evadare.ro

Constructiile, impulsionate de cererea de spatii pentru birouri

Chiriile pe metrul patrat de birouri plaseaza Bucurestiul in randul capitalelor ieftine ale Europei, cu 179 euro/mp anual, la polul opus aflandu-se Londra (1200 euro) sau Parisul (650 euro).


Cu toate acestea, investitia in birouri e una foarte profitabila aici, intrucat costurile constructiilor sunt semnificativ mai mici. Cladirile noi si locatiile fostelor intreprinderi comuniste sunt veritabile plasamente pentru companiile imobiliare internationale si in asteptarea integrarii de la care se asteapta o dezvoltare economica accelerata prin sosirea reprezentantelor mai multor firme europene.

Suprafetele care se vor da in folosinta in acest an, circa 140.000 e mp, aproape vor dubla spatiile disponibile spre inchiriere in Bucuresti.

Location, location, location

Primul pas catre lansarea unei afaceri imobiliare de succes poate fi si cel mai dificil, atunci cand se opteaza pentru o cladire de lux care trebuie situata intr-o zona centrala, pe o suprafata suficient de generoasa pentru a gazdui suficiente locuri de parcare. Este vorba, bineinteles, de achizitia terenului, care trebuie situat cat mai aproape de centru, cu multe legaturi de transport, eventual metrou. O astfel de locatie costa cam 600 de euro/mp si este nevoie de suprafete intre 400 si 2.000 de mp. Facilitatile de transport si vizibilitatea vor asigura, dupa construire o inchiriere mai rapida si recuperarea banilor. Cele mai multe din aceste investitii in sedii de prima mana din Bucuresti au reusit sa isi inchirieze suprafetele chiar si integral inainte de finalizarea constructiei. Chiar daca dezvoltarea pe verticala este de natura sa creasca rata de profit atat printr-o folosire mai intensa a terenului, cat si prin prestanta pe care o da un sediu intr-o cladire inalta pentru o firma, nu trebuie pierdut din vedere ca firmele doresc si un sediu suficient de extins pe orizontala pentru a avea daca nu toti angajatii, cel putin pe cei din departamentele apropiate la acelasi etaj.

Pentru birourile de clasa A sunt necesare multiple imbunatatiri precum aer conditionat, tavane false, decoratiuni interioare si ferestre foarte mari, eventual pereti din sticla, etc. Urmeaza alte detalii de infrastructura: paza asigurata pentru cladire si parcare, linii telefonice, internet de mare viteza. Un plus, pe langa coordonatele deja enuntate ale unei locatii bune, este si vecinatatea cu sediul unei firme de top, eventual multinationale.

Alternativa mai ieftina la turnurile din otel si sticla sunt fostele intreprinderi comuniste care au suprafete uriase inutile, dar au nevoie de investitii pentru amenajare. Intreprinderi ca Vulcan sau Semanatoarea adapostesc acum o sumedenie de societati comerciale si chiar studiouri de televiziune. Pentru afacerile din domeniul media, echivalentul ar fi Casa Scanteii (rebotezata Casa Presei) care adaposteste cele mai multe publicatii, edituri, agentii de presa si televiziuni, desi e o constructie absolut neprimitoare, foarte greu de incalzit si ventilat, cu holuri si anexe care ii reduc foarte mult suprafata utila. Zona Grozavesti-Semanatoarea a atras si investitorii din constructii prin suprafetele rnai ieftine decat cele centrale. Astfe a aparut noul sediu Connex de pe Orhideelor, apartinand Global BC, care a costat 15 milioane de dolari, sediile mai multor companii de software si imobiliare construite de Ayash BC.

Cea mai spectaculoasa aparitie pe piata spatiilor de birouri o constituie Charles de Gaulle Plaza, impozanta constructie din vecinatatea Televiziunii Romane, construita de Avrig 35. Principalii locatari ai cladirii sunt Connex si HVB Bank. Cladirea are 16 etaje pe structura din otel, cu o parcare subterana de 365 de locuri, pe 5 nivele. Aceasta este, de altfel, cea mai mare parcare subterana din Romania. Accesul in parcare (prin Aviatorilor) este monitorizat de camere de supraveghere. Suprafata birourilor este de 33.000 de metri patrati din cei 40.000 de metri patrati ai cladirii. Cladirea are o priveliste superba catre Lacul Herastrau si este dotata cu restaurant si centru medical.

