Daca vor castiga, creatorii lor vor primi un premiu de 200.000 euro in cadrul unei festivitati desfasurate la CeBIT, in Hanovra.
Siveco si Wittman & Partner Computer Systems se regasesc pe lista nominalizatilor data publicitatii de organizatorii competitiei European ICT 2007. Premiul european in domeniul tehnologiei informatiei si comunicatiilor e cel mai prestigios titlu la nivel continental care rasplateste inventivitatea in aceasta arie de activitate, fiind organizat de Euro-CASE cu sustinerea Comisiei Europene. In ultimii zece ani, peste trei mii trei sute de companii au participat la aceasta competitie. Firmele care castiga aici sunt mai mereu companii de succes care, conform statisticii, reusesc sa isi dubleze veniturile in medie la doi ani.
Esentiale in evaluarea celor aproape 70 de produse nominalizate sunt spiritul inovativ, potentialul practic pentru lumea afacerilor si impactul social. Produsul trebuie sa fie unul cu adevarat nou, semnificand un pas inainte in termeni de costuri sau eficienta. Daca tehnologia in cauza e deja comercializata sau cel putin intr-o faza avansata si cu o strategie comerciala realista, ea va avea mai multe sanse sa fie aprobata de Comisia Europeana. In fine, e important daca produsul genereaza un numar semnificativ de locuri de munca, oportunitati pe orizontala pentru industrie sau daca infl uenteaza educatia si sanatatea colectivitatii.
Brainstorming cu laptopul in fata
iGDSS, programul creat de firma sibiana Wittman & Partner Computer Systems isi propune sa fie un suport pentru luarea deciziilor de grup in conditiile unei eficiente superioare pentru organizatie. Asezati la birou cu un notebook in fata, colegii deschid un browser in care ruleaza acest program. Intai e stabilita o planifi care, iar apoi se trece la generarea de idei privitoare la strategia luata in discutie. Caracterul anonim al furnizarii ideilor si sugestiilor faciliteaza un flux liber; dupa centralizarea lor programul poate genera grafice sau poate trimite cele sintetizate participantilor sub forma de pachete informationale.
Timpul necesar unei astfel de intalniri pentru luarea unei decizii e de aproximativ o ora, mult mai putin decat ar fi durat o sedinta importanta. Participantii voteaza prioritatile si au la final o sinteza a celor discutate si a deciziilor, pentru ca nu de putine ori la finele unei sedinte e greu de spus care au fost concluziile, cu atat mai putin probabil fiind ca toti participanti sa fi retinut intocmai acelasi set de concluzii si prioritati.
Scoala virtuala
Celalalt produs nominalizat a fost deja premiat in 2005 la World Summit Award 2005 si e o platforma de e-learning adaptabila mai multor discipline si limbi straine. Deja folosita in 4800 de scoli din Romania, platforma a fost creata de Siveco in cadrul programului Sistemul Educational Informatizat. In cadrul acestui proiect ambitios au fost instruiti 65.000 de profesori care folosesc computerul pentru dinamizarea lectiilor.
Printre avantajele folosirii acestui program se numara: reducerea costurilor de instruire si a cheltuielilor logistice de organizare, planificarea resurselor si eficientizarea activitatii de administrare, monitorizarea procesului de instruire.
Prin AEL, instructorul poate sa controleze continutul livrat cursantilor, nivelul lor de interactiune cu programul, poate administra teste, sa comunice cu elevii prin forumuri de discutii, sa urmareasca activitatea lor pe baza unor rapoarte online. In functie de progresele pe care le face fiecare cursant in parte, profesorul poate decide schimbarea ritmului de predare.
(articol publicat in revista LAPTOP, februarie 2007)