Durabile sau stabile sunt epitetele atribuite, de obicei, constructiilor, deci cand dinamismul e adus in discutie in acest context e luat drept oximoron. Si totusi, aparitia Construct Expo Antreprenor exact spre aceasta idee ne conduce.
Parafrazandu-l pe Levi Strauss, care spunea ca nu exista vrajitor care sa nu fie si putin actor, putem considera ca nu mai exista nici constructori care sa nu fie si putin oameni de marketing. Ne mai putem imagina astazi un inginer sau un arhitect care nu poate lua pulsul pietei pentru a recomanda clientului materialele de constructie ideale intr-o situatie data? Sau un specialist care trateaza cu indiferenta discutiile despre noile tehnologii, doar pentru ca, pana acum, nu a avut nemultumiri folosind materialele clasice?
In cazul firmelor, acest efort de a fi la curent cu noul si de a decela niste tendinte evolutive e, evident, multiplicat. In spatele fiecarui procent din cele 10 din PIB-ul european, care apartin constructiilor, nu se afla doar munca, ci si o risipa de imaginatie: lansari de produse, promovare, repliere la reactia pietei.
Romexpo a lasat de mult in urma anii cand targurile erau prilej de vizite de lucru, nu de contacte de afaceri si abordeaza aceasta industrie ca pe un business serios. La finele acestei editii a Construct Expo vom afla daca initiativa noii manifestari a fost doar o incercare de speculatie pe piata expozitiilor sau o evaluare justa a unei nevoi la nivelul firmelor.
Pentru cea de-a doua varianta pledeaza cei 15.000 de vizitatori care au luat cu asalt editia din mai 2005 si spatiul expozitional al Romexpo ocupat in totalitate de standuri, asa cum nu se mai intamplase de 15 ani. Si, mai presus de toate, sta argumentul dinamicii acestui sector de activitate. Boomul industriei IT in America (domolit, e drept, de cativa ani) ne invata ca si moda, evenimentele de presa si entuziasmul nespecialistilor pentru noutati pot fi motoare care sa genereze profit si crestere economica. Ar fi deci o eroare sa tratam drept frivolitati intalnirile dintre firme sau dintre specialisti si publicul larg. Circulatia informatiilor poate plasa un domeniu pe o spirala a profitului. In plus, aportul la profesionalizarea specialistilor se va reflecta in constructii, care pot prelua si ele din dinamismul celui ce le concepe si le realizeaza.
(editorial publicat in revista Constructii civile si industriale, martie 2006)