Dragos Hera Colectia Instalatii pentru constructii Editura Matrix Rom
Desi legatura dintre criogenie si constructii poate parea usor fortata, exista aplicatii ale acestui procedeu si in congelarea solulului pentru fixarea terenurilor acvifere, instabile, in perioada realizarii constructiei sau pentru realizarea unor depozite subterane destinate stocarii gazelor lichefiate. Fireste, acestea sunt aplicatii rare ale “stiintei frigului”. Cartea de fata e o completare a cursului Instalatii frigorifice, predat la Facultatea de Instalatii a Universitatii Tehnice de Constructii.
Lucrarea este dezvoltata in 6 capitole si 4 anexe: Capitolul I defineste domeniul criogeniei si prezinta aplicatiile principale ale temperaturilr scazute.
Capitolul 2 prezinta notiunile principale de termodinamica a gazelor, insistand asupra proceselor de destindere cu efect de racire.
Proprietatile termodinamice si termofizice ale fluidelor criogenice (oxigen, azot, aer, hidrogen si heliu) sunt evidentiate in detaliu in Capitolul 3.
Capitolul 4 trateaza procesele si procedeele de obtinere a temperaturilor criogenice. Pornind de la ciclurile cu gaze, sunt prezentate apoi schemele si ciclurile de lichefiere a gazelor criogenice in regim stationar sau nestationar, iar in final sunt descrise procesele in camp magnetic variabil, bazate pe magnetizarea si demagnetizarea substantelor.
Transferul de caldura la temperaturi criogenice, prezentat in Capitolul V, are afectat un spatiu important. Astfel, este analizat initial transferul de caldura prin conductie cu aplicatii la izolatiile criogenice, ia transferul de caldura in apropierea starii critice, cu particularitatile lui, este dezvoltat in continuare. Este tratat apoi transferul de caldura in procesele de schimbare de faza (fierbere si condensare), insistand asupra fenomenelor si influentelor specifice, pe corelatiile stabilite atat teoretic, cat si experimental, dar si pe caderea de presiune asociata curgerii fluidelor in aceste procese.
Capitolul 6 este destinat prezentarii echipamentelor specifice criogenice: compresoare, detentoare, schimbatoare de caldura, coloane de rectificare, purificatoare, criostate si instalatii de depozitare.
(articol publicat in revista Constructii civile si industriale, iulie 2005)
Victor Grigore