Spatiile sunt extrem de generoase, cam 1400 de metri patrati pot fi inchiriati pe fiecare etaj, spatii neintrerupte de coloane sau pereti de rezistenta. Spatiile de intretinere si auxiliare sunt in afara acestei suprafete utile a birourilor.

La interior, elementul definitoriu al cladirii este spectaculosul atrium inalt de 14 etaje care ofera o panorama speciala de la fiecare nivel si are un efect impresionant asupra vizitatorilor inca de la intrare, furnizand lumina naturala.

Peretii exteriori dinspre Piata Charles de Gaulle, Dorobanti si Aviatorilor sunt acoperiti in intregime in sticla laminata termoizolanta. Acest perete cortina este o alta sursa de lumina naturala. Tot din sticla sunt si usile de acces la lift. Cele trei sferturi de cladire acoperite de peretele cortina o transforma intr-una din cele mai mari imobile din sticla din Europa de Est.

A fost prima fatada mullion din sticla folosita in Romania. Panourile de sticla scad in grosime de la vest la est pentru un transfer termic optim.

Podelele inaltate ofera un acces flexibil la retelele electrice si de telecomunicatii. Sunt disponibile linii de telefonie internationala si internet prin fibra optica. Spatiile de birouri oferite spre inchiriere sunt deja acoperite de mochete anti-statice pentru trafic intens.

Tavanul fals acopera instalatia de aer conditionat si ofera o buna izolatie fonica. Peretii despartitori sunt ajustabili in functie de nevoile chiriasilor.

Lifturile panoramice din sticla ating o viteza de 2,5 m/s. Costul total al proiectului a fost de 30 de milioane de dolari.

Proiectul a apartinut Westfourth Architecture, compania new-yorkeza care a proiectat si noul sediu Orange din Piata Victoriei (Europa House).

Marile companii opteaza pentru sediile impunatoare care sa devina embleme ale succesului corporatist. Lafarge, deja posesorul unui sediu spectaculos in zona Sfantu gheorghe isi va muta cartierul general in Modrogani, intr-o cladire de 5.400 de mp, cu un perete placat cu beton la fatada si trei pereti cortina din sticla pentru celelalte laturi.

Optiunea pentru peretii cortina din sticla e justificata prin dorinta de a dugera modernismul, transparenta si dinamismul companiei, dar si prin avantajul unor astfel de tehnologii. Peretii cortina pot fi montati in scurt timp, finisarea este perfecta, iar culorile sunt stabile. Tamplaria din aluminiu e etansa impotriva infiltratiilor de apa, nu se degradeaza si nu rugineste; rezista la forte ale vantului de 140 km/h. Izolarea termica este ridicata prin folosirea profilelor cu rupere termica.

Terenurile disponibile in nordul orasului se mentin la preturi piperate, iar cele din centru sunt aproape inexistente in suprafete mari. Este motivul pentru care investitorii isi incearca norocul in sud. Primul proiect de anvergura va aparea in Berceni, pe Bulevardul Metalurgiei. Bavaria Office Center va fi inaugurat in aceasta vara si va avea 5.600 de mp si 170 de locuri de parcare.

Fiecare dintre cele sapte nivele va avea peste 800 de mp disponibili pentru birouri. Finisajele interioare promit sa fie demne de categoria A, iar incalzirea va fi asigurata de o centrala termica proprie.

(articol publicat in revista Constructii civile si industriale, februarie 2006)

evadare.ro
April 3rd, 2008
Mai multe despre: Articole Publicate
Economie

Jaful mileniului
Pandemia e diversiunea, nu cauza crizei

Bogații, mai îndatorați decât săracii
Ep. 1: Criza datoriilor suverane și o răsturnare, care nedumerește

Națiunile și băncile lor
Ep. 2: Economia speculativă, transferul de suveranitate și prăbușirea ei înaintea pandemiei

Trei forme de capitalism
Ep. 3: De la Roma la Wall Street, capitalismul oamenilor liberi, capitalismul înrobitor și capitalismul cazinou

Criza începuse deja
Ep. 4: Din 2008 în 2019, măsurile de avarie și prevestirile rele

Tiparnița și sforile dobânzii
Ep. 5: Când mâna invizibilă apasă pe cântar

Un răspuns disproporționat
Ep. 6: Banii din elicopter

Bancherii din umbra regilor
Ep.7: O istorie, care nu se învață la școală. Personalități discrete, pe nedrept uitate

Primul imperiu global
Ep. 8: De la Pax Britanica la Pax Americana, acordul de la Bretton Woods

