa aiba alocate bugete pentru cercetare si dezvoltare profesionala.
Nu suntem obtuzi, intelegem ca o firma nou infiintata vede doar profitul imediat, dar un personal calificat este tot o sursa de profit.
Se reproseaza universitatilor romanesti faptul ca sunt o sursa importanta de transmitere de informatii dar ca nu sunt si centre puternice de cercetare. Unde va situati in aceasta privinta?
Asa este, dar acesta nu e cazul nostru. In domeniul constructiilor putem spune ca nu exista cercetare fundamentala, dat fiind ca legile fundamentale au fost descoperite si cu o suta de ani in urma. Apar doar materiale si tehnologii noi. La nivelul universitatii noastre putem oferi consultanta, expertizare, chiar proiectare, masuratori in situ, analize de comportament al structurilor reale. In acest domeniu suntem activi si avem o relatie excelenta cu firmele de constructii. Reprosul nostru pleaca de la faptul ca finantarile vin cu precadere de la ministere si cu tinte precise, cercetarile care se fac nu sunt legate de obiect, ci de specificul unei activitati. Bine ar fi daca si firmele ar veni cu cota lor spre cercetare. Totusi, trendul este unul pozitiv, judecand dupa numarul de lucrari realizate in parteneriate pe baza contractuala cu firmele private.
Considerati ca profesorii din cadrul UTCB au suficient acces la surse de informare pentru a fi la curent cu mersul ideilor in lumea stiintifica internationala?
Putem spune ca profesorii nostri au acces la cele mai importante publicatii romanesti si internationale prin intermediul bibliotecii, unde primim aceste periodice pe baza de abonament. De asemenea, primim cu regularitate cataloage si materiale de prezentare din partea firmelor mari de constructii, pe care le tratam cu real interes.
(interviu publicat in revista Constructii civile si industriale, octombrie 2005)