Ghiduri pentru înțelegerea mai în profunzime a Marii Resetări

Fabrica high-tech pentru producerea pavelelor ecologice

Elpreco a inaugurat la Titu o intreprindere in care vor "munci" mai multe calculatoare decat angajati. Managerii societatii au chiar ambitia de a conduce firma din Titu de la Craiova, cu ajutorul internetului. Investitia de aproximativ 4,5 milioane de euro este o continuare a programului de dezvoltare initiat de Elpreco in 1993, prin modernizarea capacitatilor existente si prin introducerea in fabricatie a unor produse noi, competitive pe piata materialelor de constructii.


Fabrica inaugurata la Titu este prima unitate de productie din afara sediului principal al societatii. Componentele ei sunt o centrala de producere a betonului si o instalatie automatizata de producere a pavelelor. Principalele operatiuni ale fluxului tehnologic sunt: cofrarea (turnarea in forme), vibropresarea, stivuirea cu ajutorul unui utilaj automatizat (finger) in 21 de paleti, a cate 1 metru patrat de pavaj. Tot ciclul de productie dureaza 24 de ore, dar poate fi redus, pe viitor prin implementarea unei instalatii de decofrare cu ajutorul aburilor.

Capacitatea fabricii este de 2.000 mp de pavaj pe schimb spre comparatie, capacitatea unitatii de la Craiova fiind de 500-600 mp/schimb. Spedaculoasa la aceasta intreprindere este inversarea raportului de angajati implicati in productia propriu-zisa si cei din segmentul ce se va ocupa cu deservirea clientilor. Pare incredibil, dar o intreprindere cu o astfel de productivitate este dirijata de doar 3 operatori/schimb. Munca fizica a fost inlocuita de utilaje, astfel incat personalul a fost directionat catre transport sau intretinere. Un total de 100 de noi locuri de munca se creeaza prin aceasta investitie.

Pavelele, produse ecologice, sunt utilizate din ce in ce mai mult la placarea suprafetelor terestre, fiind preferate datorita avantajelor pe care le ofera: o estetica deosebita, flexibilitate, durabilitate si usurinta in adaptarea la orice fel de proiect cu costuri de instalare si de intretinere minime. Pot fi utilizate la pavarea aleilor pietonale si a cailor din zonele rezidentiale, la pavarea trotuarelor, a suprafetelor cu instalatii edilitare subterane, a pietelor, a platformelor destinate depozitarii, a statiilor de alimentare cu carburanti, a parcarilor auto si a zonelor industriale. La Titu se pot produce in acest moment 15 modele de pavele, pentru care firma acorda o garantie de 10 ani.

Instalatiile cu care este dotata noua fabrica damboviteana sunt de ultima generatie, produse de nemtii de la Zenith. Potrivit reprezentantului Zenith, Wolfgang Meninghaus, piata romaneasca are perspective deosebite de crestere, pentru a ajunge la gradul de saturatie al pietei germane fiind nevoie de douazeci de ani. In Germania, acest produs, din ce in ce mai familiar si oraselor romanesti, este utilizat inca din 1968.

"Prin buna colaborare dintre firma germana Zenith si specialistii Elpreco, s-a reusit montarea acestei instalatii complexe in numai 3 luni de la demararea lucrarilor", a declarat Dan Caprioara, directorul general al Elpreco.

Prin investitia de la Titu, Elpreco trece pe primul loc al producatorilor interni de pavaj. Firma este, de asemenea, lider in productia de tigla si ocupa locul al treilea in ceea ce priveste productia de BCA. Pentru luna mai a anului urmator, reprezentantii companiei promit inaugurarea la Craiova si a unei fabrici de producere a tuburilor de canalizare. Noul punct de productie va beneficia de infrastructura de vanzari a companiei care are o traditie de peste 40 de ani. Firma este prezenta cu nu mai putin de 200 de puncte de vanzare in toata tara, grupate pe 13 zone strategice. Cifra de afaceri a companiei estimata pentru finele anului in curs este de 760 de miliarde lei.

Fiecare nou produs al societatii a reprezentat practic si implementarea unei tehnologii occidentale. In 1970, tehnologia germana HEBEL, pentru producerea betonului celular autoclavizat (BCA), in 1993, tehnologia suedeza ABECE, pentru producereaa de tigla colorata din beton, in 1996, tehnologia germana ZENITH, pentru producerea pavajului din beton, in 2004, autoclave germane SCHOLZ pentru producerea de BCA profilat si instalatii de taiere si ambalare olandeze STORK.

Investitii straine si traditie romaneasca

Firma Elpreco se extinde gratie unei masive infuzii de capital strain. 60 de procente din actiunile societatii cotate la Bursa Electronica RASDAQ sunt detinute de Broadhurst Investments Limited. Broadhurst este unul dintre cele trei fonduri de investitii prin care grupul New Century Holdings (NCH) se implica in mai multe sectoare vitale ale economiei romanesti. In Romania NCH a investit 300 din cele 3 miliarde de dolari directionati catre Europa Centrala si de Est.

NCH administreaza fondurile unor institutii americane dintre cele mai reputate: fonduri de pensii (General Motors, Kodak, International Paper, General Mills) si universitati (Yale, Harvard, Princeton, Columbia).

In Romania, NCH detine pachetul majoritar al mai multor companii puternice: Electroaparataj Bucuresti – echipamente electrotehnice de joasa tensiune; Imsat Bucuresti – contractor de lucrari de instalatii electrice si de automatizare; Vel Pitar Ramnicu Valcea – produse de morarit si panificatie. Anticorosiv Bucuresti, jucator major pe piata protectiilor anticorosive, Electrotehnica Bucuresti, furnizor de solutii la cheie pentru echipamente electrice de putere, Romportmet Galati, portul mineralier din Galati, Libra Bank. Tot NCH este actionar majoritar la 24 de societati din comert care detin sau administreaza peste 400.000 mp de spatii comerciale.

Ca actionar minoritar, NCH este implicat in asigurari (20% din Asirom), industria medicamentelor (8% din Antibiotice lasi) sau industria petroliera (Oltchim Ramnicu Valcea si Oil Terminal Constanta).

(articol publicat in revista Constructii civile si industriale, noiembrie 2005)

Victor Grigore

evadare.ro
March 29th, 2008
Mai multe despre: Articole Publicate

Scriu mult mai des pe Facebook: Reacțiunea.
#Facebook | #război | #pandemie | #economie | #globalism | #Spengler | #presa | #demografie | #comunism | #marea resetare | #nationalism | #cărți | #transumanism | #filme documentare | #politică | #geopolitică | #spiritualitate | #muzica | contact