Dolarul offshore
Ep. 9: Moneda globaliștilor există deja și e produsă în cantitățile pe care și le doresc

Și acum, încotro?
Ep. 10: Opțiunile imperiului american

Marea Resetare
are în vedere toate aspectele vieții omenești

Coronavirus

Cercetătorii, care îi contrazic pe alarmiști
Ce susțin ei și care e reputația lor în lumea științei

Dezvăluirea umflării din pix a deceselor
n-a mirat pe nimeni

Descoperirile profesorului de la Stanford
spulberă isteria coronavirus

Falsa epidemie
descrisă de New York Times în 2007

Logica distrugerii economice
Explicația implicării celor bogați și puternici în demolarea controlată a sistemului care i-a făcut așa

Rechizitoriul
Cele 21 de motive de protest față de carantină

Asimptomaticii nu transmit boala
susține doctorul Fauci, Arafat al americanilor

Cât e un coronavirus
pe lângă un spermatozoid. Ar fi eficient prezervativul textil?

Estimarea lui Rafila
Ce mortalitate are până la urmă boala și unde se plasează față de alte pandemii istorice

Coronavirus a ucis 0,003% din români
în primele 60 de zile

Două viziuni
Felul în care percepem lumea ne-a determinat reacțiile la epidemie

Cazurile cele mai suspecte
centralizarea primelor 800 de decese

Spiritualitate

Sursele globalismului
cărțile și personalitățile, care au contribuit la proiectul noii ordini mondiale

Antidot pentru frica de moarte
Mircea Eliade și moartea ca inițiere

Fundătura ateismului
și a relativismului moral

Societatea controlului
operațiunea corona, răscoalele rasiale, piese într-o tranziție postmodernă

Școala de acasă
interzisă de Macron pentru a apăra laicitatea

Rezistența spirituală anticomunistă
Pentru CNSAS, martirii închisorilor comuniste sunt încă „dușmani ai poporului”.

Despre Bartolomeu Anania și alegerea nefericită a unui preafericit
Un elogiu adus celui mai mare predicator din Biserica Ortodoxă în acest moment, care, nu întâmplător, este și cel mai virulent atacat de presa din România

Mistica iconicului la Ghelasie
o viziune speculativă în isihasmul românesc

În apărarea cămătăriei
talantul îngropat al pieței libere

Ce este un român
identitatea, între cultură, rasă, cetățenie

Discurs fulminant
al arhiepiscopului Vigano împotriva papei Bergoglio

Media

Dezumanizare
Înmormântare cu distanțare

Îndobitocirea prin „fake news”
Dresajul corectitudinii politice

Tirania ecranului
Audiobook despre eliberarea de dependența electronică

Moment antologic
BBC prezice prăbușirea unei clădiri

În căutarea underground-ului pierdut
Dacă pe străzile din București cântă mariachi, ori ne tragem din incași, ori suntem un popor tare netalentat

Statul
făptașul neidentificat al crizei

Piața Universității
o părere la 30 de ani după

Tratatul de la Trianon
de ce merită sărbătorit

Presa sistemului
Pleacă coloneleasa, vine generăleasa

Ministrul Muncii
și înlocuirii sociale

Capturarea economiei Japoniei
cu ajutorul crizelor

Papa Francisc
a scos efigia lui Hristos de pe crucea de la gât

Jacques Attali, în 2009:
o pandemie ar permite instaurarea unui guvern mondial

FMI anunță un nou sistem monetar
cum ar putea spulbera banii digitali economiile din bănci

Politică

Argumentele împotriva imigrației
„De ce vă opuneți imigrației, dacă atât de mulți români au plecat?”

Educația sexuală în școli
proiectul de inginerie socială din spatele bunelor intenții

Cadoul de la UE
ne crește datoria de stat cu o treime

Cum funcționează imperiile
Ghici cum plătești bunăstarea altora

Unabomber
Ideile unui geniu ucigaș

Orban și Dragnea
speță identică, ignorată de DNA

Senatori americani
propun ca SUA să nu mai plătească datoria Chinei

China, inclusă pe Axa Răului
Ce urmăresc SUA prin noul război imagologic

Era nevoie de o femeie frumoasă
Să învețe omul contemporan să fie bărbat

Jean Jacques Rousseau
ideolog al tiraniei

Bogații lumii
mai bogați cu 10 trilioane de $ de la începutul crizei

Omul transformat în marfă
chiar și săracii pot fi sursă de bani în societatea controlului